Λυκόβρυση Πεύκη: Ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου πριν, κατά τη διάρκεια και την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας

Λυκόβρυση Πεύκη: Ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου πριν, κατά τη διάρκεια και την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας
«Ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης πριν, κατά τη διάρκεια και την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας»

Ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης από την αρχή της πρωτοφανούς χιονόπτωσης αξιοποιώντας το σύνολο του διαθέσιμου ανθρώπινο δυναμικού και του εξοπλισμού με ρίψη αλατιού και κοπές πεσμένων δέντρων έπραξε, ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων, που είχαν δημιουργηθεί και να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, όπου είχε διακοπεί. Επίσης μετά τη λήξη της κακοκαιρίας τα συνεργεία του Δήμου συνεχίζουν να απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα.

Λυκόβρυση Πεύκη: Ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου πριν, κατά τη διάρκεια και την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας

Η αντιμετώπιση, όμως, των ζητημάτων που προκύπτουν από τα ψηλά δέντρα σε έναν Δήμο, όπως ο δικός μας, είναι διαρκής, ώστε ο Δήμος μας να γίνεται όλο και πιο πράσινος, αλλά και πιο ασφαλής για τους δημότες του. Για αυτό τον λόγο έχουμε προσπαθήσει να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης και με τον Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), αλλά και τη συνεργασία με τους πολίτες, που μας υποδεικνύουν τα προβλήματα με κάθε πιθανό τρόπο. Για αυτό τον λόγο άλλωστε φροντίζουμε να ενημερώνουμε για τις δράσεις του Δήμου, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν.

Από την προηγούμενη δημοτική περίοδο προσθέσαμε ένα ακόμα μηχάνημα JCB στον εξοπλισμό με ίδιους πόρους, αλλά και ένα ακόμα Μηχάνημα Έργου από δωρεά της Εφοπλιστικής Εταιρίας του κ. Θεόδωρου Βενιάμη, που εδρεύει στην πόλη μας.  Σε αυτή τη δημοτική περίοδο έχουμε προγραμματίσει την προμήθεια νέων οχημάτων, αξιοποιώντας τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και «Αντώνης Τρίτσης» προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον εξοπλισμό μας.

Το φθινόπωρο του 2018 μετά από αίτημά μας προς το Δασαρχείο Πεντέλης ένα μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από εργαζομένους του Δήμου και του Δασαρχείου προχώρησαν στην κοπή ξερών πεύκων, που κρίθηκαν επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών σεπευκόφυτα άλση στο Δάσος Κάσδαγλη και στο δάσος Μορέλλα. Ο στόχος ήταν διπλός να κρατήσουμε υγιή τα δάση μας για πολλά χρόνια και να φροντίσουμε για την ασφάλεια των κατοίκων.

Από το φθινόπωρο του 2019ξεκινήσαμε το κλάδεμα υψηλών δέντρων. Μετά από συντονισμένη προσπάθεια και καταγραφή ψηλών δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους ο Δήμος προχώρησε στο κλάδεμά τους με στόχο την αποφυγή ενδεχόμενων ατυχημάτων. Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε και το 2020 με τη χρήση ειδικού γερανοφόρου καλαθοφόρου οχήματος. Ο στόχος αυτών των εργασιών  είναι η ασφάλεια των πολιτών και ο καλλωπισμός της πόλης.

Λυκόβρυση Πεύκη: Ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου πριν, κατά τη διάρκεια και την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας

Τον Ιούλιο του 2020 μετά από αιτήματα του Δήμου μας προς τον ΔΕΔΔΗΕ συνεργεία της εταιρείας, που έχει την ευθύνη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα, προέβησαν σε εκτεταμένο κλάδεμα δέντρων για την απελευθέρωση καλωδίων υψηλού και χαμηλού φωτισμού στον Δήμο μας. Τέλος, τον  Δεκέμβριο του 2020 συνεργεία του Δήμου προχώρησαν σε κλαδεύσεις δέντρων και ψηλών δέντρων πέριξ του Ηλιακού Χωριού. Όλες αυτές είναι ενέργειες που έχουν δημοσιοποιηθεί με δελτία τύπου του Δήμου μας.

Πέραν αυτών, συνεργεία του Δήμου έχουν προβεί σε κλαδέματα δέντρων και έχουν ικανοποιήσει ήδη μεγάλο αριθμό αιτημάτων. Επίσης με αυτοψία των αρμοδίων Αντιδημάρχων και Πολιτικής Προστασίας έγιναν εκτεταμένα κλαδέματα σε επικίνδυνα δέντρα και κλαδιά.

Η Δημοτική Αρχή  ευχαριστεί την Περιφέρεια Αττικής και τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία. Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης Τάσος Μαυρίδης και οι δύο αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Π. Μπόλλας και Δ. Κοκορόσκος ευχαριστούν πάνω από όλα τους εργαζομένους του Δήμου που όλες τις ημέρες με τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν στους δρόμους ολόκληρα εικοσιτετράωρα κινώντας εκχιονιστικά μηχανήματα, ρίχνοντας αλάτι στα οδοστρώματα και κόβοντας δέντρα, προκείμενου να κρατήσουν την πόλη προσβάσιμη.

Λυκόβρυση Πεύκη: Ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου πριν, κατά τη διάρκεια και την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας

Καταληκτικά, ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης έχει αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων του σε επίπεδο εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού και συνεργασιών, προκειμένου να διευθετήσει τα ζητήματα που αφορούν τα δέντρα, ώστε να διατηρήσει και να διευρύνει το φυτικό του κεφάλαιο, το οποίο χαρακτηρίζει την περιοχή, αλλά και να περιφρουρήσει την ασφάλεια των πολιτών. Η λογική είναι ότι για κάθε δέντρο που αναγκαστικά κόβεται προστίθενται τρία νέα.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης θα συνεχίσει να δρα προληπτικά παρά τις δυσκολίες, καθώςη διάγνωση της προβληματικής στατικότητας, δεν είναι πάντα εύκολη, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και κυρίως με τους πολίτες. Αναμένουμε την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να επανακαθοριστούν οι αρμοδιότητες, ώστε να υπάρξει ένα ευέλικτο πλαίσιο που να μας λύνει τα χέρια, αλλά όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση της η ΚΕΔΕ  αναμένουμε και την απαραίτητη χρηματοδότηση, του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που πρόσφατα νομοθετήθηκε, από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης αναμένουμε το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση των παλιών τσιμεντοκολώνων καθώς και για την υπογειοποίηση του δικτύου, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για ολόκληρη την περιοχή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λυκόβρυση Πεύκη, 25Φεβρουαρίου2021