ΕΔΣΝΑ: Απάντηση Προέδρου ΕΔΣΝΑ και Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη, σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ

ΕΔΣΝΑ: Απάντηση Προέδρου ΕΔΣΝΑ και Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη, σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ
Απάντηση Προέδρου ΕΔΣΝΑ και Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη, σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης και Προέδρος του ΕΔΣΝΑ με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα ΑΥΓΗ για «παράνομη καύση απορριμμάτων» στην Αττική τόνισε πως ο ΕΔΣΝΑ υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία κι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση ύψους 93 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης , εξοπλισμού που ως το καλοκαίρι του 2023 θα έχει διανεμηθεί δωρεάν, σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως ουδέποτε η σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, δεν υιοθέτησε ως πρακτική την καύση των απορριμμάτων

Σας παραθέτουμε την απάντηση του στο δημοσίευμα

«Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΑΥΓΗ , όπου γίνεται αναφορά για δήθεν «παράνομη καύση απορριμμάτων» στην Αττική, θα ήθελα για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνω τα παρακάτω:

                Ουδέποτε η σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, δεν υιοθέτησε ως πρακτική την καύση των απορριμμάτων. Αντίθετα, ο ΕΔΣΝΑ υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία κι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση ύψους 93 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης , εξοπλισμού που ως το καλοκαίρι του 2023 θα έχει διανεμηθεί δωρεάν, σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

                Για τη σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ προτεραιότητα αποτελεί η υιοθέτηση των κανόνων της Κυκλικής Οικονομίας , με την επιθετική προώθηση της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. Η προτεραιότητα αυτή αποτυπώνεται στον εξοπλισμό που μοιράσαμε δωρεάν στους δήμους για τη λειτουργία χωριστού ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων( καφέ απορριμματοφόρα και κάδοι). Αλλά και στο νέο ΠΕΣΔΑ , στον οποίο πουθενά δεν αναφέρεται η πρόθεσή μας να κατασκευάσουμε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων. Για μας προτεραιότητα είναι η κατασκευή και λειτουργία Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.

                Επειδή προφανώς στην ΑΥΓΗ θέλουν να το ξεχάσουν, αλλά εμείς δεν θα το επιτρέψουμε , για καύση απορριμμάτων μιλούσαν στελέχη της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής , επί θητείας της κας Δούρου. Δική της αντιπεριφερειάρχης ήταν η κα  Βασιλική Λάσκαρη, η οποία μίλησε για «ενεργειακή αξιοποίηση» το Φεβρουάριο του 2015.  Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για καύση. Αν μάλιστα οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ έκαναν αυτό που έπρεπε όσον αφορά την ανακύκλωση, δεν θα είχε ανοίξει η όρεξη στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σήμερα προωθούν τη θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών.

                Όσοι παρακολούθησαν ολοκληρωμένη τη χθεσινή μου τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, γνωρίζουν ότι ποτέ δεν μίλησα για παράνομη καύση αποβλήτων στην Αττική σήμερα. Αναφέρθηκα αποκλειστικά και μόνον στην πάγια πρακτική ενεργειακής αξιοποίησης δευτερογενών καυσίμων και ελαστικών από την τσιμεντοβιομηχανία.

                Η εφημερίδα ΑΥΓΗ αποκρύπτει επίσης ότι η ενεργειακή αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από ενεργοβόρες βιομηχανίες περιλαμβανόταν και στο ΠΕΣΔΑ του 2016 , που ψήφισε η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ Διοίκηση της κας Δούρου, η οποία όμως σήμερα υποκριτικά δηλώνει αντίθετη σε πρακτικές που η ίδια προωθούσε στο παρελθόν. Προφανώς η χρωματική εναλλαγή από το ροζ στο γκρί και στη συνέχεια στο πράσινο και τούμπαλιν, δεν απασχολεί την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική της εφημερίδας Αυγή είναι γνωστή. Διαστρεβλώνει συστηματικά την αλήθεια κι επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Το σημερινό δημοσίευμα το αποδεικνύει για μια ακόμη φορά.»

 

Βασίλης Κόκκαλης
Πρόεδρος Ε.Δ.Σ.Ν.Α.

Δελτίο Τύπου 22/09/2022