Σύμφωνα με τα TasteAtlas World Food Awards για την περίοδο 2025-2026, η ελληνική κουζίνα απέσπασε παγκόσμια αναγνώριση, σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες.
Αναγνώριση κουζίνας και προϊόντων
«Καλύτερη Κουζίνα στον Κόσμο» Η ελληνική κουζίνα κατέκτησε τη 2η θέση παγκοσμίως, ακολουθώντας την Ιταλία (1η) και ξεπερνώντας το Περού (3ο).

Καλύτερο τυρί στον κόσμο: Η Ελλάδα πέτυχε ολική επικράτηση στα τυριά. Η Γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε το καλύτερο τυρί στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την Parmigiano Reggiano (Ιταλία) και το τυρί Azeitão (Πορτογαλία).
Ο θρίαμβος των ελληνικών τυριών στη λίστα των 100 κορυφαίων είναι σαρωτικός, με πολλά ελληνικά προϊόντα να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις:
Στην πρώτη δεκάδα: Γραβιέρα Κρήτης (6η) και Κεφαλογραβιέρα Ηπείρου (9η).
Στις κορυφαίες 50: Μετσοβόνε (12η), Καλαθάκι Λήμνου (22η), Λαδοτύρι Μυτιλήνης (32η), Σφέλα Μεσσηνίας (36η), Αρσενικό Νάξου (37η), Γραβιέρα Αγράφων (40η), και Ξινομυζήθρα Κρήτης (48η).
Άλλες διακρίσεις: Κατίκι Δομοκού (53η), Γαλοτύρι (69η), Κεφαλοτύρι (76η), Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού (81η) και πολλά άλλα.

Διακρίσεις σε πιάτα και περιοχές
Καλύτερα Πιάτα: Το Κοντοσούβλι βρέθηκε στην υψηλή 6η θέση παγκοσμίως. Άλλα ελληνικά πιάτα που διακρίθηκαν είναι τα Αρνίσια Παϊδάκια (25η), η Στραπατσάδα (54η), το Γιουβέτσι (58η) και το Χταπόδι στη Σχάρα (94η).
Καλύτερες γαστρονομικές περιοχές
Η Ελλάδα κυριάρχησε και εδώ, με την Κρήτη να κατακτά την 3η θέση παγκοσμίως. Ακολούθησαν η Μακεδονία (5η), οι Κυκλάδες (6η), η Πελοπόννησος (8η), το Βόρειο Αιγαίο (10η) και η Θεσσαλία (15η).
Καλύτερες πόλεις για φαγητό
Τα Χανιά (64η) και το Ηράκλειο (91η) εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη λίστα των 100 καλύτερων πόλεων.
