Επιστήμονες ανακάλυψαν ξανά το μικρότερο φίδι του κόσμου, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες
Για σχεδόν δύο δεκαετίες, κανείς δεν μπορούσε να βρει το μικρότερο φίδι στον κόσμο. Το φίδι είναι τόσο μικρό που χωράει άνετα πάνω σε ένα νόμισμα, οπότε κατάφερνε να ξεφεύγει από τους επιστήμονες για σχεδόν 20 χρόνια .Την περασμένη Τετάρτη, μια ομάδα προστασίας της φύσης, η Re:wild, η οποία συνεργάζεται με το τοπικό υπουργείο περιβάλλοντος, ανακοίνωσε την ανακάλυψη του φιδιού των Μπαρμπάντος.
Ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούσαν ότι ίσως το φίδι των Μπαρμπάντος είχε εξαφανιστεί, αλλά ένα ηλιόλουστο πρωί, ο Κόνορ Μπλέιντς σήκωσε μια πέτρα σε ένα μικρό δάσος στο ανατολικό νησί της Καραϊβικής και δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. «Μετά από ένα χρόνο αναζήτησης, αρχίζεις να γίνεσαι λίγο απαισιόδοξος», είπε ο Μπλέιντς, υπεύθυνος έργου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος των Μπαρμπάντος.
Το φίδι είναι τόσο μικρό που χωράει άνετα πάνω σε ένα νόμισμα, οπότε κατάφερνε να ξεφεύγει από τους επιστήμονες για σχεδόν 20 χρόνια. Όντας πολύ μικρό για να αναγνωριστεί με γυμνό μάτι, ο Μπλέιντς το έβαλε σε ένα μικρό γυάλινο βάζο μαζί με λίγο χώμα και κάποια φύλλα και το πήγε σε ένα μικροσκόπιο στο Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών, για να το εξετάσει.
Το φίδι είναι τυφλό, σκάβει στο έδαφος, τρώει τερμίτες και μυρμήγκια και γεννά ένα μόνο, λεπτό αυγό. Όταν μεγαλώσει, μπορεί να φτάσει τα 10 εκατοστά.
Ο Μπλέιντ ήταν ενθουσιασμένος που ανακάλυψε ξανά το μικρότερο φίδι του κόσμου. Όμως το φίδι κουνιόταν πολύ κατά την διάρκεια της εξέτασης, οπότε ήταν σχεδόν αδύνατη η αναγνώρισή του.
«Προσπάθησα πολύ για να διατηρήσω την ψυχραιμία μου», είπε ο Μπλέιντς. «Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια», θυμάται ο Μπλέιντς, προσθέτοντας ότι τράβηξε ένα βίντεο του φιδιού και τελικά το αναγνώρισε χάρη σε μια στατική εικόνα. Είχε ανοιχτοκίτρινες ραβδώσεις κατά μήκος του σώματός του και τα μάτια του βρίσκονταν στο πλάι του κεφαλιού του.
«Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου φιδιού είναι σε πολλά επίπεδα σημαντική», δήλωσε ο Τζάστιν Σπρίνγκερ, υπεύθυνος του προγράμματος Re:wild για την Καραϊβική, ο οποίος βοήθησε στην ανακάλυψη του φιδιού μαζί με τον Μπλέιντς. «Μας υπενθυμίζει ότι έχουμε ακόμα κάτι πολύτιμο που παίζει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημά μας».
Το φίδι των Μπαρμπάντος έχει παρατηρηθεί μόνο λίγες φορές από το 1889. Βρισκόταν σε μια λίστα με 4.800 είδη φυτών, ζώων και μυκήτων που η Re:wild χαρακτήρισε ως «χαμένα από την επιστήμη».