Παραθαλάσσιοι  Δήμοι – Ναυαγοσώστες για το καλοκαίρι στις παραλίες

Ναυαγοσώστες για το καλοκαίρι στις παραλίες
Σε πολλούς παραθαλάσσιους Δήμους της χώρας ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα οι διαδικασίες προκήρυξης των διαγωνισμών, προκειμένου να οργανώσουν τις παραλίες τους και κυρίως να τοποθετήσουν ναυαγοσώστες.

Με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, που αναμένεται άμεσα να περάσει  από τη Βουλή, όλοι οι παραθαλάσσιοι Δήμοι της χώρας υποχρεούνται από την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες τους.

Ναυαγοσώστες για το καλοκαίρι στις παραλίες

O υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας, Νίκος Γιοβανίδης   τονίζει:

«Το σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των ναυαγοσωστών στις παραλίες δεν θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια, χάνουμε τις απολαβές ενός μήνα, καθώς και το ταμείο ανεργίας μετά την καλοκαιρινή περίοδο, αφού μέσα σε τρεις μήνες δεν θα μπορέσουμε να συμπληρώσουμε τα απαιτούμενα 105 ένσημα. Υπήρξε ένα μεγάλο μούδιασμα στους Δήμους, ωστόσο, πλέον αρκετοί ξεκίνησαν τις διαδικασίες και παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα. Το σημαντικό είναι ποιος θα αναλάβει την ποινική ευθύνη, αν έχουμε πνιγμούς τον Ιούνιο, που δεν θα υπάρχουν στις παραλίες ναυαγοσώστες. Επίσης, εμείς προτείνουμε να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και να μπουν σε κάποιες περιοχές ναυαγοσώστες νωρίτερα από την 1η Ιουλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αττική με τα 5 εκατομμύρια κατοίκων της. Είναι σίγουρο ότι τον Ιούνιο θα γεμίζουν από κόσμο οι παραλίες της»

Ναυαγοσώστες για το καλοκαίρι στις παραλίες

Ο  πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρει:

«Το φετινό καλοκαίρι, με τους λιγότερους τουρίστες και λουομένους λόγω κορονοϊού, θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου ποιες παραλίες είναι πραγματικά πολυσύχναστες και άρα χρειάζονται πραγματικά ναυαγοσώστες, ώστε να μην γίνονται άνευ λόγου έξοδα από τους Δήμους. Κάθε Φεβρουάριο μία επιτροπή εξετάζει πόσο κόσμο πιθανότατα θα έχει μία παραλία το καλοκαίρι και αναλόγως την χαρακτηρίζει ως πολυσύχναστη ή μη. Αν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη, είναι απαραίτητη η παρουσία ναυαγοσώστη. Φέτος, όμως, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Ως ΚΕΔΕ ζητήσαμε η επιτροπή να εξετάσει εκ νέου το θέμα. Οι παραλίες δεν θα έχουν τον ίδιο κόσμο και άρα σε κάποιες μπορεί να μην χρειάζονται ναυαγοσώστες. Έτσι, οι δήμοι δεν θα κάνουν έξοδα χωρίς να υπάρχει λόγος. Σε καμία περίπτωση δεν λέω να αφήσουμε χωρίς έλεγχο τις πολυσύχναστες παραλίες και να κινδυνεύσει κόσμος. Απλώς, να επανεξετάσουμε τα δεδομένα και να δούμε ποιες παραλίες θα είναι πραγματικά πολυσύχναστες. Η ΚΥΑ για τις παραλίες βγήκε την περασμένη Παρασκευή και είναι γεγονός ότι κάποιοι δήμοι αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την οργάνωση των παραλιών».