Διόνυσος: Ανακοίνωση «Έκκληση του Δήμου για τον καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων»

Διόνυσος: Ανακοίνωση «Έκκληση του Δήμου για τον καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων»

Ο Δήμος Διονύσου ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, από 1-5-2021 έως και 31-10-2021, καλεί όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, να προβούν στον καθαρισμό τους, απομακρύνοντας χόρτα, κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα άχρηστα υλικά.

Υποχρέωση καθαρισμού

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική  Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1346/25.4.2012) όπου ρητά αναφέρεται ότι:

  1. 1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
  2. 2. Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους»

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, αυτοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σχετικές ποινικές διαδικασίες και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Διόνυσος: Ανακοίνωση «Έκκληση του Δήμου για τον καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ν.3852/2010 ( άρθρο 94 παρ.1 αριθμ.26) ρητά αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου.

Η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού των οικοπέδων συνεπάγεται επιπλέον και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους, στο πλαίσιο του αυτεπάγγελτου καθαρισμού τους από τους Δήμους.

Επίσης, θα υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, όπου προβλέπεται ότι  ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ)  Ή ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΟΠΟΙΟΣ:

–  Κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα.

–  Παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού.

Ο Δήμος Διονύσου απευθύνει ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

«Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση βάσει νόμων και διατάξεων, αποτελεί πάνω απ’όλα ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και τους συμπολίτες μας. Ειδικά φέτος, που ο Δήμος μας χτυπήθηκε τόσο σκληρά από τη «Μήδεια» και καταβάλλει μία σκληρή και επίπονη προσπάθεια για να αντιστρέψει τις δυσμενείς συνέπειες της θεομηνίας. Καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας και δείχνουμε στην πράξη ότι νοιαζόμαστε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μειώνουμε την πιθανότητα πυρκαγιάς, κρατώντας το Δήμο μας καθαρό και ασφαλή . Προφυλάσσουμε τη δική μας ζωή και των συμπολιτών μας.»