Βριλήσσια: «4η Διεθνή Έκθεση Verde.tec» Βράβευση του Δήμου για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων

Βριλήσσια: «4η Διεθνή Έκθεση Verde.tec» Βράβευση του Δήμου για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων
Βράβευση του Δήμου Βριλησσίων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην 4η Διεθνή Έκθεση Verde.tec.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδιασμού και τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση στην Πηγή, ο Δήμος Βριλησσίων βραβεύθηκε από τα GreekGreenAwards, την Κυριακή 20/03/2022, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Πράσινων Τεχνολογιών Verdetec.

Βριλήσσια: «4η Διεθνή Έκθεση Verde.tec» Βράβευση του Δήμου για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων

Ο Δήμος Βριλησσίων αξιολογήθηκε για ακόμη μια χρονιά από επιτροπή επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, ως Δήμος – Πρότυπο , που με επίκεντρο τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή, καθώς και των ανακυκλώσιμων υλικών, πετυχαίνει μείωση της ταφής απορριμμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη νέα και «πράσινη» παραγωγή από δευτερογενή ανακυκλώσιμα υλικά.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα χωριστής συλλογής των οργανικών (βιοαποβλήτων) υπάρχουν πλέον των 300 καφέ κάδων στην πόλη, με άμεση πρόσβαση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συνολικά, συλλέγονται 2.000 τόνοι βιο-αποβλήτων (οικιακά, κλαδέματα ιδιωτικά και δημόσια) το χρόνο προσεγγίζοντας μαζί με αντίστοιχη χωριστή συλλογής ανακυκλώσιμων το 30% της ετήσιας ποσότητας απορριμμάτων.

Ως κίνητρο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους από την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων και της συμβολής στη δημιουργία νέων προϊόντων και «πράσινων» θέσεων εργασίας, έχει δοθεί ως συλλογικό κίνητρο προσαρμογής και ως παραγόμενη ωφέλεια στην τοπική κοινωνία, η μείωση των δημοτικών τελών κατά 25% τα τελευταία 5 έτη.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης  αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για τη σταθερή αναγνώριση του Δήμου Βριλησσίων στη διαχείριση απορριμμάτων με Διαλογή στην Πηγή, τους εργαζόμενους και τους δημότες για την επίτευξη των καταγραφόμενων αποτελεσμάτων, πρόσθεσε: «Προχωράμε και εξελίσσουμε το σχέδιο μας κάθε χρόνο ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας, αυτό της δημιουργίας μιας πόλης με μηδενικά απορρίμματα (Zero Waste city)».

To βραβείο για τον Δήμο Βριλησσίων παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών, Αλέξης Μαυραγάνης. Λαμβάνοντας το βραβείο, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε «Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, αποδεικνύουμε ότι υπάρχει διαφορετική πολιτική, καλύτερο «πράσινο» μέλλον, με περιβαλλοντική προστασία, νέες θέσεις εργασίας και παραγωγή από τα ανακυκλώσιμα και κομποστοποιήσιμα απορριπτόμενα υλικά».