Λυκόβρυση Πεύκη : Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το ΓΠΣ Λυκόβρυσης – Προχωρά η παραχώρηση έκτασης για Αθλητικές Εγκαταστάσεις από την ΑΓΕΤ Ηρακλής

Λυκόβρυση Πεύκη : Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το ΓΠΣ Λυκόβρυσης – Προχωρά η παραχώρηση έκτασης για Αθλητικές Εγκαταστάσεις από την ΑΓΕΤ Ηρακλής
Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το ΓΠΣ Λυκόβρυσης – Προχωρά η παραχώρηση έκτασης για Αθλητικές Εγκαταστάσεις από την ΑΓΕΤ Ηρακλής

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Κοινότητας Λυκόβρυσης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022. Το ΓΠΣ στοχεύει στη ρύθμιση των χωροταξικών και πολεοδομικών δεδομένων του Δήμου. Είναι ένα θεσμικό εργαλείο σχεδιασμού με το οποίο επιτυγχάνεται η ρύθμιση του χώρου της πόλης και παρέχει το πλαίσιο για τη χωρική και οικιστική οργάνωση του Δήμου.

Εκπονείται στα πλαίσια των κατευθύνσεων και των αρχών του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, εξειδικεύεται σε επίπεδο του Δήμου, προσδιορίζει τις κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης, καθορίζει τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης σε όλη την έκταση του Δήμου, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τις τοπικές ανάγκες καθώς και τις κατευθύνσεις που προκύπτουν από υπερκείμενα σχέδια. Προσδιορίζει τις Περιοχές Ειδικής Προστασίας, υποδεικνύει τις ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων και τις σχετικές προγραμματικές κατευθύνσεις, δίνει κατευθύνσεις πολεοδομικής οργάνωσης των θεσμοθετημένων και προς πολεοδόμηση οικιστικών υποδοχέων, προσδιορίζει τις περιοχές που απαιτούν παρεμβάσεις αναβάθμισης μέσω του μηχανισμού των αναπλάσεων/κηρύξεων. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΓΠΣ αποτελεί ένα Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο, ένα αναπτυξιακό χωρικό εργαλείο για την Αυτοδιοίκηση.

Λυκόβρυση Πεύκη : Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το ΓΠΣ Λυκόβρυσης – Προχωρά η παραχώρηση έκτασης για Αθλητικές Εγκαταστάσεις από την ΑΓΕΤ Ηρακλής

Η προτεινόμενη πολεοδομική οργάνωση του αστικού ιστού της Λυκόβρυσης με τη γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποσκοπεί στην πολεοδομική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του και ειδικότερα στοχεύει:

Στην ορθολογική πολεοδομική λειτουργία της πόλης

Στη διερεύνηση του τρόπου πολεοδομικής οργάνωσης του κατοικημένου χώρου μέσα από τις ήδη θεσμοθετημένες πολεοδομικές ενότητες, ώστε να διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα της λειτουργίας των κέντρων των πολεοδομικών ενοτήτων και η ισόρροπη διανομή των διοικητικών εξυπηρετήσεων και κεντρικών λειτουργιών

Στην οργάνωση περιοχών εκτός εγκεκριμένου σχεδίου με λειτουργικά προβλήματα, προβλήματα ένταξης στον ιστό, χωρικής απομόνωσης αλλά και κυκλοφορίας και στάθμευσης μέσα από την πολεοδόμησή τους.

Στην αναβάθμιση των μονάδων κοινωνικής υποδομής για τις ανάγκες του πληθυσμού του Δήμου.

Στον προσδιορισμό των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την ανάδειξη και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο αναπλάσεων.

Στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων και της ποιότητας ζωής τους

Μετά την ψήφιση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης το Σχέδιο αποστέλλεται προς τελική έγκριση στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας- Αττικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης δήλωσε σχετικά:

«Μια μεγάλη εκκρεμότητα για τους πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Λυκόβρυσης από το 2010 οριστικοποιείται με την ψήφιση από το Δημοτικό μας Συμβούλιο του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Δική μας μέριμνα ήταν η πολεοδομική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή της Λυκόβρυσης μέσα από την ισόρροπη διανομή των διοικητικών λειτουργιών, την αναβάθμιση των μονάδων κοινωνικής υποδομής για τις ανάγκες των κατοίκων, τις παρεμβάσεις για την ανάδειξη και λειτουργική αναβάθμιση και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος  :

«Με την ολοκλήρωση του ΓΠΣ προχωρά  και η ικανοποίηση του παγίου αιτήματος, των κατοίκων της Λυκόβρυσης για την αξιοποίηση ως αθλητικού χώρου  ακινήτου ιδιοκτησίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, που παραχωρείται με δωρεά στον Δήμο μας. Πρόκειται για έκταση 3.485,59 τ.μ. και πεζόδρομο πλάτους 5 μέτρων σε έκταση 351,61 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο ανάμεσα στις οδούς Σοφοκλή Βενιζέλου, Κόττου και Χαλκίδος, που αποτελεί τμήμα οικοπέδου ιδιοκτησίας της εταιρείας. Ο νέος αθλητικός χώρος θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Δημοτικής Κοινότητας Λυκόβρυσης και θα είναι η πρώτη από τις θετικές εξελίξεις για την περιοχή που φέρνει το νέο ΓΠΣ».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λυκόβρυση Πεύκη,  29 Ιουνίου 2022