Άρθρο του Φώτη Καρύδα για το bullying στα σχολεία «Κανένα παιδί μόνο! Stop στο bullying από το Υπουργείο Παιδείας»

Άρθρο του Φώτη Καρύδα για το bullying στα σχολεία «Κανένα παιδί μόνο! Stop στο bullying από το Υπουργείο Παιδείας
Ο Φώτης Καρύδας στο άρθρο του τονίζει το πόσο αναγκαίο είναι  σαν άτομα και σαν πολιτεία να κάνουμε τα πάντα για να εξαλειφθεί αυτή η τεράστια πληγή που λέγεται bullying.

Επιπλέον, μια συντονισμένη επικοινωνιακή καμπάνια ενάντια στο bullying από όλα τα σχολεία της χώρας, είναι κάτι που περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία να δούμε. Παράλληλα θα ήταν ίσως μια καλή ιδέα ωστόσο, η πρόσθεση στο πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολείου από ένα μάθημα κοινωνικής συμπεριφοράς, ώστε από μικρή ηλικία να διαμορφώνουν με υγιή τρόπο τον χαρακτήρα τους, με σεβασμό και εκτίμηση για τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους

το bullying στα σχολεία
Σας παραθέτουμε το άρθρο:

«Κανένα παιδί μόνο! Stop στο bullying από το Υπουργείο Παιδείας

Κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Βαγγέλη. Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια εξαφανίστηκε.. για να βρεθεί αρκετές μέρες αργότερα …νεκρός. Τον βασάνιζαν άγρια για «πλάκα». Ο Βαγγέλης, φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, υπέφερε από το bullying των συμφοιτητών του. Ανήκουστο και τερατώδες, να βασανίζεις ένα παιδί για πλάκα!

Και όσο εξοργιστικό είναι να σκέφτεται κανείς και οι γονείς βεβαίως πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα παιδιά μας,  άλλο τόσο αναγκαίο είναι  σαν άτομα και σαν πολιτεία να κάνουμε τα πάντα για να εξαλειφθεί αυτή η τεράστια πληγή που λέγεται bullying. Το οφείλουμε και για την μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ευχής έργον το 1056 που είναι τηλεφωνική γραμμή που μπορούν να καλέσουν όσα παιδιά βιώνουν βία, ή και φίλοι τους, ή γονείς για να ζητήσουν συμβουλές. Όπως και το 116111, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Και φυσικά αυτά είναι μέτρα, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει πολλαπλές, αλληλοσυμπληρούμενες πρωτοβουλίες, με άμεσα και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Ιδιαίτερα θετικό βήμα, το ότι έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη διπλάσιων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών (από 1.600 το 2019, 3.200 το 2022) και επιπλέον θεσμοθετήθηκε ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής.

Εξάλλου σεμινάρια επιμόρφωσης καθηγητών, δασκάλων και γονέων έχουν κριθεί ως απαραίτητα,  ώστε να μπορούν να αντιληφθούν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού εγκαίρως και έτσι να μπορούν να το αντιμετωπίσουν εγκαίρως.

Θα ήταν ίσως μια καλή ιδέα ωστόσο, η πρόσθεση στο πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολείου από ένα μάθημα κοινωνικής συμπεριφοράς, ώστε από μικρή ηλικία να διαμορφώνουν με υγιή τρόπο τον χαρακτήρα τους, με σεβασμό και εκτίμηση για τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους. Επιπλέον, μια συντονισμένη επικοινωνιακή καμπάνια ενάντια στο bullying από όλα τα σχολεία της χώρας, είναι κάτι που περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία να δούμε.

Η ολιστική και συνεργατική προσέγγιση των ζητημάτων αυτών είναι και ο στόχος του νέου νομοσχεδίου που αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας. Όπως για παράδειγμα με την πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών βίας, στην οποία οι μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά συμπληρώνοντας την ειδικά διαμορφωμένη φόρμα καταγραφής περιστατικού ανώνυμα ή επώνυμα, ενώ οι γονείς θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά επώνυμα. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα σε περισσότερα θύματα σχολικού εκφοβισμού να μιλήσουν και να υποστηριχθούν. Θα απαιτείται η σύνδεση με κωδικούς Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (για μαθητές) ή Taxis (για γονείς).

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και για κάθε Βαγγέλη εκεί έξω. Γιατί σε έναν κόσμο για λίγους δεν χωράει κανείς.Κανένα παιδί μόνο λοιπόν! Και αυτό είναι χρέος όλων μας!»