Πεντέλη: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο απευθείας από την ΕΕ από το οποίο χρηματοδοτεί δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας ύψους 238.000 ευρώ.

Πεντέλη: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο απευθείας από την ΕΕ από το οποίο χρηματοδοτεί δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας ύψους 238.000 ευρώ.
Για πρώτη φορά ο Δήμος Πεντέλης συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο απευθείας από την ΕΕ από το οποίο χρηματοδοτεί δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας ύψους 238.000 ευρώ.

Δήμητρα Κεχαγιά: «Ανοίγουμε μια νέα χρηματοδοτική δυνατότητα για το Δήμο μας, αυτή της απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΕ έργων και δράσεων υπέρ των πολιτών.»

Ο Δήμος Πεντέλης συμμετέχει για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε,) για την έρευνα και την καινοτομία. Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Δήμος Πεντέλης εγκρίθηκε να συμμετέχει στην υλοποίηση εντός καινοτόμου ερευνητικού έργου με τίτλο “SEAMLESS SHARED URBAN MOBILITY (SUM)”- ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας σε Πληροφορική και Αυτοματισμό της Γαλλίας.

Στο πρόγραμμα, εκτός από το Δήμο Πεντέλης, συμμετέχουν άλλοι 28 επιπλέον εταίροι από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και εργαστήρια με σημαντική τεχνογνωσία και επιδόσεις σε ευρωπαϊκά έργα, από τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Νορβηγία και την Πολωνία.

Το έργο στοχεύει στη μετατροπή και εφαρμογή των υφιστάμενων δικτύων μετακίνησης των πολιτών σε καινοτόμα και σύγχρονα κοινόχρηστα συστήματα κινητικότητας, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα/πατίνια, ΙΧ, ταξί κλπ, συνδυασμένα με τα δημόσια μεταφορικά συστήματα, όπως συγκοινωνία, μετρό κλπ. Από την εφαρμογή του συστήματος θα αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα των συνδυασμένων τρόπων μετακίνησης των πολιτών προς διαφορετικούς κομβικούς προορισμούς με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις πόλεις και την προστασία του περιβάλλοντος.

 Η εφαρμογή του συστήματος θα υλοποιηθεί έως το 2026 σε 15 ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο Δήμος Πεντέλης και έως το 2030 σε 30 πόλεις.

Το έργο θα διαρκέσει 3 έτη και η υπογραφή του συμφωνητικού συνεπάγεται την επένδυση 238.125,00€ στο Δήμο Πεντέλης.

Στο πλαίσιο του έργου στο Δήμο Πεντέλης θα εφαρμοστούν τα προτεινόμενα συστήματα μεταφορών, ώστε να μετρηθούν τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Σημειώνεται επίσης ότι μέσα από την υλοποίηση κοινών δράσεων με τους εταίρους του προγράμματος ο Δήμος Πεντέλης αποκτά σημαντική εμπειρία συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η συνέχεια και η βιωσιμότητα του έργου μέσα από την υλοποίηση κοινών δράσεων, αλλά και για να συμμετάσχει και στο μέλλον σε ανάλογα προγράμματα χρηματοδοτούμενα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά υπογράμμισε:

«Από την πρώτη μέρα, η δημοτική μας αρχή διερεύνησε, διεκδίκησε και εξασφάλισε προγράμματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να υλοποιήσει έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Δήμο μας. Έτσι σήμερα είμαστε ένας Δήμος που έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων και δράσεων τέτοιου μεγέθους και αξίας. Από την συμμετοχή μας στο παρόν πρόγραμμα θα αποκτήσουμε τεχνογνωσία για ανάπτυξη νέων μορφών κινητικότητας στην πόλη, φιλικών στο περιβάλλον, με λιγότερες ανάγκες σε κατανάλωση ενέργειας. Επίσης ανοίγει για το Δήμο μας μια ακόμα δυνατότητα χρηματοδοτήσεων έργων και δράσεων προς όφελος των συμπολιτών μας, αυτή των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζουμε δυναμικά και δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία χαμένη».

Σε δήλωσή της, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας-Τεχνικών Υπηρεσιών & Υπεύθυνη για τη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης, Άντα Μπούσουλα, τόνισε:

«Η επιτυχία αυτή προσδίδει ακόμη  ένα θετικό πρόσημο στις προτεραιότητές μας, για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα, ανοίγει έναν υψηλής ποιότητας δρόμο αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής επιτυχημένων πρακτικών με οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από το έργο, θα προταθεί και θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα καινοτόμο πολυτροπικό σύστημα για την μετακίνηση των κατοίκων μας που θα μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα στις πόλεις αλλά και το κόστος σε χρόνο και χρήμα. Θέλω να ευχαριστήσω την προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Λειτουργιών Πόλης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κα Κ. Τάτση για την πρωτοβουλία και την εκπόνηση της μελέτης καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη συνεργασία μας».

Δελτία Τύπου, 30/01/2023