Το ελληνικό σουβλάκι (το οποίο το Taste Atlas αναφέρει επίσημα ως «Gyros») κατέκτησε την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas για τα 38 καλύτερα τυλιχτά του κόσμου. Αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο και πολύ αγαπητό ελληνικό πιάτο street food κέρδισε την πρώτη θέση στη νέα λίστα του ιστότοπου.
Σημειώνεται ότι, παρά την επικράτηση του σουβλακιού/γύρου, η πρώτη δεκάδα της λίστας έχει έντονη μεξικάνικη παρουσία, καθώς τα μισά πιάτα (όπως οι εντσιλάδας και τα μπουρίτο) προέρχονται από το Μεξικό.
Το Taste Atlas περιγράφει τον γύρο ως ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά street food. Εξηγεί ότι παρασκευάζεται ψήνοντας κρέας (χοιρινό και κοτόπουλο στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες προτιμάται αρνί και μοσχάρι) σε κάθετη σούβλα. Το ψημένο κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται συνήθως τυλιγμένο σε πίτα, μαζί με σάλτσες όπως το τζατζίκι και φρέσκα λαχανικά (ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, αγγούρι).
Επιπλέον, ο ιστότοπος αναλύει την ονομασία, τονίζοντας ότι η λέξη «γύρος» προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «γυρίζω», λόγω της συνεχούς περιστροφής της σούβλας. Αναφέρει, επίσης, μια ενδιαφέρουσα θεωρία που θέλει τις ρίζες του γύρου να φτάνουν μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του έψηναν κομμάτια κρέατος περασμένα στα σπαθιά τους.
Τέλος, το Taste Atlas προτείνει ως συνοδευτικό του σουβλακιού ισπανικό κόκκινο κρασί
Taste Atlas: Τα 10 καλύτερα τυλιχτά στον κόσμο:
Γύρος
Sangchu ssam, Νότια Κορέα
Tantuni, Τουρκία
Enchiladas Suizas, Μεξικό
Carne Asada Burrito, ΗΠΑ
Kathi roll, Ινδία
Burrito, Μεξικό
Enchiladas, Μεξικό
Mulita, Μεξικό
Enchiladas mineras Μεξικό