Μαρούσι: Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας με θέμα: «Η Γυναίκα στην Πανδημία»

Μαρούσι: Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας με θέμα: «Η Γυναίκα στην Πανδημία»

Θ. Αμπατζόγλου: «Η Ισότητα των Φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και για τη διασφάλισή του απαιτείται όχι μόνο η νομική αναγνώρισή του, αλλά και η εφαρμογή του σε όλους τους τομείς της ζωής»

 Την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης της γυναίκας στους πολλαπλούς της ρόλους, που την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας προσφέρει κάτω από πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες την υποστήριξή της στη οικογένεια, στο σύστημα υγείας, στην κοινωνία, αναφέρθηκαν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της πολιτικής και επιστημονικής κοινότητας στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, ο Δήμος Αμαρουσίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση για την Ημέρα της Γυναίκας με θέμα: «Η Γυναίκα στην πανδημία», την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση, η Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ισότητας των Φύλων, υπεύθυνη για τη διοργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης κα Ελένη Λέκκα απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Ο Δήμος Αμαρουσίου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται για περισσότερο από 100 χρόνια, τιμώντας τους αγώνες της για ισότητα στα θεμελιώδη και κοινωνικά δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία, στην εργασία και στην οικογένεια. Θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόσφατη απόφαση σύστασης της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, μέσα από την οποία αναδεικνύεται μεταξύ άλλων η προσήλωση της Διοίκησης του Δήμου μας στη κατεύθυνση της υποστήριξης της Αρχής της Ισότητας των Φύλων και της διασφάλισης ίσων ευκαιριών και εξάλειψης των ανισοτήτων. Με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάζουμε τη δράση μας και δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε τα μέγιστα ώστε να ευοδωθεί το έργο της. Ευελπιστούμε μέσα από αυτή την διεξοδική ενημέρωση να συντελέσουμε ώστε η μέρα αυτή να γίνει το έναυσμα προκειμένου η γυναίκα να βρει την πραγματική θέση που τις αρμόζει και τις αξίζει.»

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης για την Ημέρα της Γυναίκας εντάσσεται στην προσπάθειά μας ενίσχυσης και προώθησης του κομβικού ρόλου των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής και της άρσης των έμφυλων στερεότυπων.»

«Η Ισότητα των Φύλων –τόνισε- συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και για τη διασφάλισή του απαιτείται όχι μόνο η νομική αναγνώρισή του, αλλά και η εφαρμογή του σε όλους τους τομείς της ζωής, τον πολιτικό, τον οικονομικό τον κοινωνικό, τον πολιτιστικό. Απαιτείται η ανάληψη παγκόσμιας και εθνικής δράσης, με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών.Η Τοπική Αυτοδιοίκηση-πρόσθεσε- μπορεί να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο και ο Δήμος μας είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, ενεργοποιώντας παράλληλα πρωτοβουλίες και δράσεις για την προώθηση της Αρχής της Ισότητας των Φύλων στην τοπική μας κοινωνία.»

Η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας στο χαιρετισμό της ανέφερε:

« Ο φετινός εορτασμός έρχεται να επιβραβεύσει τις προσπάθειες που κάνουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο για την ανάκαμψη από την πανδημία και τη μεγάλη τους συμβολή, αλλά και για τη δημιουργία ενός μέλλοντος με μεγαλύτερη ισότητα. Ξέρουμε ότι οι γυναίκες διεκδικούν ένα μέλλον που θα είναι ελεύθερο από στιγματισμό, ελεύθερο από στερεότυπα, ελεύθερο από βία. Ένα μέλλον ειρηνικό και βιώσιμο και παρά τα βήματα που έχουν γίνει γνωρίζουμε ότι είναι υποτιμημένος ο ρόλος της γυναίκας.»

Αναφερόμενη στην ενδοοικογενειακή βία τόνισε ότι στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν τα ποσοστά κακοποίησης, σημειώνοντας ότι σε μία καταγραφή που έγινε τον Οκτώβριο 2020, το 78% των περιπτώσεων κακοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

«Ως κυβέρνηση- υπογράμμισε- έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των γυναικών αυτών, καθώς για πρώτη φορά συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο για την Ισότητα των Φύλων, υλοποιώντας δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας εκείνων των γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, αλλά και για την πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 15900 και τη λειτουργία 42 συμβουλευτικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα.»

«Στο Υπουργείο Υγείας-πρόσθεσε-υλοποιούμε μια σειρά από δράσεις για τη στήριξη των γυναικών. Αυξήσαμε με απόφαση της Βουλής τον προϋπολογισμό για την Ψυχική Υγεία στο 62%. Λειτουργούμε τη τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306 σε 24ωρη βάση και υλοποιούμε προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης για τον covid προς το υγειονομικό προσωπικό, καθώς δίνουμε υποστήριξη στις γυναίκες που φέρουν το βάρος στήριξης των ασθενών στα νοσοκομεία.

Λειτουργούμε και θα παρουσιάσουμε ένα ψηφιακό χάρτη των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των γυναικών. Επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε σε γυναίκες από 49 ετών και άνω να παρέχεται η δυνατότητα ανά δύο έτη δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας. Για εμάς ο ρόλος των γυναικών είναι καταλυτικός για το μέλλον της χώρας μας, αφού συμβάλλει όχι μόνο στην οικογένεια, αλλά πρωταγωνιστεί και στην ανάπτυξη του τόπου μας» κατέληξε η κα Ράπτη.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νίκος Πέππας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα που διοργανώνει ο Δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που προσφέρουν μία μεγάλη αξιόπιστη ομπρέλα δημιουργικών διεξόδων.

«Συνεχίζουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα με δράσεις που επίκεντρο τους είναι η γυναίκα και η συνεχής προσπάθεια που κάνουμε να αφρουγκραζόμαστε τις ανάγκες και να τις υλοποιούμε, είτε με διαδικτυακές, είτε δια ζώσης όταν αυτές επιτρέπονται» υπογράμμισε ο κ. Πέππας.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε., Υπεύθυνη Ισότητας των Φύλων κα Βάλια Αθανασοπούλου, η οποία υπογράμμισε ότι «ο ρόλος της ΚΕΔΕ είναι κρίσιμος, καθώς διασφαλίζει η ισότητα να παραμένει προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα των Δήμων, συνεχίζοντας την εργασία προώθησης της Ευρωπαϊκής Χάρτας, αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνώσεων.»

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών που ανέπτυξαν τα εξής θέματα:

– Ασκητής Θάνος, Νευρολόγος -Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Καθηγητής Ψυχιατρικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC), Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, Πρώην Βουλευτής Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας. Θέμα: “Η επικοινωνία στη ζωή του ζευγαριού μέσα από την εικόνα της πανδημίας”.

– Βρύνα Φωτεινή, Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας ΕΝ.Π.Ε. και Αναπληρώτρια Διοικήτρια Του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής. Θέμα: “Η ενδοοικογενειακή βία εν μέσω πανδημίας”.

-Ζάγκα Μαρία, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Δημοτική Σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου και Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής. Θέμα: “Ο ρόλος των στερεοτύπων στη ζωή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

-Αγιοστρατίτης Αναστάσιος, Χειρούργος Μαιευτήρας- Γυναικολόγος. Θέμα: “Η πανδημία και η πρόληψη”.

Την εκδήλωση διάνθισαν μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου.

Βίντεο: https://fb.watch/41utBuIsZ4/