Χαλάνδρι: Προώθηση πολιτικών αγωγής υγείας και πρόληψης στους Ρομά μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «RomaHealthCareII»

Χαλάνδρι: Προώθηση πολιτικών αγωγής υγείας και πρόληψης στους Ρομά μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «RomaHealthCareII»
 «Προώθηση πολιτικών αγωγής υγείας και πρόληψης στους Ρομά μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «RomaHealthCareII»

Η προώθηση πολιτικών αγωγής υγείας και πρόληψης στους Ρομά και η εκπαίδευση των διαμεσολαβητών υγείας ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, ως εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, «RomaHealthCareII», το τετραήμερο 28-31 Μαΐου 2021, με τη συμμετοχή της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ).

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «RomaHealthCareII» στοχεύει πέρα από την υλοποίηση πολιτικών για την αγωγή υγείας και την πρόληψη μεταξύ του πληθυσμού των Ρομά και στη δημιουργία, τα επόμενα χρόνια, κέντρων υγείας για τους Ρομά.

Χαλάνδρι: Προώθηση πολιτικών αγωγής υγείας και πρόληψης στους Ρομά μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «RomaHealthCareII»

Στο συνέδριο συμμετείχαν η εποπτεύουσα αρχή του προγράμματος JugendStil από τη Γερμανία -με επικεφαλής τον projectmanager του συνόλου των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Ronald Schonknecht-, εκπρόσωποι της MKOHEEDA αλλά και του Δήμου Μελκούτ από την Ουγγαρία, εκπρόσωποι του Δήμου Μπίτολα και της MKOSUMNAL από τη Βόρεια Μακεδονία, εκπρόσωποι της MKOVocCivica και του Δήμου Μπουζάου από τη Ρουμανία, εκπρόσωποι της ΜΚΟ Romag από τη Σερβία και της ΜΚΟHEEDA από την Ουγγαρία.

Μετά το πέρας του συνεδρίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστας Ευθυμίου τόνισε τη σημασία της προώθησης αντίστοιχων πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζοντας: «Είναι πολύ σημαντικό ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζονται και προωθούνται αποτελεσματικότερες πολιτικές για την αγωγή υγείας και την πρόληψη στους πληθυσμούς των Ρομά, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. Η ανάγκη για την προώθηση τέτοιων πολιτικών καθίσταται πλέον επιτακτική λόγω και των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας».

Από την πλευρά του οprojectmanager των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κ.Ronald Schonknecht υπογράμμισε ως «ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στην Ευρώπη γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την κοινωνική ένταξη των Ρομά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης» και εξέφρασε την ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου.

Χαλάνδρι: Προώθηση πολιτικών αγωγής υγείας και πρόληψης στους Ρομά μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «RomaHealthCareII»

Μετά το κλείσιμο των εργασιών των συνεδρίου παρατέθηκε δείπνο προς τιμή των συμμετεχόντων στο οποίο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτης, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ευθυμίου, Έλενα Χριστούλη, Σέργιος Γκάκας, ο projectmanager των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους Ρομά Ronald Schonknecht, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δημήτρης Γουργιώτης, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Αντώνης Μπατζαλής μαζί με μέλη του Δ.Σ., ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών Κώστας Παϊτέρης συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ, οι πρόεδροι τωνδύο τοπικών συλλόγων Ρομά Χαλανδρίου ( «Ελπίδα» και «Νέοι Ορίζοντες Ελλήνων Ρομά») στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Ρομά και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, περιηγήθηκαν στην Ακρόπολη και το ιστορικό κέντρο, όπως και στη Ρεματιά Χαλανδρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου.

Χαλάνδρι: Προώθηση πολιτικών αγωγής υγείας και πρόληψης στους Ρομά μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «RomaHealthCareII»

Παράλληλα συνέδρια

Στο Χαλάνδρι φιλοξενήθηκαν επίσης οι εργασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων:

«SassasJekhvarJekh» που αφορά στη διάσωση και διάδοση της γλώσσας και της κουλτούρας των Ρομά μέσα από τη συλλογή παραμυθιών. Συμμετείχαν οι MKO, Romag (Σερβία), NevoDrom (Βουλγαρία), NUUB (Βόρεια Μακεδονιά), FOAL (Τουρκία), FEDER (Ρουμανία) και η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

«RomABC» που αφορά στην εκπαίδευση εκπαιδευτών Ρομά και στη δημιουργία εγχειριδίου για την εκπαίδευση των λειτουργικά αναλφάβητων ενήλικων Ρομά. Συμμετείχαν η JugendStil (Γερμανία) ως εποπτεύουσα αρχή, και οι ΜΚΟ,BPPS (Σερβία), EDU (Βόρεια Μακεδονία), HEEDA (Ουγγαρία) Biopolitics (Ελλάδα) και η Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών.

Οι συμμετέχοντες και στα δύο προγράμματα είναι εταίροι του Δήμου Χαλανδρίου σε ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στους Ρομά.

Σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε rapidtestπριν από την έναρξη των εργασιών των συνεδρίων, παρότι ήταν στην πλειοψηφία τους πλήρως εμβολιασμένοι.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ