Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο MEGA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη και διεφθαρμένη».
Η «Έκρηξη» της ακρίβειας και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Φάμελλος τόνισε πως το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια, η οποία συνδέεται άμεσα με τους χαμηλούς μισθούς. Σημείωσε ότι οι τιμές τριπλασιάζονται από το χωράφι στο ράφι, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat που κατατάσσουν την Ελλάδα δεύτερη στους χαμηλότερους μέσους μισθούς.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση εφαρμόζει επί εξαετία πολιτικές που ευνοούν τα ολιγοπώλια και τους μεσάζοντες. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε δύο μέτρα, βασισμένα σε προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και προωθούνται και από την Ευρώπη:
Μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα: Αυτή η πρόταση, με κόστος περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), θα σήμαινε μείωση της τάξης του 12% για τα νοικοκυριά (π.χ., από 100€ σε 88€ για τα τρόφιμα). Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ και σε όλα τα φάρμακα για ένα εξάμηνο.
Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα: Ειδικότερα, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο χαμηλότερο ευρωπαϊκό όριο θα εξασφάλιζε όφελος περίπου 300€ ανά 1.000 λίτρα για τους πολίτες. Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι η μείωση του ΕΦΚ θα περιορίσει και το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Ακόμη, πρότεινε την αύξηση του βασικού μισθού να γίνει μέσω μιας γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, κρίνοντας ως λανθασμένο τον καθορισμό του μόνο σε πολιτικό επίπεδο.
Αγροτικά Θέματα και η Φυγή από την Αλεξανδρούπολη
Αναφερόμενος στα αγροτικά ζητήματα, ο κ. Φάμελλος έθιξε το θέμα της ευλογιάς, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, περισσότερους κτηνιάτρους και χρηματοδότηση. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους αγρότες στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έφυγε από την πίσω πόρτα του αεροδρομίου».
Ενωτικό Ψηφοδέλτιο και το Βιβλίο του Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη θέση του υπέρ ενός ενωτικού προοδευτικού ψηφοδελτίου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως δήλωσε, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας του, παραμένει σταθερός στην ανάγκη για συγκλίσεις, καθώς θεωρεί την παρούσα κυβέρνηση «επικίνδυνη και διεφθαρμένη».
Τέλος, εξέφρασε το μεγάλο του ενδιαφέρον να διαβάσει το επερχόμενο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα. Δήλωσε ότι ένα βιβλίο περιέχει στοιχεία αυτοκριτικής, ενώ η συζήτηση για το παρελθόν είναι χρήσιμη για να «τροφοδοτήσει» το μέλλον, τονίζοντας ότι «δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε για όλα» αρκεί η συζήτηση να είναι ωφέλιμη.
