Χαλάνδρι: Την πλήρη αντίθεση του Δήμου στην αποκλειστική χρήση του Κέντρου Υγείας ως εμβολιαστικού διατύπωσε ο Δήμαρχος

Χαλάνδρι: Την πλήρη αντίθεση του Δήμου στην αποκλειστική χρήση του Κέντρου Υγείας ως εμβολιαστικού διατύπωσε ο Δήμαρχος

Σίμος Ρούσσος: «Απαραίτητο το εμβολιαστικό κέντρο – Να μην καταργηθούν όμως υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης»

Την πλήρη αντίθεση του Δήμου στην αποκλειστική χρήση του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίου ως εμβολιαστικού κέντρου διατύπωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στον ρ/σ “ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM” και στην εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές».

Χαλάνδρι: Την πλήρη αντίθεση του Δήμου στην αποκλειστική χρήση του Κέντρου Υγείας ως εμβολιαστικού διατύπωσε ο Δήμαρχος

Ο Σίμος Ρούσσος υποστήριξε ότι η δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στο Χαλάνδρι θα είναι θετική μόνο όταν διατηρηθούν και οι λοιπές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σημειώνοντας:

«Το εμβολιαστικό κέντρο είναι απαραίτητο. Το γεγονός ότι θα υπάρχει τέτοιο κέντρο στο Χαλάνδρι είναι θετικό, εφόσον υπάρχουν εμβόλια και εφόσον προχωρήσει η όλη διαδικασία του εμβολιασμού… και για τους Χαλανδραίους που θα εμβολιαστούν το γεγονός ότι το εμβολιαστικό κέντρο θα βρίσκεται στο Χαλάνδρι είναι πάρα πολύ θετικό. Ωστόσο δεν μπορεί να καταργηθεί η λειτουργία της τοπικής πρωτοβάθμιας δομής. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που χρειάζονται γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, αν αυτές καταργηθούν και δεν έχει ο πολίτης πρόσβαση στην πρωτοβάθμια δομή, αυτό συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία. Αυτό δεν θέλουμε να γίνει.  Να λειτουργήσει το εμβολιαστικό κέντρο αλλά να συνεχίσουν (σημ.: οι τοπικές μονάδες υγείας) τη λειτουργία τους, με το κατάλληλο προσωπικό, το οποίο είναι λειψό, να ενισχυθούν και οι άλλες υπηρεσίες για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών του Χαλανδρίου».

«Σοβαροί οι κίνδυνοι από τη μετατροπή των τοπικών μονάδων υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα.»

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου υπογράμμισε τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει το ενδεχόμενο κατάργησης των τοπικών μονάδων υγείας και για την πίεση που θα ασκηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν συνάνθρωποί μας.

«Είμαστε μια πόλη 100.000 ανθρώπων, έχουμε καθημερινά δεκάδες και εκατοντάδες ραντεβού στις δύο τοπικές μονάδες υγείας που έχουμε στο Χαλάνδρι οι οποίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Είμαστε αντίθετοι στην αποκλειστική λειτουργία τους ως εμβολιαστικά κέντρα. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η επάρκεια του προσωπικού. Και όχι το θέμα του χώρου. Αν υπήρξε πολιτική επιλογή από το υπουργείο Υγείας να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, θα μπορούσε ο κόσμος να μην χάσει το γιατρό του.

Ειδικά αυτήν περίοδο υπάρχει ανάγκη να έχει ο κάθε πολίτης πρόσβαση στην πρωτοβάθμια δομή υγείας, γεγονός που θα ελαφρύνει και τα νοσοκομεία… Οι πολίτες θα πάνε στα νοσοκομεία αν δεν έχουν πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Το ζητούμενο είναι να αποσυμφορηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης από τα περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν στις τοπικές μονάδες υγείας, αλλιώς θα έχουμε απώλειες μεταξύ των συνανθρώπων μας».

Ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Αναφορικά με τις δημοτικές παρατάξεις που δεν στήριξαν το σχετικό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή ψήφισαν λευκό, ο Σίμος Ρούσσος ανέφερε: Ακόμα και αυτοί που δεν το ψήφισαν ή ψήφισαν λευκό συμφωνούν ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει μονοθεματικά η μονάδα ως εμβολιαστικό κέντρο […] Από τις τοποθετήσεις τους στο Δ.Σ. προκύπτει ότι δεν θέλουν να δεχτούν την άποψη ότι πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο και ότι η Πολιτεία θα πρέπει να υποχρεώσει και τον ιδιωτικό τομέα να διαθέσει κλίνες, μονάδες εντατικής θεραπείας, και να μπει στη μάχη κατά του κορονοϊού με αποφασιστικό τρόπο και να μην νέμεται μόνο τα κέρδη από την περίθαλψη», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.