Διεθνή : Το Ιράν εκτέλεσε αντιφρονούντα δημοσιογράφο

Το Ιράν εκτέλεσε αντιφρονούντα δημοσιογράφο

Συμφώνα με ανακοίνωση της διεθνής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» το καθεστώς του Ιράν εκτέλεσε τον διαφωνούντα ιρανό δημοσιογράφο Ρουχολάχ Ζαμ. Η Γαλλία αλλά και παγκόσμια οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν καταδικάσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιράν.

Το Ιράν εκτέλεσε αντιφρονούντα δημοσιογράφο

Σας παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό για τον Ιρανό δημοσιογράφο

Τον χειμώνα του 2017 είχαμε στο Ιράν μεγάλες αναταραχές που ήταν μακράν οι χειρότερες που έχει γνωρίσει η χώρα  εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με αξιωματούχους εκείνη την εποχή  21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών και χιλιάδες συνελήφθησαν . Μην ξεχνάμε φυσικά πως πέρυσι το 2019 ακολούθησαν ακόμη πιο αιματηρές διαμαρτυρίες με αφορμή τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Ο  δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ ήταν γιός μεταρρυθμιστή σιίτη ιερωμένου και είχε τον ισότοπο Amadnews, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους. Το καθεστώς τον κατηγόρησε πως ήταν μαζί με άλλους αυτοί που υποκίνησαν αυτές τις αναταραχές. Τότε ο Ζαμ κατάφερε να διαφύγει από το Ιράν στην  Γαλλία που του έδωσε άσυλο.

Η λειτουργία του ισοτόπου Amadnews είχε ανασταλεί από την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram το 2018 με την κατηγορία ότι υποκινούσε τη βία, αλλά αργότερα ο Ζαμ κατάφερε και το επανεμφάνισε με άλλη ονομασία.

Ιρανοί αξιωματούχοι εκείνη την εποχή  κατηγορούσαν  τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τον περιφερειακό αντίπαλο της Τεχεράνης, τη Σαουδική Αραβία και αντιπάλους της κυβέρνησης, που ζούνε εξόριστοι, ότι υποκίνησαν αναταραχές στην χώρα. Έτσι ακριβώς όπως και το στα τέλη του 2017  που ξέσπασαν οι περιφερειακές διαμαρτυρίες για τις οικονομικές δυσχέρειες και επεκτάθηκαν σ’ όλη τη χώρα. Ένας από αυτούς τους υποκινητές για το Ιράν ήταν και ο δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ που ζούσε στην Γαλλία.

Το Ιράν εκτέλεσε αντιφρονούντα δημοσιογράφο

Τον Οκτώβριο 2019, το στρατιωτικό σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι παγίδευσε τον Ζαμ με μια «πολύπλοκη επιχείρηση με χρήση εξαπάτησης από τις υπηρεσίες πληροφοριών». Τον είχαν   για τρία χρόνια σε καταναγκαστική εξορία και την Τρίτη τον οδήγησαν σε δίκη.  Έτσι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε την θανατική καταδίκη του Ζαμ.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Seda va Sima μετέδωσε ότι ο Ζαμ, «διευθυντής του αντεπαναστατικού δικτύου Amadnews, απαγχονίστηκε σήμερα το πρωί».

Η Γαλλία αλλά και παγκόσμια οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν καταδικάσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιράν.