Μαρούσι: Τη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στο Δήμο Αμαρουσίου ψήφισε του Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου

Μαρούσι: Τη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στο Δήμο Αμαρουσίου ψήφισε του Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου

Θ. Αμπατζόγλου: «Συγκροτούμε το θεσμικό όργανο που θα ενισχύσει και θα αναδείξει τον κομβικό ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία μας»

Τη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στο Δήμο Αμαρουσίου ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, στην τακτική συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου 2021.

Με το Ν.4604/2019 ΦΕΚ 50 Α’ θεσπίστηκε για πρώτη φορά ένα σύνολο κανόνων με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Επίσης με το νόμο αυτό, καθορίζονται οι εθνικοί μηχανισμοί και φορείς σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Τον Απρίλιο του 2016 στο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικών υπεγράφη η Ευρωπαϊκή Χάρτα, όπου υπέγραψαν όλοι οι Δήμοι μεταξύ των οποίων και το Μαρούσι, αναλαμβάνοντας την δημόσια δέσμευση για την προώθηση της αρχής της ισότητας των Φύλων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αποτυπώνονται στη Χάρτα. Βάσει των ανωτέρω η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας καθίσταται υποχρεωτική και επιβεβλημένη.

Κατά την τοποθέτησή του επί του θέματος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε ότι:

«Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών είναι καταλυτικός στην προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων που συγκροτούμε με Πρόεδρο την Αντιδήμαρχο κα Ελένη Λέκκα, ως θεσμικό όργανο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση και ανάδειξη του κομβικού ρόλου της γυναίκας στην τοπική μας κοινωνία, στην άρση των ανισοτήτων και στην παροχή ίσων ευκαιριών.»

Η Αντιδήμαρχος κα Ελένη Λέκκα ευχαρίστησε το Δήμαρχο κ. Αμπατζόγλου για την τιμή στην επιλογή του προσώπου της να της αναθέσει μαζί με την Αντιδημαρχία της Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τον σημαντικό τομέα της Ισότητας των Φύλων και σημείωσε:

«Ο Δήμαρχος μας σεβόμενος τον κομβικό ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και δείχνοντας την ευαισθησία και το σεβασμό μέσα από τους ρόλους της έσπευσε άμεσα με ανάθεση και μάλιστα Αντιδημαρχίας και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο να συγκροτήσει την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων. Η Επιτροπή είναι συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο συνεργάζεται με όλους τους φορείς, με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, τοπικούς οργανισμούς, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, διατυπώνει προτάσεις, οργανώνει συνέδρια,κ.α. ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά σημαντικά θέματα για τα δικαιώματα των γυναικών σε τοπικό επίπεδο, όπως:

-Καταπολέμηση και πρόληψη βίας

-Γυναικεία απασχόληση ίσων ευκαιριών

-Ενίσχυση γυναικών σε θέση ευθύνης

-Σχέσεις οικογένειας όπως και θέματα που αφορούν την υγεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, την ασφάλιση, κ.α.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι με τον καθημερνό μας αγώνα να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας αναδεικνύοντας το ρόλο των γυναικών και ενδυναμώνοντας την παρουσία τους. Σκοπός μας ο αλληλοσεβασμός των δύο φύλων, η προαγωγή της ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στους θεσμούς της Δημοκρατίας, με τελικό σκοπό την εφαρμογή της Χάρτας και την Ισότητα των Φύλων.

Καλούμαστε να συστρατευθούμε όλες οι γυναίκες του Μαρουσιού, ώστε μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις να βοηθήσουμε να σπάσουμε τη σιωπή και να προωθήσουμε την αρχή της Ισότητας των Φύλων» κατέληξε η Αντιδήμαρχος κα Ελένη Λέκκα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία τα ακόλουθα μέλη που θα απαρτίζουν τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων:

-Πρόεδρος: Η Αντιδήμαρχος Ελένη Λέκκα

Αναπληρωματικό μέλος: Αικατερίνη Ιωάννου, Αντιπρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ.

– Δημοτικοί Σύμβουλοι λοιπών παρατάξεων:

Μέλος Ντίνα Μαρτίνη, Αναπληρωματικό μέλος Κική Κανάρη.

-Υπάλληλοι Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου: Μέλος Έφη Γιαννακού, Αναπληρωματικό μέλος Έφη Μερεντίτη.

-Εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου: Μέλος Μιχάλης Χατζηαρσενίου, Αναπληρωματικό μέλος Βασίλειος Μπούρας.

-Εκπρόσωπος τοπικού επαγγελματικού συλλόγου: Μέλος Κατερίνα Σκιντζού, Αναπληρωματικό μέλος Εύη Κωβαίου.

-Εκπρόσωπος τοπικού γυναικείου συλλόγου με δράση στα θέματα ισότητας των φύλων: Μέλος Ανδρομάχη Τσουκαλά, Αναπληρωματικό μέλος Κατερίνα Τηνιακού.

-Δύο εμπειρογνώμονες δημότες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων: 1.Μέλος Παναγιώτης Μπουλουγούρης ψυχίατρος, Αναπληρωματικό μέλος Παναγιώτης Μάλαινος Ψυχολόγος.

Μέλος Σωτηρία Κουμπούλη Δικηγόρος, Αναπληρωματικό μέλος Σοφία Ιωαννίδη θεατρολόγος, κοινωνιολόγος.