Η διαδικασία απογραφής και πιστοποίησης των ανελκυστήρων στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κινητοποίηση των τελευταίων ημερών να είναι εντυπωσιακή. Πάνω από 32.000 ανελκυστήρες δηλώθηκαν στο νέο Εθνικό Μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.
Μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί 232.000 ανελκυστήρες, αριθμός σημαντικά αυξημένος από τις 110.000 που είχαν δηλωθεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2025. Η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης είναι η 30ή Νοεμβρίου. Αν ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τις 300.000 οι δηλωμένοι ανελκυστήρες. Οι εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των ανελκυστήρων στη χώρα κυμαίνονται από 400.000 έως 900.000
Οι αδήλωτοι ανελκυστήρες κινδυνεύουν με σφράγιση και οι ιδιοκτήτες τους θα επιβαρυνθούν με διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ
Τόσο οι συντηρητές όσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπουν θετικά τη δημιουργία του μητρώου, αλλά επισημαίνουν σοβαρά προβλήματα και ανάγκες.
Το μητρώο θα επιλύσει το χάος που επικρατεί, ξεκαθαρίζοντας την εικόνα των τεχνικών γραφείων και καταπολεμώντας τη μαύρη αγορά (π.χ. επισκέψεις χωρίς αποδείξεις).
Το 60% με 70% των υπαρχόντων ανελκυστήρων χρειάζεται αναβάθμιση. Πολλοί ανελκυστήρες έχουν να συντηρηθούν χρόνια, ενώ άλλοι λειτουργούν παράνομα (χωρίς άδειες ή με παράνομη ηλεκτροδότηση).
Η διαδικασία έχει ήδη δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στα καταστήματα ανταλλακτικών.
Η Θέση της ΠΟΜΙΔΑ
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ζητά δίμηνη παράταση της προθεσμία. Η πρόσφατη κινητοποίηση (μετά την παραίνεση του Υπουργείου στις 21/11 προς τους συντηρητές) αύξησε κατακόρυφα τον ρυθμό δήλωσης, και η παράταση είναι απαραίτητη για να μην σταματήσει αυτή η δυναμική, καθώς παραμένουν πολλοί αδήλωτοι ανελκυστήρες. Ο ίδιος αποδίδει το πρόβλημα στην καθυστερημένη ενημέρωση των πολιτών και την αργή δραστηριοποίηση των επαγγελματικών φορέων.
Αν και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει εκδηλώσει επίσημη πρόθεση για παράταση, οι διευκρινίσεις που δόθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση (21/11) με την ΠΟΜΙΔΑ και τους φορείς των εγκαταστατών (ΠΟΒΕΣΑ, ΠΕΤΑΚ), κυρίως ότι δεν υπάρχει πρόσθετη ευθύνη για τους πολίτες που προχωρούν στην απογραφή, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί τελικά παράταση.
