Σε συνέντευξη της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένα Δούρου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Πολιτικό Καφενείο», με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδημητρίου, μίλησε για την επανεκλογή της αλλά και για το έργο της.
Συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου βρέθηκε σε ρόλο… παρουσιάστριας, κάνοντας την εισαγωγή στην εκπομπή, καθώς και την αποφώνηση, ενώ επέλεξε η ίδια τα τραγούδια που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, «ντύνοντας» με τα σχετικά μηνύματα συγκεκριμένες θεματικές. Μίλησε για τις εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, καθώς και τα έργα, τόσο υποδομών (όπως το Φαληρικό) όσο και κοινωνικού αποτυπώματος, που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής της διοίκησης στο λεκανοπέδιο.
Έχουμε αφήσει παρακαταθήκη που άλλοι δεν κατόρθωσαν σε περισσότερες αυτοδιοικητικές θητείες. «Επιλέξαμε να αλλάξουμε τις προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση σε έργα μετρήσιμα, όπως τα αντιπλημμυρικά και τα αποχετευτικά, που όμως δεν έχουν εγκαίνια», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε αφήσει παρακαταθήκη που άλλοι δεν κατόρθωσαν σε περισσότερες αυτοδιοικητικές θητείες», είπε η Περιφερειάρχης. Αναφερόμενη στην εκ νέου υποψηφιότητά της τόνισε ότι «η κάλπη θα δείξει αν οι πολίτες θέλουν να επιστρέψουμε σε μια Αυτοδιοίκηση αδράνειας και εντυπώσεων». Ενώ αναφερόμενη στους συνυποψηφίους της, σχολίασε: «Έχω απέναντί μου άνδρες υποψηφίους, μεγαλύτερους από μένα, που έχουν υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση για πάρα πολλά χρόνια, και δεν ξέρουμε το έργο τους. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι θέμα των πολιτικών που εφάρμοσαν και το τι μετρήθηκε στην πράξη ως έργο».
Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις εθνικές τραγωδίες που στέρησαν ανθρώπινες ζωές και βύθισαν σε πένθος τη χώρα, καθώς και στην αναγκαιότητα κατάλληλης προετοιμασίας όλων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή.
Tα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:
Υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο στον Φαληρικό Όρμο
«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το σύνολο του Λεκανοπεδίου. Εκκρεμούσε επί δεκαετίες, και υλοποιείται επί δικής μας θητείας. Η περιοχή μπαζώθηκε επί χούντας, και για 45 χρόνια έθετε σε κίνδυνο περιουσίες και ζωές. Ένα μεγάλο έργο που υλοποιούμε, συνδυάζοντας αντιπλημμυρικές και αποχετευτικές παρεμβάσεις, με την πρόσβαση με ασφάλεια στη θάλασσα. Συνδυάζεται με την παρέμβαση της Περιφέρειας στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ και στο Μικρολίμανο.
Δώσαμε ζωή στο Πεδίο του Άρεως
«Βρήκαμε ένα παρατημένο Πεδίον του Άρεως. Ξεκινήσαμε με τη φύλαξη, υπογράφοντας Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Δώσαμε ζωή στον χώρο, καλώντας καλλιτεχνικούς φορείς. Δεν θέλαμε να «καθαρίσουμε» το Πεδίο του Άρεως από συμπολίτες μας με τοξικοεξάρτηση, γι’ αυτό και ενισχύσαμε με χρήματα φορείς που μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Σήμερα, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει καλλιτεχνικές παραστάσεις, και να πιει το ποτό του με ασφάλεια. Να συνδέσουμε όσα έζησαν οι προηγούμενες γενιές, με τη σημερινή πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συνέδραμαν την προσπάθειά μας».
Για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική
«Είναι κάτι που δεν μπορώ να ξεχάσω. Με συνοδεύει μια απέραντη λύπη. Το πένθος δεν περνάει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό το κράτος δίνει διαρκώς ραντεβού με τέτοιες φυσικές καταστροφές. Η χώρα μας παρέμεινε επί μακρόν αθωράκιστη απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, δεν έχουμε όμως υπηρεσιακή ευθύνη. Δεν σβήνει καμία Περιφέρεια φωτιές. Τις φωτιές τις σβήνει η Πυροσβεστική.
Το καλοκαίρι, λειτουργοί της ενημέρωσης και στελέχη της ΝΔ, είχαν βγάλει από την αρχή το κατηγορητήριο, και ζητούσαν να πάω φυλακή. Στελέχη της ΝΔ προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις για τη δικαστική έρευνα. Κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό, αντί να κρυφτούν στις πολιτικές τρύπες τους, για το τι δεν έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μπαζώνονται ρέματα και να αποδυναμώνεται η Πυροσβεστική στα χρόνια της κρίσης».
Φήμες τα περί υποψηφιότητας στη Βουλή ή την Ευρωβουλή
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με φήμες για πολιτικά της σχέδια, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «ακόμη και να θέλουν οι Περιφερειάρχες να είναι υποψήφιοι για το εθνικό Κοινοβούλιο ή την Ευρωβουλή, υπάρχει ασυμβίβαστο. Γι’ αυτό και χαμογέλαγα πικρά, όταν διάβαζα τις φήμες ότι, είχα κάνει ακόμη και σχετική κουβέντα με τον Αλέξη Τσίπρα».
Στα χρόνια της κρίσης δοκιμάστηκε και η αξιοπιστία των λειτουργών της ενημέρωσης
«Στα χρόνια της κρίσης, δεν δοκιμάστηκε μονάχα η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αλλά και των λειτουργών της ενημέρωσης. Πιο εύκολα διορθώνεις έναν δημοσιονομικό δείκτη, παρά την έλλειψη αξιοπιστίας. Θέλει χρόνο για να συνταχθούμε, και να ανατάξει η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Την κρίση Δημοκρατίας θα την αντιμετωπίσουμε με Πολιτισμό, Παιδεία και Εκπαίδευση».
Στην Περιφέρεια Αττικής αλλάξαμε τις προτεραιότητες
«Επιλέξαμε να αλλάξουμε τις προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση σε έργα μετρήσιμα, όπως τα αντιπλημμυρικά και τα αποχετευτικά, που όμως δεν έχουν εγκαίνια. Από την προηγούμενη διοίκηση κληρονομήσαμε πλεόνασμα αδράνειας. Υπήρχαν χρήματα, αλλά δεν τα διέθεταν για τις ανάγκες των συμπολιτών μας.
Σήμερα υπάρχουν ανοικτά 327 εργοτάξια στο Λεκανοπέδιο.
Με το πρόγραμμα ‘Ρεύμα για όλους’, κάναμε το αυτονόητο για συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν από την κρίση, και δεν είχαν ρεύμα, ούτε για να κάνουν μπάνιο. Με μια απλή αίτηση στην Περιφέρεια, μπορούμε να συνδράμουμε με 150 ευρώ τον λογαριασμό ρεύματος ενός πολίτη».
Το θέμα της ‘γυάλινης οροφής’ στην πολιτική παραμένει ζητούμενο
«Η κα Καλογήρου και εγώ, στοχοποιηθήκαμε άνευ προηγουμένου, σε σχέση με άνδρες Περιφερειάρχες. Όταν υπήρξαν ακραία καιρικά φαινόμενα, θάνατοι και καταστροφές σε διοικητικά όρια με άνδρες Περιφερειάρχες, δεν υπήρξε η κριτική και η στοχοποίηση που εισπράξαμε εμείς. Το θέμα της γυάλινης οροφής στην πολιτική παραμένει ζητούμενο».
Απαντώντας τέλος στην ερώτηση για το τι δεν θα έκανε ξανά το ίδιο στη θητεία της, η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα είχε επιμείνει «περισσότερο σε ζητήματα διαδικασιών και γραφειοκρατίας, αν και στην Περιφέρεια έχουμε καταγράψει πολλές πρωτιές ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ έχουμε και Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής». «Επίσης, πολλές φορές σιώπησα», πρόσθεσε η ίδια, παρατηρώντας ότι συγκρούστηκε με Υπουργούς, «όπου χρειάστηκε». «Όπως για παράδειγμα τον Νόμο Κλεισθένη, ή ζητήματα περιβάλλοντος».
«Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν συγκρούστηκα ποτέ, επειδή έχει μάθει να ακούει. Ακούει πολύ. Και όποιος ακούει, αντί να μονολογεί ή να περιφέρεται γύρω από ένα υπερ-εγώ, πηγαίνει μπροστά». Σχολίασε τέλος: «Με παρουσίαζαν να έχω συνωμοτήσει με τον Πρωθυπουργό, για να μεταβώ στις Βρυξέλλες».