Με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, έδωσε το στίγμα της ελληνικής διπλωματίας, τονίζοντας τη σημασία των ανοιχτών διαύλων, αλλά και τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας.
Σχέσεις με την Τουρκία και Θαλάσσιες Ζώνες
Όχι στη συζήτηση για ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα: Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή για να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Απόρριψη προκλήσεων: Οι τουρκικές Navtex και Notam χαρακτηρίζονται ως παράνομες και ανυπόστατες. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά ετοιμάζει διάβημα προς τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας ως απάντηση στις μόνιμου χαρακτήρα τουρκικές οδηγίες.
Μήνυμα Κανονικότητας: Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) θεωρείται εργαλείο για την εκτόνωση κρίσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το μεταναστευτικό, η πολιτική προστασία και ο πολιτισμός.
Διεθνές Σκηνικό και Περιφερειακές Εξελίξεις
Ουκρανία & Ρωσία: Η Ελλάδα εμμένει στη στήριξη του αμυνόμενου (Ουκρανία) λόγω της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων. Παρόλα αυτά, εκφράζεται η επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία στο μέλλον, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Μέση Ανατολή και Συμβούλιο Ειρήνης: Η Αθήνα αξιολογεί τη συμμετοχή της στο νέο “Συμβούλιο Ειρήνης” για τη Γάζα, εκφράζοντας προβληματισμό για τη συμβατότητα του καταστατικού του με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Σχέσεις με ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφθεί την Ελλάδα σύντομα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου.
Κυπριακό: Θετική εξέλιξη θεωρείται η ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης (UNFICYP) για 12 μήνες, παρά την αποχή του Πακιστάν και της Σομαλίας.
Πολιτιστική Διπλωματία
Η εκπρόσωπος στάθηκε ιδιαίτερα στην ιστορική αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO, η οποία θα γιορτάζεται πλέον κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου (ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού) από όλες τις διπλωματικές αρχές παγκοσμίως.
Η Αθήνα επιδιώκει το “ήρεμο καλοκαίρι” και τη συνεργασία στην καθημερινότητα, αλλά παραμένει ανυποχώρητη σε θέματα διεθνούς δικαίου και κυριαρχίας.