Περιφέρεια Αττικής: «Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας »Δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας

Περιφέρεια Αττικής: «Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας »Δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας
Δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας συμπλήρωσε το σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής

Παρουσίαση σημαντικών κυκλοφοριακών δεδομένων και συμπερασμάτων για την κίνηση και τη λειτουργία του δακτυλίου

Γ. Πατούλης: «Με σύγχρονες δομές, καινοτόμες δράσεις και παρεμβάσεις ενισχύουμε την οδική ασφάλεια. Στόχος μας ένα λειτουργικό και φιλικό στο περιβάλλον οδικό δίκτυο»

Περιφέρεια Αττικής: «Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας »Δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας

Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις του Κέντρου Διαχείρισης της Κυκλοφορίας με στόχο την καλύτερη προάσπιση της οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο ετών λειτουργίας του νέου σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών, Αντιπεριφερειάρχες, αξιωματούχοι της Τροχαίας και της Αστυνομίας, Εντεταλμένοι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι και στελέχη της Περιφέρειας. Επίσης συμμετείχαν και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Στεφάνου το οποίο έχει ανακηρυχθεί από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη  ως «Πρότυπο σχολείο Κυκλοφοριακής Αγωγής». Τους μαθητές οι οποίοι παρουσίασαν μακέτα με πρόταση βελτίωσης του κυκλοφοριακού φόρτου στην ευρύτερη περιοχή του σχολείου τους συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί και ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης. Ο Γ. Πατούλης συνεχάρη τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πρότυπο σχολείοκυκλοφοριακής αγωγής. Μάλιστα όπως τόνισε τα συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του θα μπορούν να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια με στόχο να υλοποιηθεί ένα ευρύτερο πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής.

Περιφέρεια Αττικής: «Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας »Δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σημαντικά συμπεράσματα που αφορούν, τόσο στην διετή λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης, όσο και στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία του δακτυλίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

Η Μ. Γεράρδη Γενική Γραμματέας Υποδομών Εκπρόσωπος του Υπουργού Κ. Καραμανλή, Ε. Γκαρίλας Υποστράτηγος και Εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛΛ.ΑΣ, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ν. Σελίμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, ο Δήμαρχος Διονύσου  Γ. Καλαφατέλης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού Σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων  Αθ. Κατσιγιάννη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Διονύσου Σ. Άρνης, η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Αγ. Στεφάνου Κ. Μπρίς,  ο Π. Καρυώτης Προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Διαχείρισης   Μητροπολιτικών  Υποδομών, Σ. Λάσκος ΔιοικητήςΤροχαίαςΑττικής, Α. Αθανασοπούλου Προϊσταμένη Τμήματος φωτεινής Σηματοδότησης, Κ. Λογοθέτης Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας, Α. Κουτσούρης Προϊστάμενος κδκ, Κ. Καρακώστα Πρόεδρος Επιτροπής παρακολούθησηςέργου, εκπρόσωπος ανάδοχου, κ.α.

Περιφέρεια Αττικής: «Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας »Δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε, με την παρακολούθηση και την επέμβασή του στις ραγδαίες μεταβολές της κυκλοφορίας που εναλλάσσονταν μεταξύ της περιόδου των lock down μέχρι την επαναφορά της κυκλοφορίας.

Όπως μάλιστα ανέφερε με αφορμή τα σημαντικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και συλλεχθεί σχετικά με τα κυκλοφοριακά δεδομένα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες αιχμής, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα, μετά από σχετική πρόσκληση,   συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή, προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τη βελτίωση της οδικής κινητικότητας.

«Στην πιο δύσκολη περίοδο για την κυκλοφορία στην Αττική με 2.300.000 οχήματα να κυκλοφορούν πλέον στο λεκανοπέδιο, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, το Υπουργείο υποδομών και μεταφορών, το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία και τους Δήμους, θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για την ομαλή και ασφαλή διαχείριση της κυκλοφορίας» τόνισε και πρόσθεσε πως για τη διοίκηση της Περιφέρειας η οδική ασφάλεια είναι προτεραιότητα.

Περιφέρεια Αττικής: «Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας »Δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας

Σ΄ αυτό το πλαίσιο και επικαλούμενος τις βασικές δράσεις, εστίασε στις ασφαλτοστρώσεις, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, των κεντρικών οδικών αρτηριών της Αττικής, στον εκσυγχρονισμό και την συντήρηση της φωτεινής σηματοδότησης, αλλά και του ηλεκτροφωτισμού των οδικών αξόνων με την τοποθέτηση περίπου 25.000 τηλεδιαχειριζόμενων φωτιστικών σωμάτων Led, αλλά και στην τοποθέτηση οχημάτων έκτακτης επέμβασης στη Λεωφόρο Κηφισού.

Σε 24ωρη λειτουργία το σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Προϊστάμενος  της Διεύθυνσης  Διαχείρισης   Μητροπολιτικών  Υποδομών Π. Καρυώτης και ο Σύμβουλος Οδικής Κυκλοφορίας Κ. Λογοθέτης παρουσίασαν τα έργα που έχουν υλοποιηθεί καθώς και εκείνα που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν σε εμβληματικά έργα οδικής ασφάλειας και οδοποιίας, στην κατασκευή πρότυπων διαβάσεων, στην αντικατάσταση των λαμπτήρων με φώτα led χαμηλής κατανάλωσης, στην ανακαίνιση της αίθουσας κυκλοφορίας και παρακολούθησης, στη  λειτουργία σύγχρονων πινακίδων «fullmatrix»,  στις περιπολίες κλειστών οχημάτων στη Λ. Κηφισού, καθώς και στην προγραμματιζόμενη λειτουργία του τετραψήφιου αριθμού 1544.

Επίσης αναφέρθηκαν στην υλοποίηση έργων όπως:

Η συντήρηση ‐ Βελτίωση οδοστρώματος, οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης των οδικών αξόνων της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. και  της Λ. Κηφισού(προϋπολογισμού 15 εκ €)

Η βελτίωση και περιοδική συντήρηση υποδομών στο Πρωτεύων αστικό οδικό δίκτυο(προϋπολογισμού 15 εκ €)

Οι επεμβάσεις Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής (28 εκ €)

Η βελτίωση και περιοδική συντήρηση υποδομών στο οδικό δίκτυο Περιφέρειας Αττικής (πρώην ΔΕΣΕ): 15 εκ €

Βελτίωση ‐ Ανακατασκευή οδικών τμημάτων στο Παράπλευρο οδικό Δίκτυο της Αττικής Οδού Περιφέρειας Αττικής: 5,0 εκ €

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αποκατάσταση επικινδυνότητας σε διάφορά σημεία όπως οι σύραγγες Καραμανλή,  η ανακαίνιση 250 επιλεγμένων σηματοδοτούμενων κόμβων, η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων ΚΟΚ, η Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μικρών μαθητών, με πειραματικό τρόπο, σε θέματα εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια (διάβαση πεζών, σωστή χρήση κουμπιού για πεζούς).

Περιφέρεια Αττικής: «Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας »Δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας

Δακτύλιος

Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, κατά την επεξεργασία των δεδομένων κίνησης προκύπτει ότι η εικόνα στο οδικό δίκτυο εντός δακτυλίου  είναι σημαντικά βελτιωμένη. Ειδικότερα έχει διαπιστωθεί αύξηση της μέσης ταχύτητας 17% και μείωση των καθυστερήσεων 20% (πχ  64% στην Βασιλίσσης Αμαλίας και 39% στην Καλιρρόης). Αποκλίσεις παρουσιάζονται ανάλογα με τις ημέρες και ώρας. Για παράδειγμα η μέση ταχύτητα είναι αυξημένη το Πρωί της Δευτέρας κατά 27%, ενώ το πρωί της Πέμπτης 33%. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν στην εικόνα που παρουσιάζεται εντός δακτυλίου.

Ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει από τους συγκοινωνιολόγους να μελετήσουν και τα στοιχεία εκτός δακτυλίου προκειμένου να αξιολογηθεί συνολικά το ζήτημα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι αφού υπάρξει καταγραφή συνολικά της εικόνας αυτή θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Μεταφορών.