Αγία Παρασκευή: Σύντομος απολογισμός από τον  Δήμο για την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Αγία Παρασκευή: Σύντομος απολογισμός από τον  Δήμο για την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»
Σύντομος απολογισμός από τον  Δήμο Αγίας Παρασκευής για την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα έντονο και πρωτοφανές για τον Δήμο μας φαινόμενο, ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά του τις πολύ έντονες και συνεχείς χιονοπτώσεις, αλλά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα προβλήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε εμείς, αλλά και οι περισσότεροι Δήμοι της Αττικής, η Περιφέρεια και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός ήταν τεράστια.

Αγία Παρασκευή: Σύντομος απολογισμός από τον  Δήμο για την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»
Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι εικόνες με τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό, τη λεωφόρο Μεσογείων, τη Λεωφόρο Κατεχάκη και άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Η σοβαρότητα των προβλημάτων ήταν τέτοια που ανάγκασαν την Κυβέρνηση να κηρύξει αργίες την 25η και 26η Ιανουαρίου, ενώ εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι θα έπρεπε να έχει πράξει το ίδιο και την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας, την Δευτέρα 24 του μηνός. Αυτό που αποδεικνύει ότι κανείς δεν περίμενε το «χτύπημα» της «ΕΛΠΙΔΑΣ» να είναι τόσο ισχυρό στην  πρωτεύουσα και νωρίτερα από τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Στην πόλη μας μπορεί να μην αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα στους δρόμους από εγκλωβισμένα οχήματα, αλλά το κύριο πρόβλημα και η σοβαρότερη αιτία ταλαιπωρίας των δημοτών είχε να κάνει με τις πτώσεις δέντρων πάνω σε κλαδιά της ΔΕΔΔΗΕ που επέφεραν πολύωρες και πολυήμερες διακοπές ρεύματος σε πολλά σπίτια.

Τα προβλήματα ήταν πολλά και διαφόρων φύσεων. Η διαχείριση των προβλημάτων αυτών έγινε με συγκεκριμένο τρόπο. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν, κάποιοι μπορεί να συμφωνούν. Είναι δεδομένο ότι πολλοί συνδημότες μας ταλαιπωρήθηκαν. Όμως η ισοπέδωση και απαξίωση της μεγάλης προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε από τους εργαζομένους της πολιτικής προστασίας, της καθαριότητας, του πρασίνου, των εθελοντών και των αιρετών, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον άδικη.

Οι περισσότεροι Δήμοι της Αττικής δεν διαθέτουν μηχανήματα εκχιονισμού, μιας και σπανιότατα αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα. Ο Δήμος μας διαθέτει μόνο δύο μηχανήματα έργου και ένα 4Χ4 με αλατιέρα. Στην ελεύθερη αγορά η προσφορά είναι ελάχιστη και η ζήτηση σε τέτοιες περιόδους εκτινάσσεται από όλους τους δήμους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Οπότε γίνεται αντιληπτό πως δεν είχαμε την δυνατότητα να μισθώσουμε όσα μηχανήματα θα θέλαμε να έχουμε στη διάθεσή μας για την πιο άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Αγία Παρασκευή: Σύντομος απολογισμός από τον  Δήμο για την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Ας δούμε όμως τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ».

1)Στο site του Δήμου (www.agiaparaskevi.gr) αναρτήθηκε κείμενο με τίτλο «Συμβουλές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας», ενώ οι δημότες είχαν την δυνατότητα να «κατεβάζουν» τη βεβαίωση αδυναμίας μετακίνησης για την δικαιολογημένη απουσία από τις εργασίες τους.

2)Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων αρχών (και σε επίπεδο Περιφέρειας) για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

3)Προμήθεια 160 τόνων αλατιού για τις ανάγκες των μηχανημάτων αλλά και των δημοτών.

4)Από την Κυριακή 23.01.2022 έως και την Κυριακή 30.01.2022 το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν σε 24ώρη επιφυλακή.

5)Ο διασκορπιστής αλατιού του Δήμου μας έριχνε αλάτι αδιάκοπα από τη Δευτέρα 24.01.2022 και ώρα 8 πμ, έως την Κυριακή 30.01.2022 και ώρα 8 πμ.

6) Τη Δευτέρα, 24.01.200 και ενώ η Θεομηνία είχε αρχίσει  ξεκινήσαμε με έξι (6) μηχανήματα (2 εκχιονιστικά, 3JCB και ένα  bobcat)  να ρίχνουμε αλάτι και να εκχιονίζουμε τους δρόμους. Ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο, καθ’ ότι πάρα πολλά αυτοκίνητα ήταν εγκλωβισμένα με αποτέλεσμα τα μηχανήματα του δήμου να μην μπορούν να προσεγγίσουν. 

7) Την Τρίτη, 25.01.2022, εξασφαλίσαμε άλλα 3 μηχανήματα έργου (1 JCB και 2 bobcat). Ταυτόχρονα έπεσαν στη «μάχη» είκοσι (20) εργάτες καθαριότητας, τέσσερις (4) υπάλληλοι του πράσινου με αλυσοπρίονα, τέσσερις (4) υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας και βέβαια οι εθελοντές μας που για μία ακόμα φορά στάθηκαν εμπράκτως στο πλευρό του δήμου και των δημοτών.

8) Ο βασικός μας στόχος την Τρίτη 25.01.2022 αλλά και την Τετάρτη 26.01.2022 ήταν να ανοίξουν οι βασικές αρτηρίες του δήμου για να μπορούν τα μηχανήματα να επιχειρούν, έτσι ώστε τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να έχουν πρόσβαση σε σπίτια που αντιμετώπιζαν προβλήματα ηλεκτροδότησης και να επαναφέρουν το ρεύμα.

Ταυτόχρονα και την Τρίτη και την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Δήμος φρόντισε για τη μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία (είτε για προγραμματισμένα ραντεβού πολύ σοβαρής ιατρικής φύσεως, είτε λόγω εκτάκτων αναγκών), για τη φροντίδα συνανθρώπων μας στους οποίους ο δήμος παρέχει τροφή, με την πολύτιμη συνδρομή της κοινωνικής μας υπηρεσίας και των εθελοντών μας που διέθεταν οχήματα 4Χ4.

9) Την Πέμπτη, 27.01.2022, ενισχύσαμε την προσπάθειά μας με 15 μηχανήματα (JBC και bobcat. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι τα JBC και bobcat δεν είναι μηχανήματα εκχιονισμού και μεταφέρουν το χιόνι στις άκρες του δρόμου, όπου είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

10) Την Παρασκευή, 28.01.2022, ολοκληρώθηκε ο εκχιονισμός όλων των δρόμων της πόλης μας.

11) Το Σάββατο, 29.01.2022 και την Κυριακή 30.01.2022, πραγματοποιήθηκε από την πλευρά του δήμου έλεγχος σε όλα τα σχολεία και τους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης για να καταγραφούν τα προβλήματα και να φανεί το εάν είναι σε θέση να λειτουργήσουν τη Δευτέρα 31.01.2022. 

Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν αποδείχθηκε ότι μόνο δύο από τα σχολεία της πόλης μας είχαν προβλήματα. Το πρώτο ήταν το 9ο Δημοτικό. Ένα σχολείο το οποίο περιβάλλεται από δεκάδες πεύκα, πολλά εκ των οποίων είχαν σπάσει και είχαν πέσει στον προαύλιο χώρο. Συνεργεία του δήμου βρέθηκαν στο σχολείο από πολύ νωρίς τη Δευτέρα το πρωί έχοντας ληφθεί η απόφαση οι μαθητές να μη βγουν από τις τάξεις τους μέχρι να καθαριστεί το σχολείο και από τον πάγο και από τα κλαδιά. Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη στην τύχη. Ελήφθη προκειμένου να μη μείνει κλειστό το σχολείο και ταλαιπωρηθούν 300 οικογένειες, οι οποίες θα έπρεπε να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις δουλειές τους.

Το έτερο σχολείο που αντιμετώπισε προβλήματα ήταν και είναι το 2ο Γυμνάσιο το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει κλειστό, με τα μαθήματα να γίνονται με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Το Γυμνάσιο υπέστη μεγάλες και εκτεταμένες βλάβες στο ηλεκτρικό  ρεύμα με την ΔΕΔΔΗΕ να προσπαθεί να τις επιδιορθώσει.

Επίσης, προς ενημέρωση των δημοτών θέλω να γνωστοποιήσω πως:

 

Ο Δήμος μας διαθέτει:

-Δύο (2) μηχανήματα έργου

-Τρεις (3) δεντροκηπουρούς

-Τέσσερις (4) υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας (οι δύο ΙΔΟΧ).

-Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι ευθύνη της ΔΕΔΔΗΕ.

Εν κατακλείδι…

Θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τα πεσμένα δέντρα αλλά και αυτά που έχουν υποστεί φθορές και κρέμονται. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε τη Δευτέρα 31.01.2022 με τη βοήθεια ιδιωτικών συνεργείων και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Η πολιτική ηγεσία του Δήμου και εγώ προσωπικά, οι εργαζόμενοι του Δήμου μας και οι εθελοντές που προσφέρθηκαν,  κατέβαλλαν και καταβάλλουν ακόμα υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λύσουν όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε το σύνολο της χώρας. Τους ευχαριστώ από καρδιάς. Ακόμα και τις ελάχιστες φορές που προπηλακίστηκαν γιατί έκλειναν τους δρόμους για να κάνουν τη δουλειά τους, αντέδρασαν με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και επαγγελματισμό.

Ευχαριστώ τους εθελοντές που έδρασαν άμεσα και καταλυτικά σε περιστατικά ασθενών, καθώς επίσης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη βοήθειά του και τη συνδρομή του.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, για τη συμβολή του στην παραχώρηση μηχανημάτων εκχιονισμού.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι, η Πολιτική Προστασία δε μπορεί να λειτουργήσει με δύο μόνο μόνιμους υπαλλήλους. Οφείλει η Κυβέρνηση να επιτρέψει στους δήμους την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού στην Πολιτική Προστασία, στην υπηρεσία πρασίνου και στην καθαριότητα. Δηλαδή οδηγούς, χειριστές μηχανημάτων έργου, δεντροκηπουρούς και εργάτες καθαριότητας και γενικών καθηκόντων.

Για τα λάθη ή τις παραλείψεις που έγιναν, καθ’ όλη τη διάρκεια διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης ζητώ προσωπικά συγνώμη από τους δημότες της Αγίας Παρασκευής οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν.

Στο Δήμο μας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας ομάδας η οποία θα αποτελείται από Υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας, της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου, τους εθελοντές μας, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν στο μέλλον ανάλογες κρίσεις, με τρόπο τέτοιο ώστε οι δημότες να έρχονται αντιμέτωποι με τα λιγότερο δυνατά προβλήματα. Και στην προσπάθεια αυτή ζητούμε και τη συνδρομή και τη συνεργασία των δημοτών μας.

 

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Δελτίο Τύπου