Κηφισιά: «Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας» Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης κηρύσσετε η Νέα Ερυθραία και Εκάλη μεταξύ 18 περιοχών σε 11 Δήμους της Αττικής

«Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας» Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης κηρύσσετε η Νέα Ερυθραία και Εκάλη μεταξύ 18 περιοχών σε 11 Δήμους της Αττικής
Ανακοινώθηκε σήμερα απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας που κηρύσσει σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης, μεταξύ 18 περιοχών σε 11 Δήμους της Αττικής, τη Νέα Ερυθραία και Εκάλη.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν διαδοχικών συσκέψεων του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, που συμμετείχε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, μαζί με ορισμένους ακόμα Δημάρχους.

Η απόφαση ελήφθη λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στα δάση Καστρίτσας, Οικολογικού Πάρκου Νέας Ερυθραίας και «Φασίδερι» και ικανοποιεί απόλυτα τον Δήμο μας, που συνηγόρησε από την πρώτη στιγμή.

«Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας» Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης κηρύσσετε η Νέα Ερυθραία και Εκάλη μεταξύ 18 περιοχών σε 11 Δήμους της Αττικής

Με τη διαδικασία και τον τρόπο αυτό διευκολύνονται και επιταχύνονται απαραίτητες εργασίες και έργα, που το αρμόδιο Δασαρχείο αδυνατεί να υλοποιήσει  και ζητά τη συνδρομή του Δήμου. Τα απαραίτητα έργα θα συναντούσαν γραφειοκρατικές και διαγωνιστικές καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, θα δρομολογηθούν, είτε από τον Δήμο, είτε σε συνεργασία μαζί του, εργασίες καθαρισμού βλάστησης, απομάκρυνσης τεράστιων ποσοτήτων πεσμένων κορμών και κλαδιών, εντός των δασών από την κακοκαιρία «Μήδεια», συντήρησης- πιθανόν και διάνοιξη- αντιπυρικών ζωνών ακόμη και οδών, επισκευής  πυροσβεστικών κρουνών, τοποθέτησης νέων υδατοδεξαμενών κ.α.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας ήδη μετά τη «Μήδεια» απελευθέρωσε όλους τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες από τα πεσμένα δέντρα, έχει ξεκινήσει την αποψίλωση πλευρικά του οδικού δικτύου που διέρχεται μέσα από δάση και έχει ενημερώσει την ΕΥΔΑΠ για βλάβες σε ορισμένους κρουνούς.  Φυσικά, όπως κάθε χρόνο λειτουργούν 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με περιπολίες. Προβλέπεται η ενίσχυσή της με νέο προσωπικό για τους θερινούς μήνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Κηφισιάς απέστειλε προτάσεις στους Υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για δημιουργία νέων αντιπυρικών ζωνών και νέων υδατοδεξαμενών. Στις συσκέψεις τόνισε την ανάγκη έκτακτων επιχορηγήσεων για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, ειδικά σε Δήμους όπως της Κηφισιάς, όπου η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φυσικής καταστροφής στοίχισε τεράστιες δαπάνες.

Ο Δήμος Κηφισιάς μαζί με τη διαρκή προσπάθεια αποκομιδής των τεραστίων ποσοτήτων κηπαίων- που πάντα ζητά τη συνεργασία των πολιτών- θα περιφρουρήσει με κάθε δυνατό τρόπο τη ζωή και περιουσία των πολιτών, τις υποδομές και φυσικά το υπέροχο φυσικό μας περιβάλλον από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.