Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2026 – Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης, καθώς η σύγκρουση μεταξύ της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ και του Ιράν μεταφέρεται πλέον στα στρατηγικά ύδατα του Περσικού Κόλπου και του Ινδικού Ωκεανού, ενώ οι βομβαρδισμοί εντός της Τεχεράνης συνεχίζονται αδιάκοπα.
Ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό
Η κατάσταση στα στενά του Ορμούζ είναι οριακή. Οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν αμερικανικό πετρελαιοφόρο στον βόρειο Περσικό Κόλπο, ισχυριζόμενοι ότι το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.
Το Ιράν διεμήνυσε ότι διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των στενών σε περιόδους πολέμου.
Την ίδια ώρα, η ένταση μεταφέρεται και στη Σρι Λάνκα, μετά τη βύθιση της ιρανικής φρεγάτας Dena από αμερικανικό υποβρύχιο, γεγονός που προκάλεσε τον θάνατο 87 Ιρανών ναυτών. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «θα μετανιώσουν πικρά» για αυτή την ενέργεια.

Η στάση των ΗΠΑ και η «Επιχείρηση Epic Fury»
Η Ουάσινγκτον δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει το Ισραήλ μέχρι τέλους. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, το μήνυμα ήταν σαφές: «Συνεχίστε, είμαστε μαζί σας».
Παράλληλα, διέρρευσαν πληροφορίες για την αμερικανική επιχείρηση “Epic Fury”, ενώ η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε σχέδιο ψηφίσματος που θα περιόριζε τις εξουσίες του Ντόναλντ Τραμπ στη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Ιράν.
Το μέτωπο στο έδαφος και τον αέρα
Τεχεράνη: Οι IDF ανακοίνωσαν νέο κύμα βομβαρδισμών στην ιρανική πρωτεύουσα, ενώ το Ιράν απειλεί ευθέως με πλήγμα στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Ντιμόνα στο Ισραήλ, σε περίπτωση προσπάθειας ανατροπής του καθεστώτος.
Κατάρ και Μπαχρέιν: Αναφέρονται εκρήξεις, ενώ το Κατάρ απομακρύνει πολίτες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Νωρίτερα, μαχητικά του Κατάρ κατέρριψαν ιρανικά Su-24 λίγο πριν πλήξουν τη βάση Αλ Ουντέιντ.
Κουρδιστάν: Το Ιράν χτύπησε με πυραύλους αρχηγεία Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, φοβούμενο χερσαία εισβολή αντικαθεστωτικών ομάδων.
Λίβανος: Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς από ισραηλινό drone κοντά στην Τρίπολη.
Η ελληνική παρουσία και οι επαναπατρισμοί
Η Αθήνα παραμένει σε επιφυλακή, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει τον αμυντικό χαρακτήρα της ελληνικής παρουσίας.
Μέχρι στιγμής:
162 Έλληνες έχουν επαναπατριστεί από Ομάν, Βηθλεέμ και Τουρκία.
Ελληνικά F-16 επιχείρησαν στην Πάφο για αναχαίτιση ύποπτου στόχου.
Πύραυλοι Patriot έφτασαν στην Κάρπαθο για την ενίσχυση της αεράμυνας.

Η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία) στέλνουν ενισχύσεις αεράμυνας στις χώρες του Κόλπου για την προστασία των πολιτών και των στρατευμάτων τους.