Πεντέλη: Δραστική βελτίωση της καθαριότητας στο Δήμο με νέο εξοπλισμό και νέες υπηρεσίες

Πεντέλη: Δραστική βελτίωση της καθαριότητας στο Δήμο με νέο εξοπλισμό και νέες υπηρεσίες
Δραστική βελτίωση της καθαριότητας στο Δήμο με νέο εξοπλισμό και νέες υπηρεσίες. Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Πεντέλης

Ένα χρόνο πριν, σε όλες τις έρευνες που έγιναν, οι πολίτες απαντούσαν ότι η καθαριότητα ήταν το πιο σημαντικό πρόβλημα του Δήμου Πεντέλης. Δεν είχαμε –και σε μεγάλο βαθμό δεν έχουμε ακόμη– την καθαριότητα που πρέπει και αναλογεί στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες, για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτα-πρώτα υπήρξε ανεπαρκής σχεδιασμός και μηδενικός προγραμματισμός από την απελθούσα δημοτική αρχή.

Δεύτερον, ο εξοπλισμός της υπηρεσίας καθαριότητας είναι απαρχαιωμένος και ανεπαρκής, καθώς δεν υπήρξε καμία ανανέωση και ενίσχυσή του τα προηγούμενα χρόνια.

Τρίτον, οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Ενδεικτικά, για τον οδοκαθαρισμό όλης της πόλης, σήμερα υπάρχουν μόλις τρεις υπάλληλοι. Άρα οδοκαθαρισμός δεν γίνεται.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά και η δημοτική αρχή, έθεσαν εξαρχής ως πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής τη δραστική βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη. Τέθηκε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καθαριότητα που προβλέπει:

Α. Την ανανέωση και ενίσχυση του εξοπλισμού του Δήμου Πεντέλης,

Την αγορά δύο νέων απορριμματοφόρων για τη συλλογή των πράσινων κάδων σε αντικατάσταση δύο παλαιοτέρων, που επιβαρύνουν δυσανάλογα το Δήμο με έξοδα επισκευής και συντήρησης.

Την προμήθεια, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ,

Τριών νέων απορριμματοφόρων για τα βιοαπόβλητα.

150 κάδων για βιοαπόβλητα

Ενός φορτηγού με αρπάγη για την περισυλλογή κλαδιών

Ενός φορητού κλαδοτεμαχιστή για τεμαχισμό κλαδιών διαμέτρου 20 cm

500 μικρών κάδων συλλογής βιοαποβλήτων για κάθε νοικοκυριό.

980 κάδων οικιακής κομποστοποίησης

20 μεγάλων κάδων κομποστοποίησης για τα σχολεία

Ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρακολούθησης της υπηρεσίας καθαριότητας και σύστημα ζύγισης κάδων. Ένα επιπλέον όχημα συλλογής των βιοαποβλήτων των καταστήματων εστίασης, μέσω της Περιφέρειας Αττικής.

Β. Τη συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία, μέσω δύο ανοιχτών δημόσιων διαγωνισμών για να καλυφτούν οι ελλείψεις της υπηρεσίας καθαριότητας. Σημειώνεται ότι αυτό γινόταν και στο παρελθόν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και γίνεται σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας. Οι υπηρεσίες καθαριότητας που θα παρέχονται είναι οι ακόλουθες:

Συλλογή και μεταφορά κλαδεμάτων από τους δρόμους της πόλης, ιδίως τις περιόδους που οι συμπολίτες μας κλαδεύουν.

Υπηρεσία τεμαχισμού κλαδιών και μεταφορά τους σε ειδική μονάδα επεξεργασίας με ταυτόχρονη επιστροφή από τον ανάδοχο προς το Δήμο 27.000 λίτρων βιολογικού κομπόστ, που σήμερα ο Δήμος αγοράζει για τις ανάγκες του.

Συλλογή και μεταφορά μπαζών και απορριμμάτων από κατασκευαστικές εργασίες και κατεδαφίσεις. Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν εκτελείται από τους εργαζόμενους του Δήμου.

Υπηρεσία μεταφόρτωσης απορριμμάτων, με πολλαπλάσιο όφελος για το Δήμο, καθώς τα απορριμματοφόρα θα πάψουν να πηγαινοέρχονται καθημερινά στο ΧΥΤΑ της Φυλής και θα εξοικονομούνται οι δαπάνες από τα κόστη χρόνου, φθορών, μεταφοράς και προσωπικού. Αυτό έχει και κόστος φθορών και μεταφορικό και κόστος προσωπικού.

Υπηρεσία καθημερινής συλλογής αντικειμένων από τους δρόμους από ειδικό συνεργείο με ανατρεπόμενο φορτηγό.

Υπηρεσία οδοσάρωσης με μηχανοκίνητο σάρωθρο δύο φορές την εβδομάδα για τον καθαρισμό των κεντρικών δρόμων της πόλης.

Υπηρεσία οδοκαθαρισμού, από συνεργεία 12 ατόμων και στις τρεις πόλεις, καθημερινά. Σήμερα ο Δήμος έχει μόλις 3 οδοκαθαριστές που καλύπτουν κεντρικούς δρόμους μόνο στα Μελίσσια.

Συνολικά, για το σύνολο των παραπάνω υπηρεσιών, η δαπάνη του Δήμου δεν ξεπερνά τα 514.000€ το χρόνο. Αποτελεί μόλις το 13% των 3.930.000€ του συνολικού κόστους της υπηρεσίας καθαριότητας, χωρίς να υπολογίζονται τα επιπλέον οφέλη που θα προκύψουν από τις διάφορες εξοικονομήσεις εξόδων.

Ο Δήμος Πεντέλης έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην υπηρεσία καθαριότητας και στους εργαζόμενους της. Διασφαλίζει απόλυτα τις θέσεις εργασίας τους και τους ευχαριστεί για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν.  Με την ανανέωση του εξοπλισμού του Δήμου, η ζωή τους θα γίνει ευκολότερη και οι ίδιοι πιο αποδοτικοί, ώστε η πόλη να είναι περισσότερο καθαρή.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά και η παρούσα δημοτική αρχή παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στον στόχο της πλήρους και αποτελεσματικής καθαριότητας και των τριών δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας. Οι υπηρεσίες καθαριότητας προς τους πολίτες, πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους δημότες.

Με πλήρη διαφάνεια, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και λαϊκισμούς, ο Δήμος Πεντέλης προσφέρει στους πολίτες τις υπηρεσίες καθαριότητας που τους αξίζουν, συνδυάζοντας τις δημοτικές υπηρεσίες με τις υπηρεσιών τρίτων, ώστε να έχουμε την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια πάντα καθαρά και περιποιημένα.