Ελλάδα: Τα πρώτα οριστικά λουκέτα στην εστίαση και δεκάδες εργαζόμενοι στην ανεργία

Ελλάδα: Τα πρώτα λουκέτα στην εστίαση και δεκάδες εργαζόμενοι άνεργοι
Τα πρώτα οριστικά λουκέτα στην εστίαση άρχισαν να μπαίνουν στην χώρα μας καθώς η θηλιά της αναστολής λειτουργίας τους παραμένει από τις αρχές Νοεμβρίου χωρίς καμία διευκρίνηση για το ποτέ θα αρθεί.

Στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς το κόστος των ενοικίων είναι δυσβάστακτο και οι κρατικές ενισχύσεις δεν επαρκούν, δημιουργώντας δυσανάλογα χρέη στους ιδιοκτήτες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο κέντρο των μεγάλων πόλεων κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με κορυφαία την περιοχή της πλακάς και στο μοναστηράκι .

Ελλάδα: Τα πρώτα λουκέτα στην εστίαση και δεκάδες εργαζόμενοι άνεργοι

Η  κρατική βοήθεια περιορίζεται ουσιαστικά στην επιστρεπτέα προκαταβολή ενώ οι τράπεζες έχουν κλειστές τις κάνουλές τους για τους μικρομεσαίους εργοδότες που εναγωνίως ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση για να μην βάλουν λουκέτο.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και πάντα με το φόβο του οριστικού  λουκέτου στην επιχείρηση που εργάζονταν.  Παράλληλα το κρατικό επίδομα των 534 ευρώ το λαμβάνουν μόνο όσοι βγήκαν σε αναστολή όταν η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν ήταν εν λειτουργία όταν έγινε το lockdown. Αυτό σημαίνει πως η μεγάλη μερίδα των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο δεν παίρνουν κανένα κρατικό επίδομα και βρίσκονται στην τύχη τους.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από τηλεδιασκέψεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητώντας  χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να σταθούν πάλι στα πόδια τους. Το πρώτο πάντως που ζητούν  είναι  το κούρεμα των χρεών στην εστίαση κάτι το υπουργείο απορρίπτει συνεχώς.

Ελλάδα: Τα πρώτα λουκέτα στην εστίαση και δεκάδες εργαζόμενοι άνεργοι

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μετά την τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του κλάδου δήλωσε:

«Δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν, όταν ανοίξουν, να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανά κλείσουν. Η επίσημη άποψη από τον κλάδο αυτή ήταν».

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα από την  ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει κίνδυνος το 50% των επιχειρήσεων να μην επαναλειτουργήσουν, δηλαδή μια πραγματική χιονοστιβάδα από χιλιάδες άνεργους , εργαζόμενους αλλά και κατεστραμμένους οικονομικά επιχειρηματίες.