Ελλάδα: Αναμένεται πιο θερμό καλοκαίρι

Ελλάδα: Αναμένεται πιο θερμό καλοκαίρι
Ο  καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου  μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  τόνισε πως η εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οφείλεται στην αστάθεια της ατμόσφαιρας, η οποία είναι  έντονη από τις αρχές του καλοκαιριού και  θα φτάσει ως τις αρχές του φθινοπώρου.

Ελλάδα: Αναμένεται πιο θερμό καλοκαίρι

Ο καθηγητής αναφέρει πως  δεν φαίνεται να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την εκδήλωση των συγκεκριμένων φαινομένων, προσθέτοντας ότι αυτές οι αστάθειες είναι συνηθισμένες πλέον στην χώρα μας.Ενώ  όσο αφορά τις καιρικές συνθήκες που προβλέπεται να επικρατήσουν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού ,  τόνισε  πως όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα οι τιμές της θερμοκρασίας να είναι υψηλότερες.

Ελλάδα: Αναμένεται πιο θερμό καλοκαίρι

Ο  καθηγητής Φυσικής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου δήλωσε:

«Ο βασικός λόγος είναι η αστάθεια της ατμόσφαιρας, η οποία είναι έντονη από τις αρχές του καλοκαιριού και  θα φτάσει ως τις αρχές του φθινοπώρου. Στη συγκεκριμένη περίοδο, η αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας έχει ως αποτέλεσμα τη θέρμανση της επιφάνειας της Γης και των στρωμάτων της ατμόσφαιρας κοντά σε αυτήν. Τα ανώτερα στρώματα όμως παραμένουν ψυχρότερα . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βίαιη άνοδο θερμού και υγρού αέρα προς τα υψηλότερα στρώματα .  Αρχικά η  έντονη ανοδική κίνηση  αυτή έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περιοχών διαφορετικού ηλεκτρικού φορτίου, άρα την εμφάνιση ατμοσφαιρικής ηλεκτρικής δραστηριότητας. Ένα δεύτερο αποτέλεσμα είναι η πρόκληση σημαντικών διαφορών πιέσεων, η οποία προκαλεί έντονους ανέμους. Τρίτο αποτέλεσμα είναι η αιφνίδια ψύξη των υδρατμών, η οποία όταν γίνεται σε μεγάλα ύψη, στα οποία η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν έτσι σχηματίζονται χαλαζόκοκκοι . Οι ενδείξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα οι τιμές της θερμοκρασίας, αλλά και του ύψους βροχής, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το φθινόπωρο, να είναι υψηλότερες του κλιματικού μέσου όρου, δηλαδή  της χρονικής περιόδου  από 1993  έως το  2016.»

Ελλάδα: Αναμένεται πιο θερμό καλοκαίρι
Ελλάδα: Αναμένεται πιο θερμό καλοκαίρι