Περιφέρεια Αττικής: Με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων  γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Περιφέρεια Αττικής: Με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων  γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γ. Πατούλης: «Στόχος μας η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων. Μαζί με τους δήμους, την Κεντρική Διοίκηση και πρωταγωνιστές τους πολίτες θα κάνουμε την Αττική Περιφέρεια υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης»

Η Περιφέρεια Αττικής με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν από χθες 4 Ιουνίου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Παράλληλα με την τηλεημερίδα που οργανώθηκε χθες για τηνΑνακύκλωση και τη διαχείριση βιοαποβλήτων πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις στο Πεδίον του Άρεως.

Περιφέρεια Αττικής: Με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων  γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης συμμετέχει σε δράσεις στο Πάρκο Τρίτση και στο Ίλιον. Το μεσημέρι θα λάβει μέρος στην εκδήλωση του ολοκληρωμένου προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης στις παραλίες η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Ακτή Αλίμου, ενώ το απόγευμα με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα Ποδηλάτου πραγματοποιείται με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Αττικής Ποδηλατική Δράση με αφετηρία το Πεδίον του Άρεως.

 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε:

«Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό στόχο και βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Η κλιματική αλλαγή με την παράλληλη αύξηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα  αποτελούν δύο σημαντικές παραμέτρους για τις οποίες οφείλουμε να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές. Για τον λόγο αυτό τα περιβαλλοντικά θέματα, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, η πράσινη αλλά και η γαλάζια οικονομία βρίσκονται στον βασικό πυλώνα του μοντέλου ανάπτυξης που έχουμε αποφασίσει να υλοποιήσουμε. Προς την κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί την ολοκλήρωση μεγάλων εμβληματικών έργων και δράσεων, όπως είναι το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης 2020 και η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων. Μαζί με τους δήμους, την Κεντρική Διοίκηση και πρωταγωνιστές τους πολίτες θα κάνουμε την Αττική Περιφέρεια υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτοί περιγράφονται  από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι επιτακτική ανάγκη να αποτελέσουν βασικό συστατικό των δράσεων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, από το τοπικό μέχρι το παγκόσμιο».

Περιφέρεια Αττικής: Με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων  γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Εκδηλώσεις Πεδίον Άρεως

Χθες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Περιβάλλον η Περιφέρεια Αττικής ένωσε τις δυνάμεις της με έγκριτους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους φορείς και προσέφεραν στους πολίτες της Αττικής μία ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία πάνω στην αξία της κυκλικής Οικονομίας και του Zero Waste.

Το Πεδίο του Άρεως μετατράπηκε σε μία κοιτίδα δράσεων και workshops που μύησαν τους πολίτες στην ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων για τη σωτηρία του πλανήτη με διαδραστικό τρόπο. Με κεντρικό μήνυμα «Aλλάζουμε κλίμα», η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και σπουδαστές γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ μαγείρεψαν για τις ευπαθείς ομάδες στη φιλοσοφία του food waste management εκπαιδεύοντας παράλληλα τους συμμετέχοντες στην ορθή αξιοποίηση όλων των υλικών  και στη διαχείριση των συσκευασιών και των οργανικών αποβλήτων. Οι μάγειρες αξιοποίησαν πρώτες ύλες από τους πάγκους της  Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών για να φτιάξουνφαγητό το οποίο συσκευάστηκε σε μερίδες και παραδόθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής στην οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ, για τη σίτιση ευπαθών ομάδων.

Περιφέρεια Αττικής: Με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων  γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στο χώρο υπήρχαν Kινητά Πράσινα Σημεία, ειδικές συσκευασίες και προϊόντα ανακύκλωσης. Επίσης παρουσιάστηκαν τα καφέ απορριμματοφόρα ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων, καθώς και καφέ κάδοι. Στους επισκέπτες έγινε διανομή κομπόστ (οργανικό λίπασμα για τα φυτά), καθώς και ενημερωτικό υλικό.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ξεναγήθηκε σε όλα τα περίπτερα, συνομίλησε με κόσμο και έκανε ο ίδιος χρήση των μηχανημάτων ανακύκλωσης, ενώ έκανε μία μικρή βόλτα με το ηλεκτρικό ποδήλατο τονίζοντας σε όλους την αξία της ηλεκτροκίνησης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης προέτρεπε τους περαστικούς  να ελέγξουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη λειτουργία της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στον Μπλε Κάδο, παίζοντας το κουίζ της Ανακύκλωσης και κερδίζοντας μικρά συμβολικά δώρα.

Περιφέρεια Αττικής: Με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων  γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Συσκευών είχε εγκαταστήσει ένα σπιτάκι ανακύκλωσης και ενημέρωνε το κοινό για τη σημασία της σωστής διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών

Η Fashion Revolution, ενημέρωνε το κοινό για τη σημασία της επανάχρησης και ανακύκλωσης ρούχων και στη συνέχεια, μέσω ενός workshop, εκπαίδευε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η  «σχεδία αρτ» έκανε μια πρακτική παρουσίαση για το πώς παλαιά, απούλητα τεύχη του περιοδικού δρόμου  «σχεδία» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε προϊόντα υψηλής αισθητικής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΑΝ Ι. Σιδέρης,  ο  Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα Δ. Νάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Θ. Βαθιώτης, Ο Προέδρος λέσχης Αρχιμαγείρων Τ. Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, Κ. Ροδόπουλος, ο Πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) Δ. Μουλιάτος και οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μ. Αγγελοπούλου, Γ. Αγγελόπουλος,  Ε. Κοσμίδη, Σ. Μελάς και Χ. Αλεξανδράτος.