Λυκόβρυση Πεύκη:  Στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027 ο Δήμαρχος

Λυκόβρυση Πεύκη: Στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027 ο Δήμαρχος
Στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027 ο Δήμαρχος

Στην 1η Επιτροπή Παρακολούθηση του Περιφερειακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη συμμετείχε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης.  

Ο κ. Μαυρίδης από κοινού με τον Δήμαρχο Γαλατσίου και Πρόεδρο της ΠΕΔ Αττικής Γιώργο Μαρκόπουλο, ως μέλη της Επιτροπής, εκπροσώπησαν την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης της νέας προγραμματικής περιόδου και παράλληλα στην 6η επιτροπή παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Λυκόβρυση Πεύκη: Στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027 ο Δήμαρχος

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης άνοιξε τις εργασίες διατυπώνοντας τη βούληση της διοίκησης να συνεχίσει να αξιοποιεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να διασφαλίσει ότι και τα επόμενα χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να έχει ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος Δ. Δρόσης και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες του νέου Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027 και εξειδίκευσαν τους στόχους, τους προϋπολογισμούς, τους δείκτες και τις νέες δράσεις ανά τομέα πολιτικής.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των συναρμόδιων Υπουργείων, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων και λοιπών εκπροσώπων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Τη συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Μαραθώνα Σ. Τσίρκας, Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Χαϊδαρίου Β. Ντηνιακός, ο Δήμαρχος Μανδρας-Ειδυλλίας Χρ. Στάθης κ.α.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής 2.000 νέων έργων υποδομής και κοινωνικών παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 2 δις ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, τα οποία αξιοποιούνται ως εφαλτήριο για μια δυναμική συνέχεια με σχεδιασμό, συνεργασίες  και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, εξασφαλίζοντας την αύξηση των διατιθέμενων πόρων κατά 54%, κάτι που μεταφράζεται σε 1.6 δις ευρώ διαθέσιμα. Οι πόροι αυτοί μαζί με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα μετατρέψουμε την Αττική, στην πιο πράσινη, την πιο καινοτόμα, την πιο ανθρώπινη Περιφέρεια της χώρας.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης ανέφερε πως περίπου δύο  δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για 547 μεγάλα και μικρά έργα υποδομών και 11.602 δράσεις, μέσα από το  Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014 – 2020. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027, το οποίο έχει αυξημένο προϋπολογισμό κατά 54% ανοίγει μια νέα σελίδα για την Αττική.

Ειδικότερα όπως ανέφερε στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι:

200 εκ. € για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας

330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή

130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας

290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων.

Ο Δήμαρχος  Λυκόβρυσης Πεύκης Μαυρίδης δήλωσε σχετικά:

«Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαμε στην Επιτροπή Παρακολούθησης εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Αττικής.  Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι έχουμε κοινούς στόχους, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Χρειάζεται εργασία και συνεργασία, ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να αξιοποιηθούν και να μετουσιωθούν σε έργα τα επόμενα χρόνια. Έργα υποδομών αλλά και προγράμματα που έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή. Έχοντας αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη υγειονομική κρίση και ενώ αντιμετωπίζουμε μια εξίσου σημαντική ενεργειακή κρίση, όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λυκόβρυση Πεύκη, 19 Οκτωβρίου 2022