Περιφέρεια Αττικής : Με δύο εκδηλώσεις η Περιφέρεια στέλνει μήνυμα κατά της βίας στο πλαίσιο και της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

Περιφέρεια Αττικής : Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις η Περιφέρεια στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της βίας στο πλαίσιο και της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»
Με τη συνδιοργάνωση δύο σημαντικών εκδηλώσεων η Περιφέρεια Αττικής έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά της βίας, στο πλαίσιο και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Γ. Πατούλης: « Δυναμώνουμε τη φωνή μας απέναντι σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά- Είναι η ώρα να φωνάξουμε «ως εδώ» στις πράξεις βίας κατά των γυναικών, να δράσουμε αποτρεπτικά και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα θύματα»

Περιφέρεια Αττικής : Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις η Περιφέρεια στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της βίας στο πλαίσιο και της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργάνωσε κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση σε συνεργασία με το Γραφείο Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε. και την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Αττικής αλλά και έντεκα φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Παράλληλα συνέπραξε με το CSI Institute  στην πρώτη οργανωμένη εκστρατεία κατά της βίας στην Ελλάδα με τίτλο «Γίνε Άνθρωπος», οι στόχοι της οποία παρουσιάστηκαν σε ειδικό συνέδριο.

Τη συζήτηση της διαδικτυακής εκδήλωσης της Περιφέρειας και του Γραφείου Ισότητας της ΕΝΠΕ συντόνισε η επικεφαλής του  Γραφείου Ισότητας της ΕΝ.ΠΕ  Φωτεινή Βρύνα, ενώ χαιρετισμός απεύθυνε εκτός από τον Περιφερειάρχη η η Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων  Αττικής Μαρία Αγγελοπούλου.

«Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να κάνουμε κάποια στιγμή αυτή τη μορφή βίας παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση και πρόσθεσε πως η βία κατά των γυναικών είναι η πιο κατάφωρη, επαίσχυντη, αλλά και πιο διαδεδομένη μορφή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην αυστηρή εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και στη δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται κακοποίηση» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στην Περιφέρεια Αττικής, η στήριξη και η προστασία των θυμάτων κακοποίησης και βίας αποτελεί μια βασική προτεραιότητά μας και αυτό το αποδεικνύουμε έμπρακτα με τις δράσεις που υλοποιούμε 12 μήνες το χρόνο.

Αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει δέκα συνολικά ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, με περισσότερες από 5.300 γυναίκες να είναι ωφελούμενες από αυτές τις υπηρεσίες, ένας αριθμός – χαστούκι, που αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη ζοφερή πραγματικότητα της Ελλάδας του σήμερα.

Η Περιφέρεια Αττικής έδειξε την έμπρακτη υποστήριξή της προς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο των lockdown, ενισχύοντας την τηλεφωνική γραμμή 1110 με ειδική Γραμμή Βοήθειας για την πρόσβαση των θυμάτων βίας σε ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση. Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, η γραμμή 1110 στελεχώθηκε από ψυχολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες με στόχο την καθολική αντιμετώπιση των περιστατικών, καθώς και την ενημέρωση και καθοδήγηση των θυμάτων σχετικά με τις δυνατότητες υποστήριξης που τους παρέχει η Πολιτεία. Παράλληλα, συμπράττουμε στην πιο συλλογική δράση για το μείζον αυτό ζήτημα με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων, την Ελληνική Αστυνομία, τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και άλλους φορείς στην «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας».

Περιφέρεια Αττικής : Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις η Περιφέρεια στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της βίας στο πλαίσιο και της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

Επίσης, προχωρήσαμε στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, με στόχο την υλοποίηση στρατηγικών δράσεων και παρεμβάσεων για την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Αττικής θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο για να ενισχύσει έμπρακτα τον αγώνα φορέων και οργανώσεων για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε μοχλεύσει μέσω του ΠΕΠ Αττικής κονδύλι 2 εκ. ευρώ για τη στήριξη των δράσεων του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Δέσμευσή μας είναι ότι αυτή η χρηματοδότηση θα ενισχυθεί στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 με στόχο να στηριχθεί περαιτέρω το σημαντικό έργο του Κέντρου για τη στήριξη των γυναικών και τη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και την καταπολέμηση των φαινομένων βίας και κακοποιητικών συμπεριφορών.

Για τις κακοποιητικές συμπεριφορές κατά των γυναικών στην εποχή της κρίσης και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, μίλησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντώνιος Καλλιγέρης, η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» Μαρία Γιαννίρη, το τ. μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Βάσω Κόλλια, η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου  Ελληνίδων Ειρήνη Πανταζή Μελίστα, η Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών Μίκα Ιωαννίδου, η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μαρία Πίνη, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών Χρυσηίς Σφάνδου-Κιμινού, η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα  της Γυναίκας Λάουρα Αλιπράντη, η Πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδας Μερόπη Ορφανού, η Υπεύθυνη Επιτροπής Επιστημόνων για Γυναικεία Θέματα Ισότητας του Λυκείου Ελληνίδων Αγλαΐα Ρομπόκου  και εκπρόσωπος του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής

Περιφέρεια Αττικής : Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις η Περιφέρεια στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της βίας στο πλαίσιο και της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

Συνέδριο για τη Βία κατά των γυναικών με τίτλο «Γίνε Άνθρωπος»

Στο ίδιο πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής και το CSI Institute συνέπραξαν στην πρώτη οργανωμένη εκστρατεία κατά της βίας στην Ελλάδα με τίτλο «Γίνε Άνθρωπος» με στόχο την πρόληψη αλλά και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας, με αφορμή και τα αλλεπάλληλα περιστατικά γυναικοκτονιών που συγκλονίζουν τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες,

Οι στόχοι της συνεργασίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου «Γίνε Άνθρωπος: Η εξάλειψη της βίας είναι καθήκον όλων μας» που συνδιοργανώθηκεαπό τους δύο φορείςστον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς», παρουσία και ατόμων που έχουν υποστεί βία αλλά και γονέων που τα παιδιά τους υπέστησαν τις συνέπειες της βίας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι γονείς τηςΓαρυφαλλιάςπου δολοφονήθηκε το καλοκαίρι στην Φολέγανδρο από τον σύντροφό της αλλά και ηΙωάννα Παλιοσπύρου, με τους οποίους ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να τους εκφράσει την αμέριστη στήριξη του στον αγώνα που δίνουν.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του CSI Institute Μ. Σφακιανάκης.

«Είναι χρέος όλων μας, κάθε συνειδητοποιημένου και ευαισθητοποιημένου πολίτη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σταματήσουμε μια και καλή αυτό το επικίνδυνο για την κοινωνική συνοχή φαινόμενο. Είναι η ώρα να φωνάξουμε «ως εδώ» στις πράξεις βίας, να ανιχνεύσουμε τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου, να δράσουμε αποτρεπτικά και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα θύματα.

Κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία μας από τις ποικίλες δραστηριότητες που αναλάβαμε ως Περιφέρεια Αττικής προς αυτή την κατεύθυνση τα δύο τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και το επιστημονικό κύρος του κ. Μανώλη Σφακιανάκη και των αξιόλογων συνεργατών του, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας από τις βίαιες συμπεριφορές που δηλητηριάζουν τον κοινωνικό ιστό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν , ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαντάς, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού Ε. Μπαρμπαγιάννη, η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» Μαρία Γιαννίρη και ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Β .Παπακώστας.