Μια ριζική στροφή στην εξωτερική της πολιτική και την ανθρωπιστική της στρατηγική υλοποιεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, προχωρώντας σε πρωτοφανείς περικοπές των κονδυλίων που διαθέτει προς τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η χρηματοδότηση για το 2026 αναμένεται να περιοριστεί μόλις στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας μια εντυπωσιακή πτώση σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.
Η πορεία της κατάρρευσης των κονδυλίων
Η μείωση δεν είναι ξαφνική, αλλά αποτελεί κλιμάκωση μιας τάσης που ξεκίνησε με την ανάληψη της εξουσίας από τη διακυβέρνηση Τραμπ το 2025.
Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν το μέγεθος της μεταβολής:
2022: Η αμερικανική βοήθεια άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 17,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
2024: Το ποσό ανήλθε στα 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
2025: Η συνεισφορά «βούλιαξε» στα 3,38 δισεκατομμύρια δολάρια, καλύπτοντας μόλις το 14,8% των συνολικών αναγκών του ΟΗΕ.
2026: Η δέσμευση περιορίζεται πλέον στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο.
Το «φαινόμενο του ντόμινο» στη Δύση
Η στάση της Ουάσινγκτον προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στους υπόλοιπους δυτικούς συμμάχους. Παραδοσιακοί δωρητές, όπως η Γερμανία, ακολουθούν το παράδειγμα των ΗΠΑ, μειώνοντας τις δικές τους ανθρωπιστικές δαπάνες.
Ο κύριος λόγος αυτής της μετατόπισης φαίνεται να είναι η αλλαγή προτεραιοτήτων, καθώς οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις στρέφουν πλέον τους πόρους τους προς την ενίσχυση των αμυντικών τους προϋπολογισμών, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη διεθνή βοήθεια.
Η ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών
Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς οι ανάγκες παγκοσμίως βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η χρηματοδότηση στερεύει.
Για το 2026, ο ΟΗΕ ζήτησε 23 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 87 εκατομμύρια ανθρώπους—ποσό που αποτελεί το μισό από τα 47 δισεκατομμύρια που είχαν ζητηθεί για το 2025. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται σε λιγότερες ανάγκες, αλλά στην παραδοχή ότι οι δωρητές δεν προτίθενται πλέον να πληρώσουν.
Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας, Τομ Φλέτσερ, προειδοποίησε ότι ο οργανισμός είναι πλέον «υποχρηματοδοτούμενος» σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτό αναγκάζει τον ΟΗΕ σε τραγικές επιλογές προτεραιοποίησης, αφήνοντας ουσιαστικά εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους χωρίς καμία υποστήριξη.
Η δραστική υποχώρηση των ΗΠΑ από τον ρόλο του κύριου χρηματοδότη της ανθρωπιστικής βοήθειας δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην παγκόσμια ασφάλεια και πρόνοια, αναδιαμορφώνοντας πλήρως τις ισορροπίες στις διεθνείς σχέσεις.
