Η Αλβανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες και καλλιέργειες.
Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν μετατρέψει τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων σε ποτάμια, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για τη διαχείριση των υδάτινων όγκων στους μεγάλους ποταμούς της χώρας.

Το Δυρράχιο και Τίρανα έχουν πληγεί περισσότερο
Το Δυρράχιο παραμένει η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη. Σε κεντρικές συνοικίες, η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 50 εκατοστά, καθιστώντας την κυκλοφορία αδύνατη και εγκλωβίζοντας εκατοντάδες πολίτες στα σπίτια τους.
Οκτώ οικογένειες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή του Shijak και άλλες συνοικίες, με τη συνδρομή των δυνάμεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομος Δυρράχιο–Τίρανα παρουσιάζει εικόνες χάους, με δεκάδες ακινητοποιημένα οχήματα λόγω των υδάτινων όγκων, ενώ στα Τίρανα η κυκλοφοριακή συμφόρηση έχει παραλύσει την πρωτεύουσα.
Συναγερμός για την υπερχείλιση ποταμών στον Βορρά
Στον νομό Λέζα, η κατάσταση κρίνεται οριακή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στρατιωτικού Μετεωρολογικού Σταθμού Gjadër, η βροχόπτωση άγγιξε τα 96 χιλιοστά μέσα σε μόλις 24 ώρες.
Η συνεχιζόμενη καταιγίδα έχει προκαλέσει την επικίνδυνη άνοδο της στάθμης των ποταμών Δρίνου (Drin) και Ματ (Mat). Προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη καταστροφή, οι αρχές ξεκίνησαν ελεγχόμενες εκροές από τα φράγματα, με το ρυθμό να φτάνει τα 700 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Δραματικές μαρτυρίες: «Παραλίγο να πνιγεί το παιδί μου»
Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες απόγνωσης. Μια κάτοικος του Δυρραχίου, μιλώντας στο Top Channel, περιέγραψε τις στιγμές τρόμου που έζησε όταν το νερό εισέβαλε στο σπίτι της στις 3 τα ξημερώματα.
«Κοιμηθήκαμε μέσα στο νερό. Αναγκάστηκα να δώσω το παιδί μου σε συγγενείς για να το σώσω. Η αστυνομία με παρέπεμψε στον δήμο και ο δήμος δεν μας έδωσε καμία λύση για στέγαση. Πού θα πάμε;», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τα κενά στον κρατικό μηχανισμό.

«Αργυρόκαστρο και Φίερι» Η κακοκαιρία σαρώνει και τον Νότο
Η κακοκαιρία μετατοπίστηκε αργότερα προς τον νότο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο Αργυρόκαστρο. Είχαμε την υπερχείλιση πολλών χειμάρρων που χύνονταν στον ποταμό Fiço που δεν άντεξε και έσπασαν τα αναχώματά του, πλημμυρίζοντας τη συνοικία «18 Σεπτεμβρίου» και την ιστορική Μουσειακή Ζώνη.
Η περιοχή Φίερι αν και οι βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν από θυελλώδεις ανέμους, οι ζημιές εκεί παραμένουν προς το παρόν περιορισμένες.

