Χαλάνδρι: Ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου δημιούργησε ο Δήμος

Χαλάνδρι: Ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου δημιούργησε ο Δήμος
Ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου δημιούργησε ο Δήμος Χαλανδρίου – Τα σημεία των ειδικών κάδων

Σίμος Ρούσσος: «Στρατηγική επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου, η διαλογή στην πηγή»

Χαλάνδρι: Ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου δημιούργησε ο Δήμος

Ένα ακόμα ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης δημιούργησε ο Δήμος Χαλανδρίου για τη συλλογή, μεταφορά και ενεργειακή αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών & ελαίων (τηγανελαίων), για την παραγωγή βιοντίζελ, με την ανάπτυξη δικτύου ειδικών κάδων συλλογής.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε 12 σημεία του Χαλανδρίου, ενώ το επόμενο διάστημα, το δίκτυο θα επεκταθεί περαιτέρω.

Η επιλογή δημιουργίας ρεύματος τηγανέλαιου συνάδει πρωτίστως με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που προβλέπει διαλογή στην πηγή, διαχωρισμό δλδ διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους, με σκοπό την ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωσή/επαναχρησιμοποίησή τους και τη μείωση, στο ελάχιστο, της συνολικής ποσότητας αποβλήτων που διατίθενται για υγειονομική ταφή.

Χαλάνδρι: Ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου δημιούργησε ο Δήμος

Επιπλέον:

Επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς απαλλάσσει το  περιβάλλον από έναν τεράστιο και επιβαρυντικό όγκο χρήσιμων υλικών.

Προστατεύει ως εκτούτου τον πλανήτη και τη διατροφική αλυσίδα. Τα χρησιμοποιημένα λίπη και έλαια, ταοποίαπροκύπτουνωςκατάλοιποτηςπαραγωγικήςδραστηριότηταςεπιχειρήσεωνεστίασης, νοσοκομείων, νοικοκυριών κλπ., είναι αδιάλυτα στο νερό και όταν απορρίπτονται στους υπονόμους δημιουργούν μια επιφανειακή μεμβράνη, καθώς παραμένουν στην κορυφή γιατί έχουν μικρότερη πυκνότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα λίτρο λαδιού μολύνει 1000 λίτρα νερού και δυσχεραίνει την ανταλλαγή οξυγόνου μεταξύ αέρα και νερού, με αρνητικές συνέπειες για όλα τα είδη ζώων και φυτών που ζουν σε αυτό.

Χαλάνδρι: Ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου δημιούργησε ο Δήμος

Συνδράμειέμμεσαστηνπαραγωγήβιοντίζελ,τοοποίομπορείναυποκαταστήσειτοντίζελήναχρησιμοποιηθείσεδιάφορεςαναλογίες με αυτό, καθώς έχει καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έχει αποδειχθεί ότι 1 λίτρο χρησιμοποιημένου λαδιού παράγει 0,90 λίτρα βιοντίζελ.

Συμβάλει, ωςσυνέπειατωνπαραπάνω, στηνπαγκόσμιαπροσπάθειαπουγίνεταιγιατηναντιστροφήτωνκλιματικώναλλαγώνκαι την προστασία του περιβάλλοντος.

Ευαισθητοποιείτουςπολίτεςσεθέματαανακύκλωσης

ΕπιφέρειενίσχυσητουΔήμουαπόπιθανάανταποδοτικάοφέλη.

Χαλάνδρι: Ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου δημιούργησε ο Δήμος

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σχολίασε:

«Ο Δήμος Χαλανδρίου με την πολύτιμη εμπειρία του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, έχει γίνει το πιο χειροπιαστό παράδειγμα, ότι η διαλογή στην πηγή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων και το πιο φιλικό, προς το περιβάλλον, μέσο δημιουργίας πλούτου από τα απορρίμματα. Η διαλογή στην πηγή είναι στρατηγική επιλογή της σημερινής διοίκησης. Η δημιουργία του ξεχωριστού ρεύματος τηγανέλαιου έρχεται να προστεθεί στα υπάρχοντα ρεύματα χαρτιού, γυαλιού, και βιοαποβλήτων, που λειτουργούν ήδη στην πόλη μας. Προσδοκούμε ότι,  με μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας, οι πολίτες του Χαλανδρίου που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα του καφέ κάδου, θα στηρίξουν και την ανακύκλωση του τηγανέλαιου».

Σημεία συλλογής τηγανέλαιου:

Δημαρχείο Χαλανδρίου

Πλατεία Χαλανδρίου (απέναντι από το ανεγειρόμενο δημαρχείο επί της 25ης Μαρτίου)

Πλατεία Κιοσσέ (Πολύδροσο)

Ζαν Μωρέας&Κόδρου (Αγ. Βαρβάρα)

Προφήτης Ηλίας (Πολύδροσο)

Πάρκο Ποταμού Καλαμά (Συνοικισμός)

Αθλητικό Κέντρο «Π. Παπαγιαννόπουλος»(Παπαγιαννοπούλου 1, πεζόδρομος, από Αποστολοπούλου 60)

Αθλητικό Κέντρο «Μ. Παπαδάκης» (Σαρανταπόρου & Σοφοκλή Βενιζέλου)

Τυμφρηστού & Ιωαννίνων (Τούφα)

Ολύμπου & Εδέσσης (Τούφα)

Ηρακλείτου & Αγράμπελης (Πάτημα)

5ος Βρεφονηπιακός Σταθμός (Πάτημα)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ