Περιφέρεια Αττικής: Προέχει η προάσπιση της υγείας των τουριστών

Περιφέρεια Αττικής: Προέχει η προάσπιση της υγείας των τουριστών
Προέχει η προάσπιση της υγείας των τουριστών, τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Τουρισμού και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Γιώργος Πατούλης: «Πάνω από όλα, ως Περιφέρεια Αττικής, μας ενδιαφέρει η τήρηση με ιδιαίτερη αυστηρότητα των πρωτοκόλλων και πιστοποιήσεων ασφάλειας υγείας ώστε να συνεχίσουμε να εγκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας»

Περιφέρεια Αττικής: Προέχει η προάσπιση της υγείας των τουριστών

Τα σχέδια και οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του Τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη την επικράτεια, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Yπουργός Tουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού.Στην τοποθέτησή του ο κ.Πατούλης ζήτησε συνέχιση της αυστηρής τήρησης των προλητπικών μέτρων τα οποία, όπως ανέφερε, βοήθησαν τη χώρα να βγει μέχρι σήμερα μέχρι σήμερα με τα λιγότερα τραύματα από την πρωτοφανή κρίση του κορονοϊού.

«Πρωτίστως η Υγεία των Τουριστών είναι αυτή που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, και ζήτησε τη θέσπιση πιστοποιήσεων παράλληλα με την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα φιλοξενήσουν επισκέπτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, «ώστε να ενδυναμώσουμε την τουριστική και υγειονομική αξιοπιστία  της χώρας σε αυτή την κρίσιμη χρόνια που η Δημόσια Υγεία δοκιμάζεται διεθνώς σε όλα τα επίπεδα».

Κάτι τέτοιο σχετίζεται και με την αυριανή εικόνα της ασφαλείας της υγείας των ταξιδιωτών και των πολιτών, καθώς καλούμαστε να επαγρυπνούμε και για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης. Παράλληλα επισήμανε ότι είναι σημαντικό, να γνωρίζουμε τις προθέσεις και τις αποφάσεις των χωρών σχετικά με το αν θα δοθεί το πράσινο φως στους πολίτες τους να ταξιδέψουν, καθώς και τις ανακοινώσεις των αερομεταφορών για εκκίνηση ταξιδιών.

Ο  Υπουργός Τουρισμού ανέλυσε την πολιτική της προσέγγισης των μεγάλων αγορών της Δυτικής Ευρώπης και των Η.Π.Α., οι οποίες εξαρτώνται πρωταρχικά από τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους και δήλωσε ότι «το πλάνο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες για να διαμορφώσουμε τους χάρτες προορισμών. Στόχος μας είναι να ανοίξουν όλες οι περιοχές και να μην υπάρχει αποκλεισμός».

Η Αττική, είναι ο κυριότερος κόμβος τουριστικής κίνησης, αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς, και θαλάσσιου τουρισμού, κρουαζιέρας και σκαφών αναψυχής. Είναι πρώτη Περιφέρεια σε διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (>5,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες – 2108) και ουσιαστικά άνω του 25% της χώρας. Είναι επίσης πρώτη και στην κίνηση αεροπορικών ταξιδιών εσωτερικού, με σχεδόν 4 εκ. επιβάτες, και αντίστοιχα στην Ακτοπλοΐα με συνολικά σχεδόν 30 εκατομμύρια διακινηθέντων. Η Αττική είναι ο κατ’ εξοχήν προορισμός με τις περισσότερες υγειονομικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες της χώρας, και μπορεί να αναδειχθεί και ως προορισμός, αλλά και ως δυνατότητα άμεσης μετακόμισης ενός κρούσματος για περίθαλψη.

Περιφέρεια Αττικής: Προέχει η προάσπιση της υγείας των τουριστών
Περιφέρεια Αττικής: Προέχει η προάσπιση της υγείας των τουριστών
Στη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Πατούλης τόνισε:

 «Για την Αττική μας φιλοδοξούμε να μην είναι απλώς ο κόμβος και το κέντρο του μετακίνησης προς τα ελληνικά νησιά , αλλά να κρατήσουμε τους ταξιδιώτες εδώ, προσφέροντάς τους τον πλούτο των πολιτιστικών διαδρομών και των ενναλακτικών μορφών τουρισμού, απολαμβάνοντας ένα ασφαλές και ευεξιακό ταξίδι στην αιώνια Μητρόπολη του κόσμου, που είναι η Αττική. Οι δράσεις μας σ’ αυτό το δύσκολο διάστημα που πού προηγήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προάσπιση του πληθυσμού της Αττικής επεκτάθηκαν πρόσφατα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και σε σύσταση εξειδικευμένων ομάδων που διενεργούν κατ’ οίκον εξετάσεις σε μοριακό και κλινικό επίπεδο, και η πρόθεση μας είναι να επεκταθούν και στο χώρο της τουριστικής ανάπτυξης, για την οποία θα αγωνιστούμε από κοινού. Είναι απαραίτητο, είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής να οριστούν ξενοδοχεία καραντίνας με πλήρη λεπτομέρεια εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων και για το λόγο αυτό, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε συνεχή και αμφίδρομη σχέση με τα Υπουργεία Τουρισμού και Υγείας. Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ, έχει εισηγηθεί την θέσπιση διεθνών πιστοποιήσεων Ξενοδοχείων για την ασφαλή φιλοξενία τουριστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας που προβλέπουν την δημιουργία  του WhiteOffice- ειδικά σχεδιασμένου Γραφείου υποδοχής και πρώτων βοηθειών του ξενοδοχείου, προσανατολισμένου κατάλληλα για τις απαιτήσεις της πανδημίας, και του παράλληλα με την λειτουργία και του παραδοσιακού Μπλε Γραφείου Πρώτων Βοηθειών, Blue Office που ούτως ή άλλως θα πρέπει να λειτουργεί με επιστημονικότητα σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες. Πάνω από όλα, ως Περιφέρεια Αττικής αιτούμεθα την τήρηση με ιδιαίτερη αυστηρότητα των πρωτοκόλλων, και πιστοποιήσεων ασφάλειας υγείας και δίνουμε έμφαση σε αυτό το πεδίο ώστε να στείλουμε το μήνυμα διεθνώς της Ταξιδιωτικής Ασφαλείας και να συνεχίσουμε να εγκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας προσφέροντας προς το διεθνές ταξιδιωτικό κοινό, όχι μόνο το όνειρο των διακοπών της Αττικής και της Ελλάδας, αλλά και μία ασφαλή και υγιή πραγματικότητα μέσα στο πιο κρίσιμο καλοκαίρι που ζήσαμε μέχρι σήμερα»

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού κ. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος .

Παρεμβάσεις στην συνεδρίαση έκαναν επίσης οι Περιφερειάρχες: Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η νέα Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, κα Σταυρούλα Μηλιάκου.