120 μαύρα μπαλόνια άφησαν στον ουρανό οι συγγενής των θυμάτων από το Μάτι και φώναξαν «ΑΘΑΝΑΤΟΙ» ακούγωντας την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τους 21 κατηγορούμενους
Σήμερα στο Εφετείο οι συγγενής των θυμάτων από το Μάτι, που τόσο καιρό ζητούσαν δικαίωση για τους ανθρώπους τους, ακούσουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους 21 κατηγορούμενους.
Παρά τον εμφανή εκνευρισμό τους εξαιτίας της αθώωσης 11 εξ αυτών και την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι στους 10 ενόχους ενδέχεται να αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι συγγενείς των θυμάτων αιφνιδίασαν όλους με μια συμβολική κίνηση άφησαν στον ουρανό 120 μαύρα μπαλόνια.
Συγκεκριμένα βγαίνοντας από την αίθουσα και πριν αποχωρήσουν, άφησαν στον ουρανό 120 μαύρα μπαλόνια, για τους 104 ταυτοποιημένους και τους 16 αταυτοποίητους νεκρούς και φώναξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους «ΑΘΑΝΑΤΟΙ».
Παρόντες στη διαδικασία ήταν συνολικά 15 κατηγορούμενοι, ενώ έξι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.
Συνολικά κηρύχθηκαν ένοχοι 10 από τους 21 κατηγορούμενους, με το σκεπτικό ότι με τις πράξεις ή παραλείψεις τους συνέβαλαν εκ της θέσεως τους στο να επέλθει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα με τους εκατό και πλέον νεκρούς και εγκαυματίες που αβοήθητοι βρέθηκαν να προσπαθούν να σωθούν από τις πύρινες φλόγες.
Κατά περίσταση στους καταδικασθέντες αποδόθηκαν πλημμελήματα όπως ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, πρόκληση σωματικών βλαβών εξ αμελείας και άλλα.
«Δεν προέκυψε ο ενδεχόμενος δόλος για να μπορέσει να δομηθεί το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος. Κατόπιν αυτών το δικαστήριο αποσύρεται για την αποχώρηση των αθωωθέντων» σχολιάσει η πρόεδρος με την ολοκλήρωση της εκφώνηση της απόφασης.
Πρόκειται για τους:
Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της πυροσβεστικής για δύο πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων για 2 πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ για δύο πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Χρήστο Γκολφίνο, επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής για δύο πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Φίλιππο Παντελεάκο, τότε διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για 2 πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Δαμιανό Παπαδόπουλο, διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Νέα Μάκρη για 2 πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Νικόλαο Παναγιώτοπουλο, διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών για 2 πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Χαράλαμπο Χιώνη, διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής για 2 πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Ιωάννη Καπάκη, γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας, για 2 πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Κωνσταντίνο Αγγελοπουλο, κάτοικο από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, για 1 πράξη (εμπρησμό)
Οι εφέτες ωστόσο έκριναν πως θα πρέπει να αθωωθούν από κάθε κατηγορία οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.
Έτσι, απηλλάγησαν οι εξής 11:
Ρένα Δούρου, τότε περιφερειάρχης Αττικής,
Ηλίας Ψινάκης, τότε δημαρχος Μαραθώνα,
Αντώνης Παλαπατζής, Βάιος Θανασιάς και Δημήτρης Στεργίου Καψάλης (αυτοδιοικητικοί),
Χρήστος Λάμπρης, διευθυντής πυρόσβεσης διάσωσης
Χρ. Δροσοπούλος, κυβερνήτης του ΦΛΟΓΑ
Γεώργιος Πορτοζουδης, διοικητής της ΥΕΜΣ,
Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητής της ΕΜΑΚ,
Χαράλαμπος Συρογιαννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων της ΕΛΑΣ,
Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχο Ραφήνας