Μαρούσι: Ο Δήμαρχος εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Απέναντι ή Δίπλα», της οικογένειας Σοφικίτη στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη

Μαρούσι: Ο Δήμαρχος εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Απέναντι ή Δίπλα», της οικογένειας Σοφικίτη στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ.Αμπατζόγλου εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Απέναντι ή Δίπλα», της οικογένειας Σοφικίτη στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»

Θ. Αμπατζόγλου: «Στηρίζουμε τους Μαρουσιώτες καλλιτέχνες που με τις πνευματικές τους δημιουργίες ομορφαίνουν την ανθρώπινη ζωή και την πόλη μας»

Μαρούσι: Ο Δήμαρχος εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Απέναντι ή Δίπλα», της οικογένειας Σοφικίτη στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη

Την Έκθεση Φωτογραφίας «Απέναντι ή Δίπλα» της Οικογένειας Σοφικίτη, του πατέρα Δημήτρη και των υιών Κωνσταντίνου και Πέτρου,εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης».

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Αμαρουσίου, ο Δήμος Αμαρουσίου, με την επιμέλεια της ΚΕΔΑ, του Προέδρου της,Νίκου Πέππα και της Αντιπροέδρου Κατερίνας Βουρλάκη, συνεχίζει την παρουσίαση σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην πόλη των Βορείων Προαστίων.

Μαρούσι: Ο Δήμαρχος εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Απέναντι ή Δίπλα», της οικογένειας Σοφικίτη στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη

Στην έκθεση µε τίτλο «Απέναντι η Δίπλα», παρουσιάζονται τρεις φωτογραφικές ενότητες: το «Ονείρεµα» του ΔηµήτρηΣοφικίτη από το 1999, το «Ένα πιθανό ταξίδι» του Πέτρου Σοφικίτη και το «Υδρόβιο πεπρωµένο» του Κωνσταντίνου Σοφικίτη από το 2018.

Είναι δε η πρώτη φορά που ο ΔηµήτρηςΣοφικίτης και οι δύο γιοί του, συναντώνται φωτογραφικά σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο και επιλέγουν να μοιραστούν µε τον θεατή ένα προσωπικό ταξίδι στο χρόνο. Κοινό σημείο αναφοράς, και στο επίκεντρο της έκθεσης, η φύση και ο άνθρωπος, που ο καθένας όμως τον αποτυπώνει μέσα από το δικό του συναισθηματικό κόσμο. Δύο γενιές φωτογράφων, που συνέπεσαν με το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή της φωτογραφίας, τρείς διαφορετικές ματιές σε ένα κοινό θέμα.

Μαρούσι: Ο Δήμαρχος εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Απέναντι ή Δίπλα», της οικογένειας Σοφικίτη στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη

Ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλουστην τελετή των εγκαινίων ευχαρίστησε πρωτίστως τους τρείς δημιουργούς, όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της έκθεσης, τον Πρόεδρο, την Αντιπρόεδρο και τα στελέχη της ΚΕΔΑ, καθώς και τη σύμβουλό του επί θεμάτων Πολιτισμού, και τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Συνεχίζοντας τον κύκλο περιοδικών Εκθέσεων, αφιερωμένων στο έργο σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στο Μαρούσι, εγκαινιάζουμε απόψε, την Έκθεση τριών πολύ αγαπητών Μαρουσιωτών φωτογράφων, που διατηρούν το γνώριμο σε όλους μας φωτογραφείο της οδού Ερμού, του Δημήτρη, του Πέτρου και του Κωνσταντίνου Σοφικίτη.

Με τις περιοδικές αυτές Εκθέσεις Εικαστικών Καλλιτεχνών αναδεικνύουμε τον τοπικό πολιτιστικό πλούτο του Αμαρουσίου. Τόσο με τη Δνση Αθλητισμού και Πολιτισμού και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Νικολαράκο, όσο και με την ΚΕΔΑ, σηματοδοτούμε μια νέα εποχή για το Μαρούσι, παρουσιάζοντας αξιόλογους σύγχρονους καλλιτέχνες που δίνουν νέα δυναμική στον τόπο μας. Αρχής γενομένης το Νοέμβριο του 2021, με την Έκθεση «Βυρωνική Εποχή» της Μαρουσιώτισσας εικαστικού Λυδίας Βενιέρη, τώρα με την τρέχουσα Έκθεση Φωτογραφίας ενώ το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με την παρουσίαση του εικαστικού, που επιπλέον της ζωγραφικής, ασχολείται με τις κατασκευές, τις εγκαταστάσεις και τη γλυπτική Νίκου Ζήβα. Παράλληλα όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε με εκδηλώσεις στη Βορέειο και σε όλους τους πολιτιστικούς μας χώρους αναδεικνύοντας και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Μαρούσι: Ο Δήμαρχος εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Απέναντι ή Δίπλα», της οικογένειας Σοφικίτη στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη

Με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων, απευθύνομαι στους καλλιτεχνικούς δημιουργούς της πόλης μας, τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, καλώντας τους να γίνουν αρωγοί και συμμέτοχοι στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου μας.  Εμείς από την πλευρά μας, επιβεβαιώνουμε με τις παρεμβάσεις μας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη διαρκή μέριμνα της δημοτικής αρχής συνολικά για την ανάδειξη και την προβολή του έργου τους. Άλλωστε η δημιουργία που πηγάζει από το πνεύμα ενός καλλιτέχνη ομορφαίνει τη ζωή μας».

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της  ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας ευχαρίστησε  τους καλεσμένους, τη Μαρουσιώτικη οικογένεια Σοφικίτη, τον Δήμαρχο Θ. Αμπατζόγλου, διευκρινίζοντας πως η εν λόγω έκθεση φωτογραφίας αποτελεί όραμα δικό του, την αντιπρόεδρο της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη, τη Σύμβουλο του Δημάρχου επί Πολιτιστικών Θεμάτων Άννα Βαγιωνά. Τέλος μετέφερε το χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του και την ικανοποίησή του για την επιλογή της θεματολογίας της έκθεσης.

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης εκπροσωπώντας τον Πατέρα του Δημήτρηκαι τον αδελφό του Πέτρο ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου για την πρωτοβουλία του να προβάλλει Μαρουσιώτες καλλιτέχνες, όλους τους επισκέπτες και αναφέρθηκε στα φωτογραφικά έργα της έκθεσης σημειώνοντας πως όλες αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν ανθρώπινα ψυχογραφήματα και διαλόγους μέσα από εικόνες.

Μαρούσι: Ο Δήμαρχος εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Απέναντι ή Δίπλα», της οικογένειας Σοφικίτη στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη

Τέλος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες περιηγήθηκαν στην έκθεση και ξεναγήθηκαν από τον Δημήτρη Σοφικίτη στο εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιεί την εικαστική δύναμη της φύσης για να ταξιδέψει παντού τον ανθρώπινο νου.

 

Βίντεο

Φωτογραφίες

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Ο Δηµήτρης Σοφικίτης, είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φωτογράφους της γενιάς του, µε το έργο του να έχει παρουσιαστεί σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2005 και το 2004 , το HellenicFoundation και το HellenicAmericanUnion αντίστοιχα παρουσίασαν την ενότητα του Δημήτρη με τίτλο “TheWeepingMeadow”, η  οποία αντλεί το φωτογραφικό υλικό της από τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Έργα του έχουν επίσης φιλοξενηθεί στις σελίδων ποικίλων έντυπων φωτογραφίας, μεταξύ των οποίων τα ParisMatch το FilmsFaust κ.α. Ο Πέτρος Σοφικίτης έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει λάβει το 2011 τον τίτλο του “ContemporaryPortaitPhotographer of the Year”, ενώ το έργο του έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα ελληνικά ενημερωτικά portals καθώς και έχει εκτεθεί σε σημαντικές γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού. Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτηςείναι επαγγελματίας φωτογράφος και µέλος του LensCulture Society. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε έντυπα και ψηφιακά µέσα αλλά και έχει εκτεθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και έχει διακριθεί το 2017 µε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισµόSony World Photography Awards, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στην Biennale της Βενετίας.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους:

Οι Αντιδήμαρχοι Στέφανος Τσιπουράκης, Γιάννης Νικολαράκος, Γιάννης Ιωαννίδης, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία – Δήμητρα Ρώτα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης Φανή Λέκκα, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη, η Σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά.

Από Συλλόγους και Τοπικούς Παράγοντες της πόλης :η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αμαρουσίου Δήμητρα Τσουκλείδου, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σωρού και Λάκκα Κόττου «Ο Άγιος Ελευθέριος» Αθανάσιος Νησιώτης,o Πρόεδρος τουΕκπολιτιστικού Συλλόγου Ψαλιδίου Αμαρουσίου «Ζωοδόχος Πηγή»Κων/νος Σολδάτος,  η Πρόεδρος του  Περιβαλλοντικού, Φιλοζωϊκού, Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρουσίου (ΠΕ.ΦΙ.ΠΟ)Μαριάννα Ζερβάκη καιμέλη αυτού.

Τέλος την έκθεση επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών Νίκος Βαλλάτος, η εικαστικός Λυδία Βενιέρη, ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Διάρκεια Έκθεσης: 1 μήνας

Ημέρες και ώρες λειτουργίας :

Δευτέρα έως Παρασκευή :10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00,

Σάββατο :10.00 – 14.00, Κυριακή – κλειστά

Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας, Πλατεία Ηρώων, 15124 – Μαρούσι

Υπεύθυνη κ. Κ. Γκίκα, τηλ. 2108056314, Email : keda@maroussi.gr

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Φωτογραφίας τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά covid-19

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι,14 Απριλίου 2022