Μεταμόρφωση: Βράβευση του Δήμου στα Best City Awards 2020.

Μεταμόρφωση: Βράβευση του Δήμου στα Best City Awards 2020.
Ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο Δήμος Μεταμόρφωσης κατέλαβε τη δεύτερη θέση (SILVER) στον διαγωνισμό Best City Awards 2020 και στην κατηγορία «Online σύστημα διαχείρισης κάδων απορριμμάτων και στόλου απορριμματοφόρων» (2.3.5).

Συγκεκριμένα βραβεύτηκε για το Πρότυπο και Καινοτόμο Σύστημα Διαχείρισης των Κάδων Απορριμμάτων και του Στόλου Απορριμματοφόρων. Για μια εφαρμογή μηχανογράφησης των υπηρεσιακών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, Τμήματος και Γραφείων στους Τομείς Καθαριότητας, Συντήρησης – Διαχείρισης Οχημάτων με δυνατότητα παραμετροποίησης.

Ενός σύγχρονου προγράμματος πραγματικά σχεδιασμένου μέσα από Δήμο, προσαρμοσμένο απόλυτα στις ανάγκες του. Με δυνατότητες προγραμματισμού όλων των υπηρεσιών των εργαζομένων στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος. Και με καθημερινή επέκτασή του σε νέα πεδία (π.χ. τονάζ αποκομιδής απορριμμάτων κλπ).

Μερικές από τις δυνατότητές του, είναι:

Διοικητική Υποστήριξη

Προγραμματισμός βαρδιών – Βαρδιολόγιο.

Καταγραφή όλων των μορφών αδειών (κανονική, αναρρωτική, ρεπό αναπλήρωσης, γονική κλπ).

Δημιουργία εκτυπωτικών σε ό,τι αφορά στον ημερήσιο προγραμματισμό (λίστες εργαζομένων, ανατιθέμενες υπηρεσιών ανά εργαζόμενο, πληρώματα απορριμματοφόρων, πρόγραμμα οδοσάρωσης κλπ)

Τομείς Συντήρησης – Διαχείρισης Οχημάτων, Λειτουργία Γραφείων Κίνησης

Καταγραφή των χαρακτηριστικών ενός οχήματος ή μηχανήματων έργου (μάρκα, μοντέλο, έτος κυκλοφορίας, τύπος οχήματος, αριθμός αδείας, αριθμός πλαισίου, μηχανής, κωδικός κλειδιών, αριθμός συμβολαίου ασφάλισης, χώρος στάθμευσης κλπ).

Καταχώρηση στοιχείων των οδηγών/χειριστών Μ.Ε. (άδειες, διπλώματα, πιστοποίησης επαγγελματικής ικανότητας.

Έκδοση διαταγών πορείας – δελτίων κίνησης σύμφωνα με κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πλήρες ιστορικό βλαβών/επισκευών, δημιουργία δελτίων τεχνικής επιθεώρησης.

Δημιουργία εκτυπωτικών για την σωστή πληροφόρηση του γραφείου σε ό,τι αφορά τις καταναλώσεις καυσίμων, λήξη ασφαλειών οχημάτων/ μηχανημάτων, έλεγχοι ΚΤΕΟ, ΠΕΙ οδηγών.

 

Ειδοποιήσεις – Δημιουργία συμβάντων για καλύτερο προγραμματισμό (λήξη ασφαλειών, ΚΤΕΟ, διπλωμάτων οδηγών, ΠΕΙ κλπ).

Υπενθυμίσεις για όρια χιλιομέτρων και υπερκαταναλώσεων.

Παρακολούθηση κατανάλωσης καυσίμων (διαχείριση καυσίμων, παρακολούθηση κόστους, μέσος όρος κατανάλωσης καυσίμων). Δυνατότητες, οι οποίες συνεχώς εμπλουτίζονται με επόμενο βήμα τη δυνατότητα γεφύρωσης εφαρμογών τηλεματικής (GPS) στην ίδια εφαρμογή.

Τα οφέλη είναι ήδη ορατά και επειδή τα μαθηματικά νούμερα είναι αναμφισβήτητα, σας αναφέρουμε ενδεικτικά δύο δείκτες:

– H δαπάνη για καύσιμα μειώθηκε από 223.652,23€ σε 123.386,61€. (Σεπτ. 2019-2020)

– H δαπάνη για συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων, ανταλλακτικών και ελαστικών από 207.794,50€ μειώθηκε σε 114.764,20€. (Σεπτ. 2019-2020)

Και μάλιστα χωρίς μειώσεις ή εκπτώσεις στα δρομολόγια και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή προχωρά η σήμανση και χαρτογράφηση όλων των κάδων των απορριμμάτων (με χρήση τηλεματικής) και η γεωγραφική χωροθέτησή τους, με την παράλληλη τοποθέτηση αισθητήρων εντός των κάδων (ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του πόσο γεμάτοι είναι και γενικότερα της χρήσης τους).

Τα δεδομένα τα οποία θα προκύψουν, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων και πιο αποδοτικών δρομολογίων, καθώς και στον επανακαθορισμό της χωροθέτησής των κάδων απορριμμάτων, με βάση πλέον τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Εν κατακλείδι, ο Δήμος Μεταμόρφωσης με ιδία μέσα προχωρεί στον εξορθολογισμό και την αναβάθμιση μίας από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες κάθε Δήμου, έχοντας στην φαρέτρα του τα στελέχη αλλά μια εφαρμογή ανώτερη στις δυνατότητες αντίστοιχων της αγοράς, καθώς έχει πολλαπλάσιες παραμέτρους και φτιάχτηκε εκ των έσω. Με τη γνώση δηλαδή της λειτουργίας ενός Δήμου. Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που -αυτή τη στιγμή- διαθέτει μόνο η Μεταμόρφωση.

Τα οφέλη είναι ήδη ορατά, όσον αφορά στη λειτουργία της Υπηρεσίας αλλά και τα κόστη, ενώ αναμένεται σύντομα να είναι ακόμη περισσότερα. Μια προσπάθεια της οποίας η αναγνώριση είναι τιμητική για το Δήμο και φυσικά όσους συμμετέχουν.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γραφείο Τύπου Μεταμόρφωση, 23 Φεβρουαρίου 2021