Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοτική αστυνομία και τις εκλογές στο εξωτερικό

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοτική αστυνομία και τις εκλογές στο εξωτερικό
Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοτική αστυνομία και τις εκλογές στο εξωτερικό

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το υπουργείο Εσωτερικών, στη Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοτική αστυνομία και τις εκλογές στο εξωτερικό
Το νομοσχέδιο, θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία, την ερχόμενη Τρίτη, 06/12/2022, και στο νομοσχέδιο περιλαμβάνετε  όπως αναφέρεται στην έκθεση «ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης»:

Μέρος Α’: Επιδιώκονται ο ορθολογικός σχεδιασμός της δημοτικής αστυνομίας και η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου, μέσω της αντικατάστασης των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας και της ρύθμισης του πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της δημοτικής αστυνομίας αναφορικά με τα προσόντα και τη διαδικασία πρόσληψής του, την εισαγωγική εκπαίδευση και την επιμόρφωσή του, την ιεραρχία, τους βαθμούς και τη βαθμολογική του εξέλιξη, την επιλογή και την αναπλήρωση προϊσταμένων οργανικών μονάδων, τη σύσταση Ειδικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, τη νομική υποστήριξη, καθώς και την κινητικότητα αυτού, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, σε αντικατάσταση των αποσπασματικών ρυθμίσεων επιμέρους ζητημάτων της δημοτικής αστυνομίας.

Μέρος Β’: Επιδιώκονται ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότερη λειτουργία των λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και σύμφωνα με τους σύγχρονους τρόπους οργάνωσης, διοίκησης και προώθησης των δραστηριοτήτων των λαϊκών αγορών. Οι ανωτέρω στόχοι επιδιώκονται μέσω της δημιουργίας χωριστής δομής αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό με σχετικές αρμοδιότητες, μέσω ευέλικτων τρόπων οργάνωσης και διοίκησης και ταχείας λήψης αποφάσεων.

Μέρος Γ’: Επιδιώκεται η απλούστευση της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, τροποποιείται η διαδικασία δημοσίευσης διορισμού του ληξιάρχου ώστε να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες, προβλέπεται η απλούστευση της διαδικασίας τροποποίησης αποφάσεων συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) των Ο.Τ.Α. με μόνη υποχρέωση την ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο του προγράμματος «Διαύγεια» και καταργείται η υποχρεωτική έγκριση της αποκεντρωμένης διοίκησης για την κίνηση αυτοκινήτων εκτός των ορίων της Περιφέρειας, γεγονός που καθυστερούσε την εν λόγω διαδικασία. Επιδιώκεται, εν γένει, η ελάφρυνση του όγκου εργασίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων με κατάργηση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησής τους σε υποθέσεις των Ο.Τ.Α.

Μέρος Δ’: Με τις προτεινόμενες διατάξεις αντιμετωπίζονται καίρια ζητήματα του προσωπικού του δημοσίου τομέα, παρέχονται διευκολύνσεις σε αυτό και επιλύονται ανισότητες. Επιπρόσθετα, με τις παρούσες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η επαρκής στελέχωση των Ο.Τ.Α. κατά την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και η ευρύτερη στελέχωση φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, το οποίο εξορθολογίζεται με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια. Παράλληλα, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στον θεσμό του Υπηρεσιακού Γραμματέα που προβλέφθηκε με τις διατάξεις του ν. 4622/2019 (Α’ 133), στη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και στην κινητικότητα των υπαλλήλων της Προεδρίας της Κυβέρνησης και στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων στην Προεδρία της Κυβέρνησης (Σ.Ε.Π. ΠτΚ). Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στον κλάδο των επιτελικών στελεχών, στους δικηγόρους, αλλά και στη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και καταργείται η υπαγωγή του προσωπικού της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στις διατάξεις της κινητικότητας, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Παράλληλα, θεσπίζονται ρυθμίσεις για τα περιφερειακά συμβούλια και τα δάνεια και τα χρεωστικά ανοίγματα των Ο.Τ.Α. σε σχέση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επιπλέον, εισάγονται τροποποιήσεις εκλογικών διατάξεων, οι οποίες σχετίζονται με τους εκλογικούς καταλόγους, τη διαδικασία αποστολής των ψηφοδελτίων στις διπλωματικές αρχές, το δικαίωμα μεταδημότευσης για συμμετοχή στις εκλογές δημοτικών αρχών, τα ασυμβίβαστα υπαλλήλων του δήμου και των νομικών προσώπων του, τα κωλύματα εκλογιμότητας των δικαστικών λειτουργών και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά τη διενέργεια των εκλογών περιφερειακών αρχών. Τέλος, επιχειρείται, με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών και προσωπικού, η επέκταση της κατ’ εξαίρεση δυνατότητας οδήγησης των οχημάτων του Δημοσίου και από Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδήγησης και τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο για υπηρεσιακούς λόγους.