ΣΠΑΠ : Μήνυμα του Προέδρου για την Διεθνή Ημέρα Βουνού 2021

ΣΠΑΠ : Μήνυμα του Προέδρου για την Διεθνή Ημέρα Βουνού 2021
Μήνυμα του Προέδρου του ΣΠΑΠ Βλάσση Σιώμου για την Διεθνή Ημέρα Βουνού 2021

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας του Βουνού 2021, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα.

Σας παραθέτουμε το μήνυμα:

«Τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώνοντας το 2003 την 11η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Βουνού είχαν σαν σκοπό να αναδείξουν τον καθοριστικό ρόλο που τα βουνά έχουν στη ζωή των ανθρώπων και να τους υπενθυμίζει συνεχώς τις υποχρεώσεις που έχουν για την προστασία τους. Για το 2021 το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Βουνού  είναι οΒιώσιμος ορεινός τουρισμός. Ο βιώσιμος τουρισμός στα βουνά μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πρόσθετων και εναλλακτικών επιλογών διαβίωσης καθώς και στη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας. Είναι ένας τρόπος διατήρησης της φυσικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς.

Τα βουνά φιλοξενούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και φιλοξενούν περίπου τα μισά από τα hotspot της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Παρέχουν γλυκό νερό για την καθημερινή ζωή στη μισή ανθρωπότητα. Η διατήρησή τους αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δυστυχώς, τα βουνά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την υπερεκμετάλλευση.  Η άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει επίσης ότι οι ορεινοί παγετώνες λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, επηρεάζοντας τα αποθέματα γλυκού νερού για εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό το πρόβλημα μας αφορά όλους. Πρέπει να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα και να φροντίσουμε αυτούς τους φυσικούς θησαυρούς.

Για εμάς στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού, η αναγέννηση  και η προστασία του δικού μας βουνού, του Πεντελικού, είναι ο κύριος σκοπός μας.  Παράλογες επιχειρηματικές ιδέες όπως η επαναλειτουργία λατομείων στο Πεντελικό πρέπει να αποτραπούν με κάθε τρόπο. Όλες οι δράσεις μας εδώ και πολλά χρόνια στοχεύουν στην προστασία, ανάπλαση και αναγέννηση του περιβάλλοντος στο Πεντελικό μας, μέσα από την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων, αλλά πάνω από όλα της νέας γενιάς. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε έχοντας για όραμα να κάνουμε και πάλι το Πεντελικό μας καταπράσινο και φιλόξενο για τους ανθρώπους και για τα εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ήταν πριν μερικές δεκαετίες».

 

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πεντέλη, 11 Δεκεμβρίου 2021