Εικοσιτρείς Βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για  «το Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι»

το Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι

Οι Βουλευτές μετά από  καταγγελίες πολιτών και την πρόσφατη επίσκεψη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Π. Σκουρλέτης στην περιοχή μαζί τον Πέτρο Κούκουζα, δημοτικό σύμβουλο Αμαρουσίου και μέλος της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την Σωτηρία Κουμπούλη, δικηγόρο και μέλος της ΟΜ Ανατολικού Αμαρουσίου και  την συναντήση με τον Γιώργο Μπαλωτή, διευθυντή του  Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.), στον οποίο και έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα κατέθεσαν ερώτηση στους αρμοδίους υπουργούς  «Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το  «Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι».

Συγκεκριμένα όπως έχει επισημάνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Π. Σκουρλέτης οι καταγγελίες των πολιτών αφορούν των καθαρισμό του Δάσους, για τις ανάγκες της πυρασφάλειας, όπου διεξάγεται αρκετά καθυστερημένα αλλά και ταυτόχρονα μέσω του καθαρισμού γίνονται άναρχες παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον φυσικό χαρακτήρα του Δάσους.

το Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι

Σας παραθέτουμε την ερώτηση στην Βουλή των Δεκαεπτά Βουλευτών του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ Αθήνα, 26 Αυγούστου 2022

ΠΡΟΣ

  1. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  2. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

ΘΕΜΑ: Ανησυχία για τις εργασίες στο δάσος του Κτήματος Συγγρού.

Τις τελευταίες μέρες πολίτες καταγγέλλουν ότι στο Δάσος Συγγρού, όπου διεξάγεται καθαρισμός αρκετά καθυστερημένα ως προς τις ανάγκες της πυρασφάλειας, γίνονται ταυτόχρονα άναρχες παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον φυσικό χαρακτήρα του. Κατόπιν επίσκεψης στην περιοχή, πράγματι ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις. Κόβονται συστηματικά και σε μεγάλη έκταση όχι οι υπάρχοντες ξεροί κορμοί και φυλλωσιές, αλλά πράσινοι θάμνοι, διαταράσσοντας τη βιοποικιλότητα του δάσους. Για παράδειγμα, κόβονται κλαδιά και θάμνοι μέχρι το ύψος των τριών μέτρων, αλλά αφήνονται ξερά κλαδιά να κρέμονται από τα δέντρα.

Πρόκειται για έναν καθαρισμό που παραπέμπει περισσότερο σε ενδελεχή και βίαιη αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων χλωρής βλάστησης, μέσα στην οποία διαβιούν πολλά μικρά ζώα του δάσους. Επιπλέον, εκτός από την έκταση, το είδος, τη μέθοδο του καθαρισμού και τις ανησυχίες που αυτός προκαλεί, υπάρχουν παντού όγκοι συσσωρευμένης και ανεπεξέργαστης κομμένης βλάστησης. Είναι προφανές ότι η αποψίλωση δεν επικεντρώνεται στην συγκέντρωση και απομάκρυνση των ξερών κλαδιών, που αποτελούν τον βασικό κίνδυνο πυρκαγιάς. Αντιθέτως, καταστρέφονται πράσινοι θάμνοι οι οποίοι είναι πολύτιμοι για τη συγκράτηση του νερού και τον περιορισμό της κίνησης του αέρα αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς,  αλλά και για την επιβίωση της πανίδας.

Σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 231/3-8-2022 έγγραφο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε – κατά νόμο διαχειριστή του κληροδοτήματος Συγγρού και του ομώνυμου κτήματος), το οποίο μας διαβιβάστηκε με το υπ’ αρ. πρωτ. 955/223284/19-8-2022 απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπ’ αρ. πρωτ. 3073/29-7-2022 Αναφορά μας, «… 11) η αποψίλωση του Κτήματος Συγγρού για το έτος 2022 έχει ολοκληρωθεί 12) το Κτήμα Συγγρού συμμετέχει στο πρόγραμμα antinero χρηματοδότησης του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά τον εξειδικευμένο καθαρισμό του δασικού τμήματος από ξερά δένδρα και γενικά την προστασία του δασικού οικοσυστήματος και ως εκ τούτου πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η εξειδικευμένη αποψίλωση του δασικού τμήματος από εξειδικευμένα συνεργεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος…».

Όπως έχει γίνει γνωστό από την κυβέρνηση το σχέδιο προστασίας δασών (Anti-Nero) αφορά τον καθαρισμό δασών, τη συντήρηση δασικών δρόμων και τη συντήρηση ή διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών είτε υλοποιώντας ήδη εγκεκριμένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας των δασικών υπηρεσιών είτε με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή» για τις περιοχές εντός Αττικής στις οποίες δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες.

Επειδή το οικοσύστημα του Δάσους Συγγρού είναι πολύτιμο για την ευρύτερη περιοχή.

Επειδή ο καθαρισμός, η αποψίλωση και τα λοιπά έργα στο πλαίσιο αντιπυρικής προστασίας απαιτούν συγκεκριμένες διαδικασίες και υλοποιούνται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  1. Πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε, στη βάση ποιας σύμβασης και από ποιον η αποψίλωση του Κτήματος Συγγρού για το έτος 2022;
  2. Οι ενέργειες που υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα στο Κτήμα Συγγρού στο πλαίσιο ποιου έργου και ποιας σύμβασης υλοποιούνται και σε ποιον έχουν ανατεθεί; Πώς εξηγείται το κόψιμο πράσινων τμημάτων των δέντρων ή/και πράσινων θάμνων;
  3. Υπάρχει μελέτη για το έργο που υλοποιείται αυτές τις μέρες στο Κτήμα Συγγρού και από ποιον γίνεται η επίβλεψη των εργασιών;
  4. Διαθέτει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών δασολόγο κι αν όχι ποιος αρμόδιος εγκρίνει τις σχετικές ενέργειες καθαρισμού, αποψίλωσης κλπ του δάσους εντός του Κτήματος;
  5. Ποιο/α συγκεκριμένο/α έργο/α υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Antinero°» που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη βάση ποιας σύμβασης και σε εφαρμογή ποιας μελέτης; Ποιος επιβλέπει τα έργα αυτά;
  6. Υπάρχει εγκεκριμένη και θεωρημένη δασική μελέτη για τις εργασίες στο κτήμα Συγγρού, ποιος τη συνέταξε, ποιος την ενέκρινε και την θεώρησε αρμοδίως και ποιος επέβλεψε την εκτέλεσή της;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί, κατά λόγο αρμοδιότητας, να καταθέσουν αντίγραφα κάθε σύμβασης που έχει συναφθεί για τις ενέργειες καθαρισμού, αποψίλωσης κλπ στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας καθώς και κάθε μελέτης βάσει της οποίας υλοποιούνται οι ενέργειες αυτές, τις τυχόν εγκρίσεις των συμβάσεων αυτών και τους επιβλέποντες που έχουν οριστεί για την υλοποίηση των συμβάσεων.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Φάμελλος Σωκράτης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Άρθρο του Π. Σκουρλέτη με τίτλο «Μεγάλα ερωτήματα για το Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι»