Οι τρεις γυναίκες Δήμαρχοι της Αττικής μιλούν για την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και για τη σημασία του κινήματος MeToo

Οι τρεις γυναίκες Δήμαρχοι της Αττικής μιλούν για την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και για τη σημασία του κινήματος MeToo
Οι τρεις γυναίκες Δήμαρχοι της Αττικής Μαρία Ανδρούτσου, Δήμητρα Κεχαγιά και Δέσποινα Θωμαΐδου μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και για τη σημασία του κινήματος MeToo

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που έχει καθιερωθεί στις 8 Μαρτίου, είναι μια ημέρα με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Είναι ασφαλώς μια ημέρα μνήμης των αγώνων που έχουν γίνει για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και μία ημέρα που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στους καιρούς μας, όταν καθημερινά διαπιστώνουμε όχι μόνο τις ανισότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά και τα όσα καταγγέλλονται πλέον δημοσίως.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, συμπίπτει η ημέρα αυτή με την περίοδο όπου ξέσπασε ένα κίνημα καταγγελίας, καθώς γυναίκες βρήκαν τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλουν τον σεξισμό και την κακοποίηση που έχουν υποστεί και να καλούν και τις άλλες γυναίκες να μιλήσουν. Το κίνημα MeToo γίνεται ποτάμι για να φέρει στο φως πράξεις, συμπεριφορές και νοοτροπίες και αν είναι δυνατόν, να δημιουργήσει ένα μέλλον απαλλαγμένο από όλα αυτά που προσβάλλουν τους πάντες, γυναίκες και άντρες και την κοινωνία ολόκληρη.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αττικής, τρεις γυναίκες έσπασαν στερεότυπα στον δικό τους χώρο και αναδείχθηκαν στην ανώτατη Αρχή του δήμου τους. Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για το κίνημα MeToo, αλλά και για το κατά πόσο έχουμε δρόμο μπροστά μας, ώστε η ισότητα των δύο φύλων να μην είναι το ζητούμενο, αλλά το αναμφισβήτητο δεδομένο.

Οι τρεις γυναίκες Δήμαρχοι της Αττικής μιλούν για την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και για τη σημασία του κινήματος MeToo

Μαρία Ανδρούτσου Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου : «Κάθε τι που ανατρέπει στερεότυπα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

«Η 8η Μαρτίου έχει μεγάλο βάρος, ιστορικό και ουσιαστικό και σηματοδοτεί πολλά», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Ανδρούτσου και εξηγεί: «Κάθε γυναίκα πρέπει να την έχει ως σημείο αναφοράς και τα όσα σηματοδοτεί για τα δικαιώματά της. Αναδεικνύει τη θέση της γυναίκας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποια από αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, κάποτε χρειάστηκαν αγώνες για να κατακτηθούν».

Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου εκφράζει τις ανησυχίες της για το κατά πόσο γίνονται πραγματικά βήματα μπροστά ως προς την ισότητα των δύο φύλων. «Όχι μόνο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά θεωρώ ότι εμφανίζεται κι ένα πισωγύρισμα», λέει και συνεχίζει: «Σε βάθος χρόνου σαφώς και έχουν γίνει ολόκληρα άλματα μπροστά. Και στη δική μας χώρα, που ακολουθεί το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και γενικότερα τον δυτικό κόσμο. Όμως και στην Ευρώπη βλέπεις πισωγυρίσματα, όταν για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή χώρα μιλάει στην εποχή μας για νόμους απαγόρευσης των αμβλώσεων».

Και συνεχίζει: «Αλλά και στην Ελλάδα επανέρχονται συχνά κάποια στερεότυπα για τον ρόλο της γυναίκας και τη θέση της μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία. Ας πούμε, όταν συνδέεις την ισότητα των δύο φύλων, την οικογενειακή πολιτική και το δημογραφικό. Είναι άλλο το ένα και άλλο θέμα είναι το άλλο. Χρειάζεται μια ξεκάθαρη ατζέντα πάνω στην ισότητα και τις διακρίσεις που γίνονται».

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου έχει στο οργανόγραμμά του Επιτροπή Ισότητας. «Είναι κάτι που υπήρχε και στο παρελθόν. Είχαν συγκροτηθεί Επιτροπές Ισότητας και από άντρες δημάρχους», λέει η κ. Ανδρούτσου και προσθέτει: «Λειτουργεί συστηματικά, εκπροσωπούνται γυναικείοι σύλλογοι και εκτός από επετειακές εκδηλώσεις διοργανώνει ημερίδες, σεμινάρια, κάνει εισηγήσεις και θέτει θέματα ενθάρρυνσης των γυναικών για να συμμετέχουν ενεργά».

Τέλος, για το κίνημα MeToo και τα σημεία των καιρών μας η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου λέει: «Είναι σημαντικό να αναδεικνύονται όλα αυτά. Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε ένα ρεύμα για όσα έχουν γίνει και γίνονται σε βάρος γυναικών, αλλά και σε βάρος αντρών και ομοφυλόφιλων. Το τραγικό είναι ότι διαπιστώνει κανείς πως ακόμη υπάρχει μια προκατάληψη. Βλέπουμε ότι υπάρχουν και σήμερα φωνές που λένε ‘’Γιατί μιλάει τώρα;”». Αυτό δείχνει πως υπάρχει ακόμη η ενόχληση σε κάποιους. Όμως κάθε τι που ανατρέπει στερεότυπα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι τρεις γυναίκες Δήμαρχοι της Αττικής μιλούν για την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και για τη σημασία του κινήματος MeToo

Δήμητρα Κεχαγιά Δήμαρχος Πεντέλης : «Είμαστε πολυεργαλεία για να ανταποκριθούμε σε απαιτητικό και σύνθετο ρόλο»

Πάντα με τη διπλή ιδιότητα της γυναίκας και της δημάρχου, η κ. Δήμητρα Κεχαγιά λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ας μου επιτραπεί η έκφραση, είμαστε πολυεργαλεία για να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα μιας γυναίκας. Γιατί είμαστε δήμαρχοι, αλλά δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποφύγουμε και τον ρόλο που έχουμε μέσα στην οικογένεια. Είναι απαιτητική και σύνθετη η θέση μας. Νομίζω ότι είναι δύσκολος ο ρόλος μας, αλλά από την άλλη μεριά είναι και πρόκληση για μία γυναίκα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της διοίκησης».

Και μιλώντας ειδικά για την 8η Μαρτίου, τονίζει: «Η Ημέρα της Γυναίκας είναι κάθε μέρα. Βέβαια, είναι καλό που τιμούμε αυτή την ημέρα, έχει τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα, ωστόσο είναι ένας καθημερινός αγώνας. Εγώ και χαίρομαι και είμαι υπερήφανη για τον σύνθετο και δύσκολο ρόλο, όμως κάθε φορά σκέφτομαι πως υπάρχουν γυναίκες γύρω μας, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και πρέπει εκεί κυρίως να στρέφουμε την προσοχή μας».

Αναφορικά με το κύμα των καταγγελιών που έχουν ξεσπάσει η δήμαρχος Πεντέλης λέει: «Το ενθαρρύνω. Αυτό όμως που έχει σημασία για μένα, είναι να μην περάσει στην υπερβολή, ώστε να μην χαθεί η αξιοπιστία του. Οι γυναίκες πρέπει να βγουν και να μιλήσουν. Υπάρχει σεξισμός, έχουν γίνει κακοποιήσεις, είναι ευκαιρία τώρα να μιλήσουν όσες από φόβο δεν μιλούσαν στο παρελθόν. Απλώς μην μπούμε στην υπερβολή, ώστε να μην χάσουν το δίκιο τους αυτές οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση ή οτιδήποτε άλλο».

Και στη συνέχεια προσθέτει: «Πρέπει να είμαστε ώριμοι και να ωριμάσουμε πάνω σε αυτό σωστά τα παιδιά μας, και τα κορίτσια και τα αγόρια. Θεωρώ πως είναι πρωτίστως θέμα γονέων η συμπεριφορά που θα έχουν αργότερα τα παιδιά. Είναι δουλειά των γονέων το να αποκτήσουν τη δύναμη τα κορίτσια να πουν το “ όχι’’ και να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν αν χρειαστεί και είναι δουλειά των γονέων να μάθουν τα αγόρια να σέβονται το κορίτσι και αργότερα τη γυναίκα».

Και για το κατά πόσο το θέμα της ισότητας των δύο φύλων έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, η κ. Κεχαγιά απαντά: «Μια γυναίκα δεν παύει να είναι γυναίκα. Η ισότητα εμπεριέχει και άλλες συνθήκες, που δεν πρέπει να τις χάνουμε κατά τη γνώμη μου. Η σχέση αντρών και γυναικών είναι και σχέση αλληλοβοηθείας. Το να αλληλοβοηθούμε είναι απαραίτητο, οπότε τα βήματα προς την Ισότητα πρέπει να γίνονται μέσα από τη συνεργασία των δύο φύλων».

Οι τρεις γυναίκες Δήμαρχοι της Αττικής μιλούν για την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και για τη σημασία του κινήματος MeToo

Δέσποινα Θωμαΐδου Δήμαρχος Νέας Ιωνίας : «Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά είναι αναγκαιότητα και πολιτικός πολιτισμός»

«Τιμούμε την 8η Μάρτη ως ημέρα μνήμης αγώνων και κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου και συνεχίζει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, δεν είναι μια εθιμοτυπική ημέρα γιορτής, είναι μια ημέρα σεβασμού και τιμής για όλα όσα προσφέρουν στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία και στην ανάπτυξη κάθε τομέα της ζωής μας. Όπως έλεγε και ο σπουδαίος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης ‘’Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα’’.

Στο πέρασμα των αιώνων η γυναίκα πάλεψε και αγωνίστηκε, ζυμώθηκε με την ιστορία και την προώθησε, έγραψε η ίδια ιστορία. Σε αυτό τον χορό της ζωής, η έννοια δικαίωμα για τη γυναίκα είναι κατάκτηση με πολλές θυσίες, συχνά άνισες σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει θετικά βήματα. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν προσέφερε τίποτε απλόχερα στις γυναίκες».

Και πάνω σε αυτό η κ. Θωμαΐδου προσθέτει: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θετικά βήματα και δράσεις για την προώθηση της ουσιαστικής Ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε συνεχώς έδαφος μέσα από μια αργή, αλλά σταθερή πορεία προς την κορυφή».

Σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά η δήμαρχος της Νέας Ιωνίας τονίζει: «Στην ανδροκρατούμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση εκλεχθήκαμε τρεις γυναίκες δήμαρχοι στην Αττική και 19 συνολικά σε όλη την επικράτεια. Η συμμετοχή των γυναικών είναι αναγκαιότητα, είναι πολιτικός πολιτισμός και η ενεργητική μας παρουσία στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευρύτερα της πολιτικής, μπορεί να προσφέρει πολλά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει και το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Οι γυναίκες για ιστορικούς και πολιτισμικούς, κυρίως, λόγους είναι φορείς ιδεών, αξιών και συμπεριφορών που εναρμονίζονται πλήρως με τις κοινωνικές ανάγκες που γεννά το παρόν και το μέλλον. Χρειάζεται λοιπόν να επιδεικνύουμε δύναμη, να καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες αλλαγές σε νοοτροπίες και υποδομές, που θα βελτιώσουν τη θέση και τη ζωή των γυναικών. Απλά να αναφέρω ενδεικτικά ότι ο γυναικοκρατούμενος δήμος Νέας Ιωνίας δείχνει τον δρόμο με πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο και τρεις στους έξι αντιδημάρχους γυναίκες, όπως και γενικό γραμματέα γένους θηλυκού».

Και για τα σημεία των καιρών και της επικαιρότητας, η κ. Θωμαΐδου επισημαίνει: «Επειδή η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποκτά επίκαιρο χαρακτήρα με αφορμή τις δυσάρεστες αποκαλύψεις σεξουαλικών κακοποιήσεων γυναικών, θέλω να επισημάνω ότι είναι καθήκον όλων μας να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με απαραίτητη προϋπόθεση η κοινωνία να πάψει να θεωρεί τη βία ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά, είτε προς τις γυναίκες, είτε προς οποιονδήποτε που υποφέρει λόγω της διαφορετικότητας του κοινωνικού του φύλου. Θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξή μας η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η καλλιέργεια μηδενικής ανοχής στη βία και η ανάληψη δράσης για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για όλες τις γυναίκες».

Και καταλήγει λέγοντας: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκες: Ας περιφρουρήσουμε όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Ο δικός μας αγώνας για να καταρρεύσουν τα στερεότυπα είναι μπροστά. Εύχομαι σε όλες μας, από οποιαδήποτε θέση κι αν βρισκόμαστε, να εμπνεύσουμε και να παροτρύνουμε περισσότερες γυναίκες να παίξουν ενεργό ρόλο σε αξιώματα και κέντρα λήψης αποφάσεων που θα αποφασίζουν για εμάς, με εμάς!».