Πάνος Σκουρλέτης: « Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξασφαλίσει ισχυρή κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας και πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας»

Πάνος Σκουρλέτης: « Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξασφαλίσει ισχυρή κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας και πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας»
« Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξασφαλίσει ισχυρή κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας και πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης»

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Οι προγραμματικές συγκλίσεις είναι το ζητούμενο, καθώς η απλή αναλογική δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, υπό προγραμματικές προϋποθέσεις, για μια ισχυρή κυβέρνηση πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας, χωρίς επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες, αντί για την μονοκομματική, αυτοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση της ΝΔ, με τις αρνητικές επιδόσεις, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» του ΣΚΑΪ, με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Ακούσαμε επιχειρήματα υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά είναι πρόσφατα τα πεπραγμένα της. Αυτή η κυβέρνηση είναι μονοκομματική, αυτοδύναμη και ανεξέλεγκτη θα προσέθετα. Τι κατάφερε στα ζητήματα της πανδημίας; Να μας καταστήσει πρωταθλητές στην Ευρώπη σε σχέση με τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού; Τι κατάφερε στα θέματα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης; Η αισχροκέρδεια ακόμη συνεχίζεται. Έχει πέσει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική και παραμένουμε οι ακριβότεροι, τώρα που μιλάμε. Τι κατάφερε στα ζητήματα του κράτους δικαίου;

Πηγαίνουμε για εκλογές και δεν έχει απαντηθεί ακόμα γιατί παρακολουθούσαν το μισό υπουργικό συμβούλιο, γιατί παρακολουθούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους, γιατί παρακολουθούσαν τον αρχηγό του Στρατού.

Πηγαίνουμε για εκλογές και γι’ αυτό το τραγικό γεγονός, το οποίο ήταν ένα σοκ, την τραγωδία των Τεμπών, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Να δοθούν απαντήσεις όχι μόνο, ως οφείλουμε, για το τι συνέβη και ποιοι έχουν ευθύνες, αλλά και για να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία.Μια ολόκληρη αντίληψη διαχείρισης του κράτους, των δημόσιων επιχειρήσεων, των υποδομών, αλλά και του «βαθέως κράτους», που υποτίθεται ότι αντιμάχεται η ΝΔ, αλλά το έκανε πράξη. Ο σταθμάρχης ήταν κομματικό ρουσφέτι, ο άνθρωπος που ήταν μόνος του διότι επέλεξαν να έχουν τους μισούς εργαζόμενους στον ΟΣΕ, απ’ ότι την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά στο όνομα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης η οποία δήθεν είναιισχυρή.

Αποδείχτηκε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ισχυρές, ανεξέλεγκτες είναι. Αν το επιβάλουν οι συσχετισμοί πάρε το ποσοστό που σου αναλογεί, να είσαι και αυτοδύναμος, αλλά εδώ δεν προκύπτουν. Τι μας λένε, λοιπόν; Διαρκείς εκλογές, αδιαφορώντας εάν αυτό είναι τροχοπέδη για την οικονομία, αν προκαλεί αστάθεια, αν αρέσει στον κόσμο, μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός.

Το θέμα της συνεργασίας δεν έχει να κάνει μόνο με το εκλογικό σύστημα. Προφανώς, όταν μιλάμε για απλή αναλογική, είναι μονόδρομος. Ποιος θα πάρει πάνω από 47%; Αυτό που εμείς προτάσσουμε αυτή τη στιγμή, είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις κι εκεί πρέπει να γίνει η συζήτηση. Εκεί δεν μπορούμε να βρεθούμε σε καμιά περίπτωση με τη ΝΔ. Λέμε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τι εστιάζετε στο ποιος θα είναι πρωθυπουργός, κάτι που το απαντά ο λαός με την ψήφο του; Το πρώτο κόμμα διεκδικεί και τη θέση του πρωθυπουργού, το πρόσωπο το οποίο, τελικά, ηγείται μιας κυβέρνησης συνεργασίας, που για να είναι πειστική και αποτελεσματική, πρέπει να έχει έναν κοινό προγραμματικό τόπο.

Είναι σχήμα οξύμωρο, μια λάθος προσέγγιση το να εστιάζεις στο πρόσωπο που, ούτως ή άλλως το καθορίζουν οι συσχετισμοί μέσα από την κάλπη. Το βασικότερο είναι αν αυτό το «έρμο» το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα αισθάνεται ο κ. Παπαδόπουλος ότι μπορεί να το υλοποιήσει εξίσου με κυβέρνηση ΝΔ και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ε τι σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα είναι αυτό; Με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη μπορούν να συνυπάρξουν; Το έκαναν στη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, δεν άλλαξε τίποτα; Ας μας το πουν.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας, ισχυρή κυβέρνηση με πλατιά κοινωνική βάση, όπως αυτές που μπορούν και εξασφαλίζουν τα συστήματα απλής αναλογικής, όπως γίνεται στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης. Με όσους μπορούμε να συμφωνήσουμε προγραμματικά και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ29/3/2023