ΚΕΔΕ: Συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΚΕΔΕ: Συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης μετά την επιτυχημένη προσπάθεια και συμβολή τους στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την Αυτοδιοίκηση.

Νωρίτερα το Προεδρείο της ΚΕΔΕ είχε την καθιερωμένη κοινή συνεδρίαση με τους Προέδρους των ΠΕΔ, οι οποίοι μετέφεραν στην ΚΕΔΕ τον παλμό και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών .Αγωνία όλων είναι η «επόμενη μέρα» της Αυτοδιοίκησης μετά την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

ΚΕΔΕ: Συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μέσω τηλεδιάσκεψης.
ΚΕΔΕ: Συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την εισήγησή του στο ΔΣ τόνισε: «Στοίχημα για όλους μας είναι η επόμενη μέρα. Το γεγονός ότι συμβάλαμε στην ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία των Δήμων τις δύσκολες μέρες της πανδημίας αναγνωρίζεται από όλους.

Οι Δήμοι χρειάζονται περαιτέρω στήριξη, έμπρακτα και άμεσα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις κοινωνίες μας να ορθοποδήσουν την επόμενη ημέρα. Η έκτακτη επιχορήγηση με 75 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας της Αυτοδιοίκησης και σύντομα θα ακολουθήσει και η κατανομή των απαραίτητων κονδυλίων που υπολογίζουμε ότι φτάνουν τις δύο δόσεις ΚΑΠ».

Οι εργαζόμενοι των Δήμων αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι ο ρόλος των εργαζομένων στο τεράστιο έργο που πέτυχε η Αυτοδιοίκηση την περίοδο της υγειονομικής κρίσης ήταν καθοριστικός και αξίζουν σε κάθε γυναίκα και άντρα Δημοτικό Υπάλληλο «ευχαριστώ» και συγχαρητήρια για τις προσπάθειες τους. Συγχαρητήρια και στους αιρετούς που έδωσαν και αυτοί τον καλύτερό τους εαυτό για  το καλό των πολιτών κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Η επόμενη μέρα έχει πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και η δουλειά που μας περιμένει είναι εξίσου σημαντική με το διάστημα που προηγήθηκε.

Ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των Δήμων

Οι Δήμοι συνεχίζουν να μετράνε το αποτύπωμα της κρίσης στους προϋπολογισμούς τους. Με κοινή επιτροπή ΚΕΔΕ και ΥΠΕΣ κάθε μήνα θα κατανέμονται πόροι προκειμένου να στηρίζονται οι Δήμοι που έχουν επιπλέον αποδεδειγμένες ανάγκες, με πόσο που η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι θα φτάσει έως και τις δύο δόσεις ΚΑΠ.

Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης

Ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης από τις 25 Μαΐου και δεδομένου του περιορισμού των αρχικών απαγορεύσεων υπέρ των περισσότερων τραπεζιών, οι Δήμοι θα παραχωρήσουν επιπλέον τετραγωνικά όπου αυτό είναι απαραίτητο αλλά όχι σε βάρος του Δημόσιου χώρου. Οι Δήμοι κατά περίπτωση θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιπλέον πεζοδρομήσεων ως αντιστάθμισμα στις κατά τόπου επεκτάσεις των τραπεζοκαθισμάτων. Εκφράσθηκε η άποψη οι Δήμοι να προχωρήσουν σε μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 50% στα καταστήματα που λειτούργησαν ως και 100% στα καταστήματα που έμειναν κλειστά.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η ΚΕΔΕ εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται τροποποίηση στην προκήρυξη, ώστε να μην μείνει κανείς εργαζόμενος εκτός προγράμματος. Η τεράστια κοινωνική σημασία και αναγκαιότητα του προγράμματος αποδείχθηκε στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διασφαλιστούν ως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση του έργου που προσέφεραν.

Διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής κι επαγγελματικής ζωής»

Η ΚΕΔΕ θα επιμείνει στην διεύρυνση των δικαιούχων καθώς και στην καταβολή του κονδυλίου των επιπλέον 30 εκατομμύριων ευρώ,  προκειμένου να μπορούν περισσότερα παιδιά να γραφτούν στους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς.

ΚΕΔΕ: Συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ΚΕΔΕ θα θέσει επιτακτικά το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε οι γονείς να γνωρίζουν πολύ έγκαιρα πού μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους. Δεδομένης της υγειονομικής κρίσης και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από την νέα χρονιά, οι Δήμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν τυχόν επιμερισμό των παιδιών σε περισσότερες αίθουσες, γεγονός που θα ανεβάσει το κόστος λειτουργίας τους. Επίσης θα ζητηθεί να πέσει το ηλικιακό όριο στα δύο έτη ώστε παιδιά να μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα παιδικών σταθμών όπου δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και αύξηση του οικονομικού πλαφόν των δικαιούχων επιπλέον 3.000 ευρώ.

Στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α.

Η ΚΕΔΕ αναγνώρισε το μεγάλο οικονομικό κενό που δημιουργήθηκε στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης λόγω της καραντίνας και για το λόγο αυτό στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με τον Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα του μεταφέρει το αίτημα όλης της Αυτοδιοίκησης για υπαγωγή των τοπικών Δ.Ε.Υ.Α. στον νόμο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Δράση για την προώθηση της ποδηλασίας στις πόλεις

Η ΚΕΔΕ, βλέποντας και την ανταπόκριση των πολιτών τις μέρες της καραντίνας, που σε κάθε γωνιά της Ελλάδας «τίμησαν» τις βόλτες με τον γνωστό κωδικό «6» χρησιμοποιώντας το ποδήλατό τους, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να μπει το ποδήλατο ακόμη περισσότερο, με καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη ασφάλεια, στην καθημερινότητα των πολιτών με ασφάλεια στηρίζοντας πανελλαδικά τις δράσεις για την ημέρα ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου.

Το σημερινό ΔΣ ήταν το τελευταίο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων περιορισμού της διασποράς. Το επόμενο θα γίνει διά ζώσης σε χώρο που θα πληροί τις υγειονομικές προδιαγραφές για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.