Περιφέρεια Αττικής: Δήλωση του Περιφερειάρχη, Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Περιφέρεια Αττικής: Δήλωση του Περιφερειάρχη, Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής, Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ο Περιφερειάρχης Αττικής στο μήνυμα του για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας τόνισε πως Η έγνοια μας ως Περιφέρεια Αττικής για την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας, όλων των ηλικιών, αποτυπώνεται στο φάσμα των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της ενίσχυσης της φροντίδας όσων έχουν ανάγκη.

Η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και τις Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές κλινικές, ενώ έχει δρομολογηθεί η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση και επέκταση των δομών ψυχικής υγείας, για όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στήριξης.

Περιφέρεια Αττικής: Δήλωση του Περιφερειάρχη, Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Σας παραθέτουμε το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια υπενθύμιση της διαρκούς ανάγκης στήριξης του πολιτών που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, η οποία ειδικά σε περιόδους κρίσεως, είναι πιο επίκαιρη και πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Η έγνοια μας ως Περιφέρεια Αττικής για την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας, όλων των ηλικιών, αποτυπώνεται στο φάσμα των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της ενίσχυσης της φροντίδας όσων έχουν ανάγκη.

Ειδικά, μέσα από τα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, υλοποιούνται σε συνεργασία με διάφορες δομές ψυχικής υγείας 12 δράσεις προϋπολογισμού ύψους 6,6 εκ. ευρώ, ενώ στο νέο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027, που εγκρίθηκε στα τέλη Αυγούστου, προβλέπονται επιπρόσθετα 20 εκ. € για τη συνέχιση και ενίσχυση των δράσεων και υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, πολύτιμη είναι η συμβολή των υπηρεσιών Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας που παρέχουν τα ΚΕΠ Υγείας, τα οποία δημιουργούνται στους δήμους της Αττικής με τη στήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ με στόχο την Πρόληψη Υγείας.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και τις Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές κλινικές, ενώ έχει δρομολογηθεί η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση και επέκταση των δομών ψυχικής υγείας, για όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στήριξης.

Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να στηριχθούν ψυχολογικά οι πολίτες, προσφέραμε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και καθοδήγησης από εξειδικευμένους επιστήμονες, με στόχο  τη διατήρηση της ισορροπίας και της συναισθηματικής τους υγείας.

Ως Αυτοδιοίκηση, συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να υπερασπιζόμαστε την υγεία των Ελλήνων πολιτών και να συμβάλλουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, στην ουσιαστική υποστήριξη των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων και στη συνεχή ενημέρωση του πολίτη, ενισχύοντας τους προστατευτικούς ιατροκοινωνικούς παράγοντες και μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ10/10/2022