Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την πράσινη ενέργεια «Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους διεθνείς επενδυτές»

Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την πράσινη ενέργεια «Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους διεθνείς επενδυτές»
Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την πράσινη ενέργεια και διεθνές επενδυτές με τίτλο :  «Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους διεθνείς επενδυτές»

Παρά τις δύσκολες συγκυρίες επιβεβαιώθηκε ακόμα μια χρονιά το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξήχθη στο Νταβός της Ελβετίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Το 2020 εκεί έγιναν οι πρώτες επαφές που έφεραν στην πορεία τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στη χώρα μας. Αντίστοιχα το ίδιο έγινε το 2022 με την εταιρεία  Google. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε φέτος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας-κολοσσός Intel, Πάτρικ Γκέλσινγκερ, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο σημαντικής επένδυσης στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την πράσινη ενέργεια «Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους διεθνείς επενδυτές»

Μπορεί η χώρα μας να βάλλεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, όμως ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα αναδείχθηκε πρόσφατα πρωταθλήτρια για το 2022, στο δύσκολο λόγω συγκυριών μέτωπο της οικονομίας, από τον έγκριτο «Economist»: Μάλιστα, η  Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ 34 χωρών, πάνω από υπερδυνάμεις όπως η Γερμανία.

Η χώρα μας προσφέρει καταρτισμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, αλλά πλέον και την απαραίτητη σταθερότητα μαζί με ένα ιδιαίτερα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (Microsoft, Google, JP Morgan, Amazon, DigitalRealty, Pfizer) θέτει τα θεμέλια για τον πολλαπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Και αυτές οι συνθήκες μπορεί να συντελέσουν σε αλματώδη εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα αποτελεί ακόμα αναδυόμενο ενεργειακό κόμβο για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, πέρα από την επέκταση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, στο τέλος του 2023 προβλέπεται να είναι έτοιμος ο νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σχέδια υπάρχουν και για νέους τερματικούς σταθμούς στην Κόρινθο, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, «σε κάποιο βαθμό η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα περνάει από την Ελλάδα σε λίγα χρόνια», όπως εύστοχα έχει σημειώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.