Κηφισιά: Επίσκεψη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς

Κηφισιά: Επίσκεψη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς
Επίσκεψη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς

Πάνος Σκουρλέτης: « Να αποτρέψουμε την παράδοση του ΕΣΥ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα»

Το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» επισκέφτηκε ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, γενικό χειρουργό, Μανώλη Τσανικλίδη, το μέλος του ΔΣ, νοσηλεύτρια, Μαριάνθη Καραγιαννάκου, την αγγειοχειρουργό, Ούρσουλα Βάιερκαι τηφυσικοθεραπεύτρια,Ευαγγελία Καγιαμπάκη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε περίπου ένα μήνα μετά την υποβολή Ερώτησης από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρλέτη, προς τον υπουργό Υγείας, αναφορικά με τα σημαντικά προβλήματα του νοσοκομείου και τις αναγκαίες ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση επίλυσή τους. Ωστόσο, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα προβλήματα παραμένουν χωρίς,έστω να δρομολογείται, κάποιος προγραμματισμός για την αντιμετώπισή τους από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας.

Οι παρατηρήσεις και οι καταγγελίες των εργαζομένων κατέδειξαν για άλλη μια φορά τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου και του προσωπικού. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν το 50%, με αποτέλεσμα η περίθαλψη των ασθενών, που είναι και η αγωνία των εργαζομένων, να μη μπορεί να παρασχεθεί με τον καταλληλότερο τρόπο.

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι καταλυτικά: Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, στις ΜΕΘ απαιτούνται 4 νοσηλευτές/τριες ανά κλίνη στο 24ωρο, ενώ το νοσοκομείο διαθέτει μόνο 23 για 12 κρεβάτια, δηλαδή λιγότερους από τους μισούς.Τεράστια είναι η έλλειψη φυσικοθεραπευτών στις ΜΕΘ, κάτι που το απαιτεί η διασωλήνωση. Στο ακτινολογικό τμήμα είναι  τοποθετημένοι 2 γιατροί κι αυτοί με τρίμηνες συμβάσεις Covid!Εάν ασθενήσει ο ένας γιατρός δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Ο γραμμικός επιταχυντής, που παρελήφθη με  χρηματοδότηση από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, δεν αξιοποιείται λόγω έλλειψης τεχνολόγων. Βεβαίως, τα προβλήματα του προσωπικού είναι μόνο ένα μέρος των συνολικών προβλημάτων, αν και συχνά αλληλοδιαπλέκονται. Για παράδειγμα, απέναντι από την ογκολογική πτέρυγα, στον ίδιο όροφο, βρίσκεται η πτέρυγα COVID-19.

Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί στον κατακερματισμό του προσωπικού. Άδειες, ρεπό δεν δίνονται. Είναι ενδεικτικό ότι ζητούν από τους υγειονομικούς να χρεωθούν ως άδεια τη μέρα του πρόσφατου χιονιά, που δημιούργησε προβλήματα προσέγγισης στην εργασία τους. Οι ελλείψεις εξουθενώνουν το προσωπικό και, σε συνδυασμό με τις ακραίες πλέον υγειονομικές απαιτήσεις, προκαλούν τη δικαιολογημένη οργή του για τη μη ένταξη πλήθους ειδικοτήτων στο καθεστώς χορήγησης ανθυγιεινού επιδόματος.

Έπειτα από την περιοδεία στους χώρους του νοσοκομείου ακολούθησε συνάντηση με τον Διοικητή του, Θεόδωρο Τσουρούλα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης:

«Συνομιλήσαμε με το προσωπικό για όλα τα θέματα που το απασχολούν. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση και καθολική στελέχωση του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, εκτός των άλλων και για να μη πληγεί καθολικά από τις εφημερίες ο βασικός του ρόλος. Δυστυχώς, ο υπουργός Υγείας δεν μας έχει απαντήσει σε κανένα από τα σχετικά ερωτήματά μας στη Βουλή, ως όφειλε, επιμένοντας στην απαράδεκτη πρακτική που έχει επιδείξει σε άλλες ανάλογες Ερωτήσεις, όπως για το νοσοκομείο Αγία Όλγα.

Το υγειονομικό “σαμποτάζ” της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξουθενώνει το προσωπικό και απειλεί ανοικτά τη φροντίδα των ασθενών, προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. Μονή λύση η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και η κάλυψη των οργανικών κενών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Η καθολική πρόσβαση στην υγεία και η υψηλή ποιότητα φροντίδας των ασθενών αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άμεσες προτεραιότητες. Το ΕΣΥ παραδίδεται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και αποτελεί μέγιστη κοινωνική και πολιτική μάχη η αναστροφή αυτής της κατάστασης».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ23/2/2023