Μήνυμα Προέδρου SDG 17 Greece Μ. Σταυράκη Πατούλη, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα Προέδρου SDG 17 Greece Μ. Σταυράκη Πατούλη, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με επίκεντρο τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου του Έπους του 1940, η Πρόεδρος του Δικτύου για την Προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη SDG 17 Greece, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα ΣταυράκηΠατούλη, απευθύνει μήνυμα.

Το Μήνυμα της Προέδρου SDG 17 Greece Μ. Σταυράκη Πατούλη, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου:

 «Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό στην ιστορία του ελληνικού Έθνους και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής συλλογικής μας μνήμης. Είναι ημέρα τιμής και υπερηφάνειας. Τιμούμε το μεγαλείο της ανδρείας και του ηρωισμού των Ελλήνων στον αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα. Το “ΟΧΙ” του 1940 διαχρονικά αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία μας, συνώνυμο του αδούλωτου πνεύματος του ελληνικού λαού, που δεν υποτάσσεται, αλλά αντιστέκεται μέχρι εσχάτων μπροστά στην απειλή του κατακτητή, στη στέρηση της ελευθερίας.

Η θυσία των αγωνιστών του ΄40 αποτελεί σύμβολο αδάμαστης θέλησης και αγώνα για όσους θέλουν να ζουν ελεύθεροι, και μας παρακινεί να αναλογιστούμε τα διδάγματα της εποχής, τα διαχρονικά εθνικά ιδεώδη και το χρέος μας απέναντι στην ιστορία σφυρηλατώντας την εθνική ενότητα και ομοψυχία. Μας καλεί να διδαχθούμε από τη χαλύβδινη πίστη και επιμονή των προγόνων μας, τη μεγαλοψυχία, την προσήλωση στα εθνικά μας ιδανικά και τη φιλοπατρία.

Μας καλεί να ορθώσουμε ένα “ΟΧΙ” στη διχόνοια, στην ιδιοτέλεια, στην κοινωνική αδικία, σε κάθε μορφής υποδούλωση και υποχώρηση από τα δικαιώματα και τις αξίες που προσδιορίζουν την ανθρώπινη υπόστασή μας. Μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε ατομικά και συλλογικά τη στάση και τον ρόλο μας ως άνθρωποι και ως κοινότητες, να υψώσουμε ένα υπερήφανο “ΝΑΙ” στην ενότητα, στη συνεργασία, σε όλες αυτές τις οικουμενικές αξίες που μας εξυψώνουν ως ανθρώπινες οντότητες και θέτουν τη βάση για να κάνει η κοινωνία μας βήματα προόδου.

Ενσωματώνοντας τις πανανθρώπινες αξίες στην αγέρωχη και υπερήφανη ελληνική ψυχή, ας δημιουργήσουμε τον σύγχρονο υπερήφανο Έλληνα που σε κάθε κρίσιμη ιστορική στιγμή, εν τη ενώσει, αποκαλύπτει το μεγαλείο του ανοίγοντας δρόμους αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης μέσα από την αποδοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Σε αυτό το πνεύμα μπορούμε να χτίσουμε τη σύγχρονη εθνική μας συνείδηση και υπερηφάνεια, αποδίδοντας ουσιαστικό νόημα και σεβασμό στην αξία της θυσίας των ηρώων προγόνων μας».

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι, 28 Οκτωβρίου 2021