Διόνυσος: Εγκρίθηκε η αναβάθμιση του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με συστήματα «Smart Cities»

Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με συστήματα «Smart Cities»
Εγκρίθηκε η αναβάθμιση του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με συστήματα «Smart Cities»

Η Δημοτική Αρχή Διονύσου υλοποιεί ένα σημαντικό προγραμματικό της στόχο, αυτόν της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου, μέσω του εκσυγχρονισμού του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με συστήματα «Smart Cities», με μεγάλο όφελος τόσο για το Δήμο όσο και τους δημότες του.

Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με συστήματα «Smart Cities»

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 την έγκριση της Μελέτης και των Όρων Διακήρυξης του Ηλεκτρονικού Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων & Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Διονύσου».

Η εκτιμώμενη αξία της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ), που θα συναφθεί για διάρκεια 12 ετών, ανέρχεται (χωρίς το δικαίωμα προαίρεσης) στο ποσό των 5.057.197,40 € ενώ συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης (έως 50%) ανέρχεται στο ποσό των 7.585.796,10 € (μαζί με το ΦΠΑ 24%).

Το σύνολο της προσδιοριζόμενης δαπάνης για την αποπληρωμή της Ενεργειακής Αναβάθμισης, καλύπτεται απολύτως από τα εφαρμοζόμενα Τέλη Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου. Δίνεται επίσης δικαίωμα ρήτρας αναθεώρησης της ΣΠΥ που θα υπογραφεί, με βάση το άρθρο 132, παρ. 1, περίπτωση α, του ν. 4412/2016.

Η αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) του Δήμου Διονύσου, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του συνολικού κόστους λειτουργίας, θα επιτευχθεί με:

– Την εγκατάσταση 9.025 νέων Λαμπτήρων / Φωτιστικών / Προβολέων σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου, με βάση την αντιστοίχιση που δίδεται στη Μελέτη και με δεδομένο την επίτευξη ισοδύναμου επιπέδου φωτισμού.

– Τη λειτουργία «Συστήματος Τηλελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας.

–  Σύστημα περιοδικής και επεμβατικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).

–  Αξιοποίηση του Συστήματος Τηλελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας, για την εγκατάσταση απαραίτητων υλικών και λογισμικού για τη λειτουργία εφαρμογών Smart Cities.

Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με συστήματα «Smart Cities»

Το μεγάλο όφελος για τους πολίτες του Δήμου:

 

–  Εξοικονόμηση ενέργειας.

–  Μεγάλη μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης.

–  Μηδενικό κόστος για το δημότη.

– Μηδενικό κόστος για το Δήμο Διονύσου.

– Μηδενική επιβάρυνση τελών.

– Διαμοιρασμός του οφέλους στην ανταποδοτικότητα (μείωση τελών σε ευπαθείς ομάδες, νέα έργα επέκτασης φωτισμού κλπ).

– Το κόστος για την αντικατάσταση, την τοποθέτηση και τη συντήρηση των φωτιστικών θα καλύπτεται από τη μείωση κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

– Το έργο θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού και στη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών με θετικές συνέπειες στο περιβάλλον.

– Η  εκτιμώμενη μείωση του κόστους λειτουργίας του συστήματος οδοφωτισμού υπολογίζεται περίπου στο μισό της σημερινής δαπάνης. Ειδικότερα μετά την υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στο 44,4% , δηλαδή περίπου στο μισό της σημερινής δαπάνης (ωφέλεια για το Δήμο 6.658.124 €).

– Παράλληλα ο Δήμος θα μηδενίσει το κόστος συντήρησης για το Δίκτυο Οδοφωτισμού.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό και φιλόδοξο προγραμματικό μας στόχο, αυτόν της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου Διονύσου με νέο σύγχρονο Δημοτικό Φωτισμό LED τελευταίας τεχνολογίας. Η παρέμβασή μας αποσκοπεί σε ένα ασφαλέστερο Δήμο, με πολύ μεγάλη εξοικονόμηση κόστους για όλους τους δημότες και με ανάπτυξη, παράλληλα, σύγχρονων υποδομών Smart Cities. Με πολλή δουλειά και προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες,  δημιουργούμε σταδιακά το Δήμο που αξίζει στους συμπολίτες μας. Άλλωστε οι πολίτες είναι αυτοί που θυμούνται, κρίνουν και αξιολογούν το έργο κάθε Διοίκησης. Συνεχίζουμε να αλλάζουμε και να βελτιώνουμε μέρα με τη μέρα το Δήμο Διονύσου, με πίστη, όραμα και διαφάνεια».

O Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Ενεργειακής Αναβάθμισης Στέφανος Κριεμάδης δήλωσε από την πλευρά του:

«Μετά από ηλεκτρονική διαβούλευση διαμορφώσαμε τους όρους για έναν πραγματικά ανοιχτό διαγωνισμό με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και διαφάνεια  αλλά και με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το Δήμο και τους πολίτες. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Διοίκησή μας ήταν αυτή που ακύρωσε πριν από ένα περίπου χρόνο τη διαγωνιστική διαδικασία που είχε φέρει η προηγούμενη Διοίκηση, με την οποία θα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε υποδεέστερες υπηρεσίες, υψηλότερο κόστος αλλά και συνθήκες μονοπωλίου. Σήμερα μπήκαν οι βάσεις μιας πολύ σημαντικής και συμφέρουσας ενεργειακής επένδυσης για το Δήμο Διονύσου».