Μήνυμα Προέδρου Δικτύου SDG 17 Greece και Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Μήνυμα Προέδρου Δικτύου SDG 17 Greece και Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Μήνυμα Προέδρου Δικτύου SDG 17 Greece και Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνας Σταυράκη Πατούλη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece και του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η βία κατά των γυναικών εξελίσσεται σε μια παγκόσμια πανδημία, σε ένα παγκόσμιο όνειδος για τον ανθρώπινο πολιτισμό, και σε ένα σημαντικό εμπόδιο στην παγκόσμια προσπάθεια για οικοδόμηση μίας κοινωνίας ισότητας, δικαιοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο φύλων.

Η βία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σημάδι που αφήνει στις ζωές των θυμάτων, των οικογενειών τους είναι ανεξίτηλο, αν όχι μοιραίο. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής, φέτος, 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες έχουν κακοποιηθεί. Οι πιεστικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία ενέτειναν τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, πυροδότησαν νοσηρές συμπεριφορές, όπλισαν το χέρι των θυτών, και το φαινόμενο έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών, αποτρόπαιων εγκλημάτων με θύματα γυναίκες κάθε ηλικίας, κοινωνικής θέσης και οικογενειακής κατάστασης. Η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί ατομική υπόθεση αλλά κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί συλλογική συνεργασία και  κινητοποίηση για την καταπολέμησή του.

Όλοι μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Οφείλουμε όλοι μαζί να εργαστούμε με στόχο να εξαλείψουμε κάθε φαινομένου έμφυλης βίας, να καταστήσουμε την ισότητα κοινωνικό κεκτημένο. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των θυμάτων, να τα βοηθήσουμε να βρουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους, να τα στηρίξουμε ώστε να νιώσουν ασφάλεια. Ως Δίκτυο έχουμε ενεργοποιήσει τα μέλη μας σε δράση και υιοθετούμε κάθε πρωτοβουλία και δράση που συμβάλλει θετικά στην εξάλειψη των φαινομένων βίας, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θύματα γυναικών.

Στο πλαίσιο αυτό αγκαλιάσαμε τη δράση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Έχεις Φωνή», μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερο συμβολισμό, και μεταφέραμε το μήνυμα της αναγκαιότητας περιορισμού και εξάλειψης της βίας, όπως αποτυπώνεται, άλλωστε και στον Στόχο 5 για την Ισότητα των Δύο Φύλων. Και φέτος, στηρίζουμε την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με κεντρικό μήνυμα “Λέξεις μαχαίρια” που μας υπενθυμίζει ότι όταν οι λέξεις αρχίζουν να πονούν, τότε τα στόματα πρέπει να ανοίγουν.

Τα “κλειστά στόματα” ευνοούν μόνο τους θύτες. Είμαστε παρόντες, γινόμαστε η φωνή των θυμάτων και οι συμπαραστάτες τους. Δεν προσπερνούμε όταν γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας αλλά δείχνουμε έμπρακτο ενδιαφέρον και τον δρόμο στα θύματα για να καταγγείλουν το συμβάν, για να αναζητήσουν διέξοδο με τη βοήθεια του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού των δομών συμβουλευτικής υποστήριξης για κακοποιημένες γυναίκες».

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι, 25 Νοεμβρίου 2021