Ελλάδα: Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων

Ελλάδα: Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων
Η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια βρισκόταν στις τελευταίες θέσης της Ε.Ε σε ότι αφορά την ανακύκλωση αλλά και τα απορρίμματα που οδηγούσε προς ταφή με ποσοστό περίπου  στο  90% όταν άλλες χώρες έχουν μόλις 1%. .

Ελλάδα: Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων

 

Παράλληλα στην χώρα υπήρχαν διάσπαρτες παράνομες χωματερές που οι Δήμοι χρησιμοποιούσαν ως έσχατη λύση ,αφού δεν υπήρχε βοήθεια από την πολιτεία για το που θα οδηγήσουν τα απορριμμάτων τους. Αυτό οδήγησε την χώρα μας σε δεινή θέση στην ΕΕ αφού κάθε χρόνο της επιβάλλονταν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, πραγματικά δυσβάστακτα για μια χώρα με προβληματική οικονομία όπως η Ελλάδα. Και το χειρότερο στην ουσία δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο για την αλλαγή αυτής της κατάστασης παρά μόνο μερικές άναρχες κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση που δεν είχαν όμως  συνέχεια αλλά και ούτε ανήκαν σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αλλαγή της άσχημης κατάστασης.

Ελλάδα: Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων

Τα μισά και πλέον απορρίμματα μας προέρχονται από την κουζίνα μας και δυστυχώς για πολλά χρόνια οδηγούνταν προς ταφή . Πριν από μερικά χρόνια έγινε μια πρώτη προσπάθεια αποκομιδής των οργανικών αυτών  απορριμμάτων από την  περιφέρεια οργανώνοντας ένα πειραματικό σχέδιο, σε μια γειτονιά του Δήμου Αθηναίων. Μα δυστυχώς η προσπάθεια αυτή εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα. Το 2016 περίπου έγινε δεύτερη προσπάθεια μέσω της Περιφέρειας στον Δήμο των Βριλησσίων που ήταν πολύ επιτυχημένη. Σήμερα ο Δήμος Βριλησσίων είναι πρωτοπόρος Δήμος στην Αττική αλλά και ένας από τους καλύτερους σε όλη την χώρα στον τομέα της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Ελλάδα: Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων

Το υπουργείο αλλά και η Γ.Γ διαχείρισης αποβλήτων μέσω ενός οργανωμένου Εθνικού Σχεδίου σε όλη την χώρα που συντάχτηκε μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τις Περιφέρειες οργανώνει την διαχείριση των απορριμμάτων για πρώτη φόρα με σχέδιο, με συγκεκριμένα βήματα και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Βάζοντας ως κύριο στόχο την κυκλική οικονομία την ανακύκλωση αλλά και επαναχρησιμοποίηση . Ενώ παράλληλα δημιουργούνται σε όλη την χώρα μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων με σκοπό να θάβονται όσο το δυνατών λιγότερα απορρίμματα ενώ συγχρόνως κλείνουν σε όλη την χώρα συνεχώς οι παράνομες χωματερές.

Ελλάδα: Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων

Η Περιφέρεια Αττικής μάλιστα υλοποιεί πρόγραμμα συλλογής οργανικών αποβλήτων δίνοντας στους Δήμους της Αττικής απορριμματοφόρα και κάδους καφέ χρώματος για την συλλογή τους . Περισσότερα από 70 απορριμματοφόρα σύγχρονης τεχνολογίας και πάνω από 4.000 καφέ κάδους έχουν διατεθεί μέχρι τώρα από την Περιφέρεια Αττικής σε περίπου 40 Δήμους, στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Αττική.

Ελλάδα: Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων

Η ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων θα καλύψει όλη την  Ελλάδα μέσα στο 2023  ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στην τηλεημερίδα  της Περιφέρειας Αττικής για την Ανακύκλωση την  4/6/2020 . Ο υπουργός έκανε γνωστό πως έχει δρομολογηθεί εντός του 2020 η δημοπράτηση ακόμα 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, από 5 που λειτουργούν σήμερα.

Ελλάδα: Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε τονίσει ότι:

«Η ανάπτυξη δικτύου καφέ κάδων σε όλη την Ελλάδα παράλληλα με την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων σε κάθε περιφέρεια είναι οι προϋποθέσεις για να βελτιωθεί αισθητά η ανακύκλωση».